Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

[FOTO] ADRIA TOUR Đoković Zadru “nudio” sjajnog Zvereva

18.06.2020. 19:36


Izbrišite sve što ste snimili u prvom poluvremenu – zavapio je Novak Đoković, najbolji svjetski tenisač, nakon utakmice s košarkašima Zadra. Ne, nije Đoković nikome prijetio, niti je snimanje bilo zabranjeno, nego…
– Čilić i ja u prvom poluvremenu smo imali šut za dva 0-24, a za tri 0-15. Drugo poluvrijeme je bilo puno bolje. Saša Zverev je najkorisniji igrač utakmice s najviše laganih zakucavanja, Borna Ćorić najbolji asistent, a Grigor Dimitrov se najviše borio – tako je Đoković opisao jučerašnju revijalnu utakmicu u dvorani Krešimira Ćosića u kojoj su košarku zaigrale kombinirane momčadi tenisača koji su u Zadar stigli na Adria Tour i petorice prvotimaca Zadra. Na jednoj strani Jan Palokaj, Borna Ćorić, Novak Đoković, Dominic Gilbert i Marin Čilić, a na drugoj Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Duje Brala, Jure Planinić i Karlo Uljarević.
– Pobijedili smo, i to je najvažnije – rekao je kroz smijeh Čilić, premda nismo uspjeli doznati odakle mu taj podatak jer rezultata nigdje. Iako su za zapisničkim stolom uredno sjedili Zdenko Perić, Vana Dundov i Mladen Babić. Očito je Čilić sam računao ili je zbrajao samo ono što mu je išlo u prilog. Dakle, kaže Đoković, da je Zverev MVP. I jest. Čovjek zakucava k'o veliki, pogađa izvan reketa, u reketu, ima sve, i meku ruku i brze noge i mudru glavu. Netko je pitao ima li na tribinama koga iz uprave KK Zadra da bi ponudio Zverevu, inače sedmom igraču na ATP ljestvici, kakvu "nemoralnu ponudu"… Jer, možda je Nijemac jednostavno promašio sport i umjesto u košarci završio u tenisu. Kad smo kod tribina dojam je da je na njima moglo biti i više od dvjestotinjak gledatelja budući da se na parketu moglo vidjeti puno zezancije, ali i dobrih poteza. I to ne samo hvaljenog Zvereva.
– Veliki smo ljubitelji svih sportova, posebno košarke. Zna se koliko je košarka popularna u našem okuženju i počašćeni smo što smo igrali protiv prvotimaca Zadra. Ovo je jedna od najvažnijih dvorana u Hrvatskoj i susjednim državama i lijepo je u njoj zaigrati košarku. Sretan sam što sam dijelio teren s ovim momcima – nastavio je Đoković okružen brojnim mikrofonima, kamerama, diktafonima… Uslijedilo je i pitanje i o hrvatsko-srpskim odnosnima budući da je jedan kolega primijetio kako su, eto Đoković, Čilić i Ćorić zaigrali za isti tim i da je lijepo vidjeti Hrvate i Srbe na istoj strani uz pitanje vodi li to što rade tenisači prema zatopljavanju odnosa Hrvatske i Srbije.
– Mi kao sportaši osjećamo odgovornost u tom smislu. Život ide dalje i moramo se truditi gajiti prijateljske odnosne, zajedništvo, poštovanje, a to se kroz sport najbolje očituje i to je ono najmanje što možemo napraviti. S Marinom i Bornom imam jako dobar odnos na terenu i izvan njega, imali smo i neke velike bitke na turnirima. Obojica su vrhunski igrači s velikim potencijalom. Zahvaljujem njima, kao i svima koji su podržali humanitarni događaj Adria Toura.
Za kraj je Đoković podvukao:
– Došao sam u Zadar prije dva dana i osjećam jako veliko gostoprimstvo na svakom koraku.
Borna Ćorić koji je dijelio asistencije kao nekada Krešo Ćosić banane, pokazao je da ima "mota" za loptanje pod obručima.
– Nemam puno slobodnog vremena tako da dugo nisam igrao košarku koju inače jako volim.
Ipak, Ćoriću je u Zadru u prvom planu tenis, a ne košarka.
– Jedva čekam prve mečeve nakon dugo vremena stanke. Mislim da smo se već do sada pokazali kao dobri domaćini i radujem se onome što donosi ovaj vikend…
 


Čilić pohvalio teniski centar na Višnjiku


Marin Čilić, kaže, ovih dana uživa u Zadru.
– Uvijek volim doći u ovaj grad gdje smo ostvarili dva velika uspjeha u polufinalu Davis Cupa, 2016. i 2018. godine. Zadar je grad sporta u kojem se strastveno navija – ističe Čilić koji je prokomentirao i izgradnju teniskog centra na Višnjiku
– Trebao nam je ovakav kompleks koji će osim za Zadar biti izuzetno bitan i za cijelu Dalmaciju, odnosno Hrvatsku. Nadam se da će ovakvih i sličnih središta izgraditi još više i to ne samo u tenisu kako bismo zainteresirali mlade ljude za bavljenje sportom.
 




Đoković trenirao sa Zverevim


Goran Ivanišević, legendarni hrvatski tenisač, trener Novaka Đokovića i direktor zadarskoga Adria Toura 2020. na Višnjiku, s kapom na glavi i reketima pod miškom požurio je jučer, malo prije 11, na glavni teren:
– Ipak sam ja trener, moramo prvi! – šali se Goran.
No, cijela je ekipa tu i samo što nije došao i Novak Đoković, svjetski broj jedan, inicijator i organizator humanitarnoga Adria Toura.
I gle, evo ga, u zelenoj majici, minutu – dvije prije nego je predvidio svoj trening.
– Nole, dobar dan! – dobacio mu je Bojan Krajnc, mladi čovjek koji je veliki humanitarac, a cijelo je jutro čekao Đokovića kod Caffe bara Spin.
Bojan je došao do Novaka, na središnjem terenu mu uručio majicu jednog zadarskog kluba, a Goran Ivanišević bio je u ulozi fotoreportera.
– Uspomena. Zahvalio mi je, dao ruku i pozdravio – otišao je Bojan sav sretan.
Na terenu je Novakova logistika sve rasporedila, a na dijelu istočne tribine smjestila se omanja skupina mališana iz DV-a Radost, podružnica Višnjik. Mirno su promatrali što se na terenu zbiva.
VIP loža se nekako popunila radoznalcima među kojima se našao i Milenko Lazović Pile, čuveni zadarski nogometni vratar.
– Tko ne bi došao gledati trening ovakvog igrača! – govori Lazović.
S jedne strane mreže bijahu Novak i Goran, s druge Zverev i njegov asistent. Nakon zagrijavanja počeli su lagano igrati, pa su podizali ritam i intenzitet udaraca, sve je više to bila prava igra.
Dvije volonterke, Ema i Karla, stajahu kod sudačkoga stola, one će biti igračima pri ruci, ako im ustreba osvježenje, banana ili slično…
U publici – tišina. Naravno, u vrijeme igre. K'o na pravom pravcatom meču. U trenucima predaha Goran razgovara s Novakom, Zverev vodi dijalog sa svojima, a međusobno si nešto dobace… Veseli, dobro raspoloženi, ali ozbiljni, do kraja profesionalni. (visnjik.hr)
 
 


Sutra ekshibicija pa ždrijeb


Natjecateljski dio Adria Toura počet će prekosutra, a sutra od 17.30 sati na glavnom terenu bit će revija između Novaka Đokovića i drugih zvijezda. U 19 sati na rasporedu je ždrijeb turnira, u 20 sati slijedi koncert Gibonnija. Prekosutra u podne na rasporedu je ekshibicija u kojoj će se na suprotnim stranama naći Donna Vekić i Olga Danilović, od 14 počet će dnevni program glavnog turnira, od 19 sati noćni program. U nedjelju, zadnjega dana turnira, u 14 sati početak je prvoga dijela, u 20 sati finale, a po završetku bit će koncert Petra Graše i gosta iznenađenja. Ulaznice, po cijeni od minimalno 120 kuna, prodaju se na blagajni ŠC Višnjik danas, sutra i u nedjelju od 10 sati, a mogu se kupiti i u sustavu ulaznice.hr. Kupljene ulaznice vrijede i za glazbeni program. Dio sredstava od prodaje ulaznica u Zadru namijenjen izgradnji Nacionalnog teniskog centra u Zagrebu. Adria Tour se odigrava na terenu sa zemljanom podlogom, na koje bi se tenisači trebali vratiti u rujnu, kad bi iz tjedna u tjedan prema revidiranom kalendaru trebali igrati u Madridu (13. – 19. rujna), Rimu (20. – 26. rujna) i Parizu (27. rujna – 11. listopada).
 
 


Dimitrov: Trebao nam je ovakav turnir


– Očekujem dobre mečeve u Zadru. Mislim da nam svima treba malo pozitivnih stvari, malo dobrog provoda na terenu i mislim da ćemo se svi na to fokusirati. Prvi sam put u Zadru i ovdje je predivno, boravak ovdje ću iskoristiti i za uživanje. Pozdravljam cijelu ideju turnira, svima nam treba nešto dobro nakon ovih teških proteklih mjeseci, a i odlično je za ostanak u natjecateljskoj formi – izjavio je Bugarin Grigor Dimitrov, 19 igrač na ATP ljestvici.
 


Srbi zaustavili Serdarušića i Pecotića
Nino Serdarušić i Matija Pecotić nisu uspjeli izboriti finale muškog ždrijeba HEP pozivnog turnira Hrvatskog teniskog saveza koji se igra na Višnjiku. Serdarušića je zaustavio Srbin Danilo Petrović, prvi nositelj, koji je slavio sa 6:4 i 6:1 nakon jednog sata i 16 minuta igre. I Pecotića je nadigrao Srbin, Peđa Krstin, drugi nositelj. Nakon jednog sata i 28 minuta završilo je 6:4, 6:2 za Krstina. Pobjednik turnira osigurat će nastup na Adria Touru i tako zaigrati u društvu velikih zvijezda.
U finalu ženskog turnira igrat će Tereza Mrdeža i Iva Primorac. Druga nositeljica Mrdeža opravdala je ulogu favoritkinje protiv Antonije Ružić, koju je nadjačala sa 6:2, 6:4. Primorac je dohvatila finale pobjedom nad prvom nositeljicom Janom Fett, od koje je bila bolja sa 6:4, 6:4.
 


Ćorić postao Čorić


Tenisači su na dar dobili dresove Zadra sa svojim prezimenom i brojem 11 na leđima. Mala nespretnost dogodila se na Ćorićevom dresu na kojem je pisalo Čorić. Ideja o dresovima (šteta što se nigdje na Višnjiku ne može kupiti ništa od dresova, šalova, kapa, majica KK Zadra ili hrvatske reprezentacije) je pohvalna, a "Čorića" se može protumačiti s onom: tko radi taj i griješi.