Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministar Božinović: Sustav je pokazao spremnost i učinkovitost

18.06.2020. 08:32


Policijska uprava zadarska treću godinu za redom otvara Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020. koji se pokazao vrlo učinkovitim kad je u pitanju zaštita građana i imovine, kako domaćih ljudi tako i turista. Izvršili smo uvid i razgovarali s načelnicima policijskih uprava koje su na moru te mogu konstatirati kako je sigurnosna situacija povoljna. Međutim, razgovarali smo ukupno o cijeloj sezoni koja je specifična jer ove godine imamo globalnu pandemiju, rekao je jučer Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova koji je došao u Zadar u povodu otvaranja Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020. Uz njega je bio i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kao i načelnici priobalnih policijskih uprava te članovi Stožera za provedbu mjera sigurnosti.


Sustav funkcionira
– Jutros sam posjetio vatrogasno središte u Divuljama, a sada ovaj centar u Zadru čime pokazujemo umreženost između civilnih vlasti i svih sastavnica sigurnosnih službi u Hrvatskoj koje iz godine u godinu pokazuju spremnost i učinkovitost. Lani smo imali skoro 20 milijuna turista i preko 90 milijuna noćenja. Ove brojke nećemo doseći ove godine, ali iz današnjih izvješća možemo konstatirati da je cijeli naš sigurnosni sustav pokazao efikasnost u rješavanju svih kriza sigurnosnog karaktera, bez obzira radi li se o epidemijama ili drugim kaznenim djelima. Ove je godine primjerice bilo više požara nego prošle godine u ovo doba, ali kako smo svi bili fokusirani na COVID-19 promakla nam je ta činjenica. Ipak, sama činjenica da su požari prošli »ispod radara« pokazuje kako sustav funkcionira, istaknuo je Božinović dodavši kako se time šalje važna poruka kako našim građanima tako i strancima da je Hrvatska sigurna zemlja u kojoj se mogu osjećati sigurno.
Naglasio je kako se susreo s predstavnicima Županije, ali i po prvi puta s epidemiologom Alanom Medićem te je pohvalio taj model rada.
– Preko aplikacije Enter Croatia dolazak je prijavilo preko 350.000 stranaca koji namjeravaju krenuti u Hrvatsku. Sa sigurnosne strane radimo sve prema modelu koji smo postavili na samom početku mandata i sama činjenica da smo povezali sve faktore koji su bitni za ukupnu sigurnost evidentno pokazuju rezultate, rekao je Božinović.
Na pitanje novinara o nošenju maske rekao je kako je nošenje maski preporučeno, ali ne na otvorenom, već u zatvorenom prostoru. Ukoliko bismo ih trebali nositi, rekao je, značilo bi da epidemiološka situacija nije povoljna. Podsjetio je na činjenicu da još uvijek u susjedstvu imamo žarišta COVID-a 19, te se ne smijemo opuštati. Dodao je kako se Hrvatska zna nositi s izazovima, da ima kvalitetne ljude, ali i tehniku, što se pokazalo kao uspješan odgovor na svaku situaciju.


Posvećeni svome poslu
– Hrvatska je možda trenutačno jedina zemlja koja ima najave stranih turista i koja ima gužve na granicama te koja je prepoznata kao sigurna zemlja za godišnji odmor i to govori u prilog da smo posvećeni svom poslu i da ga dobro radimo. Ovih godina bit će mnogo manje stranih policajaca, koji su prethodnih godina dolazili u Hrvatsku te bili na našoj obali kako bi pomagali stranih državljanima. Prošle godine imali smo rekordni broj prijavljenih stranih policijskih službenika – njih 95 iz 19 zemalja. Ove godine imamo prijavljeno 36 policijskih službenika iz devet zemalja, ali ove godine moglo bi ih doći ukupno 50, zaključio je Božinović.
Inače Stožer je s radom krenuo u lipnju 2018. godine čime je rad policije i ostalih nadležnih službi umrežen kako bi se kordinirano provodile mjere sigurnosti.