Ćurković: Vodimo računa o zelenilu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Presađivanje 12 stabala crnike iz Tuđmanove i sadnja 70 novih
Autor: 
Riječ je o 12 crnika koje se nalaze u obuhvatu nogostupa i kolnika. Te se crnike trenutačno nalaze u unutarnjem dvorištu IMPACT CENTRA. S obzirom da ih je moguće presaditi, postignut je dogovor između Grada Zadra, Opće bolnice Zadar i IMPACT CENTRA, sklopljen je ugovor o donaciji između Centra i OB Zadar. Nakon što se steknu uvjeti, pretpostavljam nakon ljeta, ta će se stabla posaditi u krugu OB Zadar, kaže pročelnik Ćurković
Grad ZADAR
Tematski sastanak na terenu

Rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana u vrijednosti od 22.587.867,47 kuna započela je 9. travnja 2021. godine potpisom Ugovora s izvođačem radova Lavčević d.o.o.

Ubrzanim tempom

Nakon početnih uhodavanja i uvođenja u posao izvođača 7. svibnja 2021. godine, radovi na rekonstrukciji Ul. dr. F. Tuđmana krenuli su ubrzanim tempom. Radovi su započeli pripremom terena na sjevernom dijelu izvan postojeće prometnice, kod Novog kampusa, obavljeni su radovi širokog iskopa te čišćenja terena. Trenutno se izvodi izmještanje srednje naponskog kabela u nogostup, kao i izrada provizorija kako bi se osigurale potrebne količine vode korisnicima okolnih zgrada i kuća prilikom daljnjeg izvođenja radova te također nastavak radova iskopa i pripreme terena duž prometnice.
Tematski sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Zadra, stručnjaci iz tvrtke Nasadi d.o.o., predstavnica Europskog centra za međusektorsku suradnju (IMPACT CENTAR), predstavnici izvođača radova tvrtke Lavčević d.o.o., održan je u srijedu, na gradilištu.
Glavna tema sastanka bila je problematika i konačan dogovor oko presađivanja 12 stabala crnike koja se nalaze u obuhvatu buduće trase prometnice i nogostupa. Na zadovoljstvo svih sudionika postignut je dogovor te je zaključeno da se stabla crnike presađuju na novu lokaciju unutar kruga Opće bolnice Zadar.

Zelena politika

Zadarska tvrtka Nasadi će Gradu Zadru i izvođaču radova osigurati stručnu i tehničku pomoć te preuzimanje i brigu o stablima do trenutka dok se ne presade na novu lokaciju u sklopu Opće bolnice Zadar. Osim navedenog, tema sastanka bila je i sadnja novih 70 stabala koja se planira u sklopu ovog projekta.
- Riječ je o 12 crnika koji se nalaze u obuhvatu nogostupa i kolnika. Te se crnike trenutačno nalaze u unutarnjem dvorištu IMPACT CENTRA. S obzirom da ih je moguće presaditi, postignut je dogovor između Grada Zadra, Opće bolnice Zadar i IMPACT CENTRA, sklopljen je ugovor o donaciji između Centra i OB Zadar. Nakon što se steknu uvjeti, pretpostavljam nakon ljeta, ta će se stabla posaditi u krugu OB Zadar. U međuvremenu, Nasadi će preuzeti brigu i njegu crnika, saznajemo od Ante Ćurkovića, pročelnika Upravnog odjela za EU fondove.
Kako dodaje, općenito je princip da se sve što je moguće i izvedivo presadi, a takav će tretman i princip provoditi i dalje.
- Vodimo računa o zelenom, o stablima koja se nalaze ne samo u obuhvatu gradilišta na ovoj rekonstrukciji, nego općenito. To je, moglo bi se reći, politika koju Grad pokušava primijeniti na svakom svom gradilištu, zaključuje Ćurković.
O početcima radova na prometnici i novoj prometnoj regulaciji javnost će biti pravovremeno informirana.

O projektu

Realizacijom 35 milijuna kuna vrijednog projekta »Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS«, financiranim kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) Grad Zadar pridružuje se skupini gradova koji na pametan način planiraju život grada i građana.
Rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana, predstavlja ključnu komponentu projekta »Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS« čiji je cilj povećanje učinkovitosti prometnog sustava grada Zadra.
Ulica dr. Franje Tuđmana središnja je glavna gradska prometnica te kao takva najopterećenija prometom koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada i u koju se ulijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obratno. Upravo zbog navedenog, rekonstrukcija i poboljšanje ove »prometne žile kucavice« Zadra nameće se kao nužnost i višegodišnja potreba.
Radovi rekonstrukcije predviđaju novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890 metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača. Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućit će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno