Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Povratak u Raj na Zemlji

Autor: Velimir Brkić

17.07.2008. 22:00
Povratak u Raj na Zemlji

Foto: Velimir BRKIĆ



Cilj cjelokupnog programa, vegetarijanske prehrane i boravka u prirodi jest potpuno pročišćenje tijela i svih razina, što budi samoiscjeljujuću inteligenciju tijela i duha, naglasila je voditeljica Vesna Brkić, koja je uz Anu Vulin predvodila polaznike seminara u Vranu na brdo Bak, zvano Orlovo brdo, i vransku špilju Pećina
U okviru sedmodnevnog seminara jučer je u  Vrani boravilo 80-ak Nizozemaca i Slovenaca koji ljetuju u  Kraju na otoku Pašmanu, polaznika “Harmony programa”  za promicanje zdravog života,  koji se u Nizozemskoj, Belgiji,  Sloveniji i Hrvatskoj odvija već  više od 10 godina. Zamišljen je  kao ljetovanje uz rad na sebi, uz  sadržaje koje vode voditelji i  terapeuti s velikim iskustvom u  radu s pojedincima i grupama.  Domaćini u Vrani bili su pakoška Turistička zajednica i komunalno poduzeće Juština, koje je predvodila mlada turistička  djelatnica Martina Maksan.
– Cilj cjelokupnog programa, vegetarijanske prehrane i boravka u prirodi jest potpuno pročišćenje tijela i svih razina,  što budi samoiscjeljujuću inteligenciju tijela i duha, naglasila  je voditeljica Vesna Brkić, koja  je uz Anu Vulin predvodila polaznike seminara u Vranu na  brdo Bak, zvano Orlovo brdo, i  vransku špilju Pećinu.
Iscjeliteljska moć brda Bak
Kako su mišljenja da to brdo  Bak zbog nekadašnje velike nazočnosti orlova ima iscjeliteljsku moć, pustili su živog orla.  Potom su boravili u vranskoj  Pećini, pored izvora s kojeg se u  vrijeme vladavine Rimljana sustavom vodovoda vodom opskrbljivao 40 kilometara udaljeni  Zadar. Tu su s neskrivenom radošću nazočili spoju zvuka i prirode, koncertu na kojem se sviralo isključivo tradicionalnim  instrumentima. U opuštajućoj  atmosferi, šumu izvora i glazbala poput shruti kutije, šamanskog bubnja i lakosta flaute,  doživjeli su, kažu, preporođenje. Proizvodivši nježan, ugodan, harmonijski bogat zvuk,  poput gajdi, koji nadahnjuje jednostavno prirodno pjevanje,  bila je to kolektivna ekstaza, ne  s ekstazyjem već prirodna ekstaza tijela i duha; mir, opuštanje, unutarnja radost, tihi  smijeh i plač, uzbuđujuće zadovoljstvo nazočnih u vranskoj  Pećini. Kao da su um, tijelo, srce  i duša postali jedno.
Čovjekova evolucija polako  se odvaja od njegova biološkog  razvoja, kaže Ana Vulin. Apstraktna inteligencija odvaja se  od snage osjećaja. Ne samo da  svakodnevno iz atmosfere udišemo zagađeni zrak, tvrde, već  se borimo i sa zapostavljenošću,  usamljenošću, strahom i nasiljem.
Izgubljen raj na Zemlji
 – Snaga moći i novca tako je  jaka da je za neke ljude postala  dijelom njihovog prirodnog bića. Izgubili smo smijeh, radost  života, ljepotu zajedništva, pristup bezuvjetnoj ljubavi, izgubili  smo raj na Zemlji, govori Brkić.
Jutarnje šetnje uz izlazak sunca, jutarnje vježbe, seminari, kupanje, izleti, meditacija,  predavanja, fakultativni programi, individualni tretmani,  gong kupka, osvještenje, ispoljenje, preporođenje, masaža,  nježno izmjenjivanje osjećaja,  glazba, ples, povratak prirodi,  tehnika disanja, yoga, šamanizam, religija, seksualnost… Sve  je to sastavni dio “Harmony  programa” koji, tvrde, omogućuje da kroz život prolazimo bezbrižnije, lagodnije, s manje  opterećenja i više povjerenja u  sebe, ljude, vegetarijanstvo, životne situacije i duhovnu zaštitu.