Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fantela i Marenić treći na svijetu!

Autor: Zrinka Grancarić

17.07.2010. 22:00
Fantela i Marenić treći na svijetu!


Nakon lanjskog svjetskog zlata osvojenog u Danskoj Zadrani su ove godine u Nizozemskoj, u akvatoriju Haaga, uzeli broncu i jedina su posada koja je od lanjskih osvajača ponovno na postolju
Svijet se klanja zadarskom jedrenju! U devet godina jedrenja u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) osvojili su 11 medalja – osam juniorskih su naslagali do 2007. godine, a čini se da je krenula i niska seniorskih, jer su upravo jučer oko vrata stavili treću seniorsku medalju u dvije godine! Nakon lanjskog svjetskog zlata osvojenog u Danskoj ove godine su u Nizozemskoj, u akvatoriju Haaga, uzeli broncu i jedina su posada koja je od lanjskih osvajača ponovno na postolju. Srebrni iz 2009. Britanci Asher i Willis su zauzeli četvrto mjesto ove godine, dok brončani Japanci Harada/Yoshida nisu ni uspjeli ući u plov za odličja.
Počelo 14. mjestom
– Izuzetno je teško ponovno osvojiti medalju na svjetskom prvenstvu u ovoj našoj klasi. Rijetko tko uspije obraniti naslov, posljednji kojima je to uspjelo bili su Australci Wilmot i Page prije nekoliko godina. To što smo osvojili broncu za nas znači skoro kao da smo obranili lanjsko zlato. Svako svjetsko prvenstvo nosi određeni pritisak, ali ovo je nosilo još neki dodatni. Mislim da smo se dobro s tim nosili cijeli tjedan, koji je stvarno bio jako težak. Ovo mi je bilo jedno od sedam najdužih dana u životu, jer regatni odbor je dosta griješio, bilo je dana kad su nas držali cijeli dan u klubu od osam ujutro do osam navečer. Baš je bilo dana kada je trebalo ostati psihički miran i usredotočen na regatu. Izuzetno mi je drago da smo to uspjeli izdržati, ovo nam je bila dobra priprema za Olimpijske igre u Londonu – kazao nam je jučer Šime Fantela.
Svjetsko prvenstvo klase 470 i 119 muških i 62 ženske posade krenuli su s bonacom prvog dana, međutim, ostale dane je bilo prilično vjetrovito. Nevere su prijetile jedriličarima, koji su veći dio prvenstva odjedrili preko 20 čvorova. Nakon prva tri plova Šime i Igor su startali kao 14., potom napredovali na 13., nakon prvog dana finala bili šesti, nakon drugog treći i u plovu za odličja potvrdili broncu.
– Prvi dan kvalifikacija je bio laganiji vjetar s dosta kurenta i nismo se tu dobro snašli. Bili smo 14. i dvaput peti, nije to loše, ali mogli smo tu uštedjeti koji bod. Finale smo odjedrili stvarno dobro, među najbolje dvije – tri posade, s tim da smo imali malo pegule, u subotu u trenutku kad smo bili treći puknuo nam je važan dio opreme, pa smo ušli deseti. Da smo imali tih sedam bodova manje mogli smo u plovu za odličja jedriti puno komotnije – govori Fantela.
Borba za medalju
U plov za odličja Fantela/Marenić ušli su treći, no bodovne su razlike bile vrlo male. Australci Belcher i Page su uoči plova za odličja osigurali zlato, međutim, čak pet posada je konkuriralo za preostale dvije medalje. Drugi su bili Grci Mantis/Kagialis, na četvrtom mjestu Francuzi Charbonnier/Meyer, peti Nizozemci Coster/Coster, a šesti Britanci Asher/Willis, gotovo sve vrlo iskusne ekipe. Najmlađi su u društvu bili Grci, dvostruki juniorski svjetski prvaci. Kormilar francuske posade Nicolas Charbonnier ima olimpijsku broncu iz Kine, nizozemska braća Coster u svjetskom su vrhu već desetak godina, a Britanci Asher i Willis već su dvaput osvajali naslov svjetskih prvaka. Plov za odličja jučer se jedrio po oko 15 čvorova.
– U plovu za odličja stvarno je bilo pakleno. Krenuli smo što se kaže na nož, jer smo znali da trebamo odjedriti našu najbolju regatu da bismo zadržali poziciju za medalju. Odlično smo startali i isto tako odjedrili prvu stranicu u vjetar. Okrenuli smo prvu oznaku kao prvi. Niz vjetar smo imali nesreću s vjetrom, povukli smo u krivu stranu, pa su nas prošli Francuzi Charbonnier/Meyer koji su nam bili direktni protivnici za medalju. Francuzi su se dosta odvojili, pa smo se odlučili koncentrirati na ostatak važnih protivnika i uspjeli smo njih sve ostaviti iza sebe. Bilo je jako teško, ali uspjeli smo. Hvala svima koji su nas pratili i podržavali, a naročito ekipi Uskoka koja nas je u plovu za odličja bodrila na moru. I pohvalio bih juniore Lovru i Marka, koji su na svom prvom seniorskom prvenstvu u prvom plovu bili prvi na prvoj oznaci, ispred svjetskih prvaka, što je stvarno nevjerojatno – rekao je sa smiješkom Igor Marenić.
 


Kačan i Fržop na EP Lasera 4.7


Juniori JK Uskok u Laseru 4.7, Antonela Kačan i Jure Fržop, otputovali su s trenericom Danielom Gluhan na Europsko prvenstvo koje će se od 26. do 31. srpnja održati u francuskom Hourtinu. U ženskoj konkurenciji prijave je poslalo 119 kormilarki, a u muškoj konkurenciji 242 kormilara.




 


Ninčević/Župan 34.


Od ostalih zadarskih posada na SP-u Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar) natjecanje su završile na 34. mjestu, dok su 17-godišnjaci Lovro Ivanov i Marko Carić (Uskok, Zadar) 88. Djevojke su malo razočarane što se nisu plasirale u zlatnu finalnu skupinu, no i takvo iskustvo je važan korak u njihovoj karijeri i putu prema OI 2012., dok su juniori Ivanov/Carić pokazali da itekako imaju potencijala, pokazali su kvalitetu jedrenja iznad očekivanja, uz malo sreće mogli su biti i značajno bolje plasirani.


 


Svjetski kup i EP


Zadarske posade u klasi 470 vraćaju se sutra kući, no odmor neće biti dug. Fantela i Marenić početkom kolovoza putuju za Veliku Britaniju gdje ih čeka završnica Svjetskog kupa, a kraj kolovoza rezerviran je za Europsko prvenstvo u Turskoj, gdje će ponovno jedriti sve tri zadarske posade.


 


Čestitka premijerke Kosor


Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je čestitku hrvatskim jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću na osvajanju brončanog odličja na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Nizozemskoj.
– Dragi Šime i Igore, od srca vam čestitam na velikom uspjehu i osvajanju još jednog u nizu odličja na ovako važnom natjecanju. U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno želim vam nastavak uspješan karijere i sve najbolje – piše u brzojavu Jadranke Kosor.