Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bilo je teško, uzbudljivo i slatko

17.07.2011. 22:00
Bilo je teško, uzbudljivo i slatko


Marenić: Tek nakon što su suci obznanili rezultate, saznali smo da smo prvaci Europe, zato što je praktički bio foto finiš u cilju posljednjeg plova
Fantela: Baš smo ispunjeni, sretni i ponosni na ovaj uspjeh. Ovo je još jedan pravi dokaz našeg kvalitetnog rada i potvrda da smo na pravom putu. Sada tako trebamo nastaviti prema Londonu
Jedrenje možete pratiti iz plova u plov svake regate. Možete samo povremeno, kada je neko veće natjecanje i veći interes medija. Možete i samo onda, kada dospije na naslovnice, a to je kada netko od hrvatskih predstavnika osvoji medalju. Ali u svakom slučaju ne možete ne biti impresionirani sportskim uspjesima koje postiže zadarski dvojac Šime Fantela i Igor Marenić. I ponosni na način na koji pronose ime Zadra i Hrvatske diljem svijeta. Proteklih tjedan dana iz finske prijestolnice Helsinkija stizale su odlične vijesti s Otvorenog europskog prvenstva u klasi 470. Fantela i Marenić poveli su prvoga dana i stalno bili u samom vrhu. Onda je došao petak i tzv. “medal race”, odnosno posljednji plov najboljih deset posada u borbi za odličja, u koji su ušli sa vodeće pozicije. I tu su još jednom pokazali svu svoju kvalitetu, zrelost, klasu. Odradili su posao točno onako kako je trebalo i u uzbudljivoj završnici po drugi put u karijeri došli do seniorskog naslova prvaka Europe.
– Bilo je odlično. Oduševljeni smo. Tjedan dana je dosta jako puhalo i bila je stvarno teška regata, a kako smo od početka vodili, bilo je još i teže. I u medal race smo ušli poprilično izjednačeni sa Izraelcima i Britancima. Tek nakon što su suci obznanili rezultate, saznali smo da smo prvaci Europe, zato što je praktički bio foto finiš u cilju posljednjeg plova. Do kraja je bilo jako napeto – kaže Igor Marenić.
Infarktna završnica
Plov za odličja bio je najuzbudljiviji u karijeri ovih jedriličara, a do sada su ih odradili preko 50.
– Bez sumnje. Bilo je jako neizvjesno. Nije se znalo tko je kako ušao u cilj i suci su nas mogli upisati od četvrtog do osmog mjesta. Bila je to infarktna završnica regate i bili smo stvarno presretni kada smo pobijedili.
Iako početak nije bio dobar, stvari su vrlo brzo došle na svoje mjesto.
– Na prvoj bovi smo okrenuli posljednji, ali razlike su bile male i puhao je dosta promjenjiv vjetar, nešto poput naše bure, tako da se poredak konstantno mijenjao tijekom cijelog plova. Na kraju smo ciljem prošli šesti, što nam je bilo dovoljno da osvojimo ukupno prvo mjesto.
Kakvi su bili uvjeti za jedrenje u Helsinkiju?
– Svaka regata je posebna. Nikada nisu isti uvjeti i zato je prilagodba vrlo bitna. Zato je bilo dobro što smo u Helsinki došli desetak dana ranije, pripremili se i dobro upoznali regatno polje, što je bilo jako važno. Svaku regatu treba shvatiti na jednak način, pridati joj jednaku važnost i onda nema straha. Normalno je da se greške svima događaju, a mi se trudimo smanjiti ih na minimum – ističe Fantela.
Ukupnu pobjedu odnijeli su Australci, ali, kako kaže posada Sv. Krševana “oni nas zapravo nisu ni zanimali na ovom prvenstvu”. Na koncu se svirala hrvatska himna.
– Fenomenalan je to osjećaj. Na samoj dodjeli medalja je bilo stvarno odlično. Bilo je dosta Hrvata, došli su nam i kolege iz Uskoka, doktor, fizioterapeut, Šimin tata… Bio je neopisivi gušt u takvoj atmosferi slušati himnu sa najviše stepenice pobjedničkog postolja – priča Igor.
Draže od prvog zlata
Jednake dojmove prenosi i Šime.
– Baš smo ispunjeni, sretni i ponosni na ovaj uspjeh. Ovo je još jedan pravi dokaz našeg kvalitetnog rada i potvrda da smo na pravom putu. Sada tako trebamo nastaviti prema Londonu.
Kada usporedite ovo zlato s onim iz Austrije od prije dvije godine…
– Prvi put je uvijek poseban i pamti se, ali ovaj naslov mi je možda još i draži. Cijelo vrijeme smo stvarno vrhunski jedrili i svih sedam dana smo bili među prve tri-četiri posade. Mislim da smo potpuno zasluženo osvojili zlato. Za razliku od prošlog prvenstva koje smo osvojili, ovdje smo odradili cijeli program, dakle svih 13 plovova, dok je u Austriji nedostajalo vjetra pa su neki bili otkazani. I to je jedan od razloga zašto je ovo zlato malo draže – kaže Igor.
Na ljestvici medalja s velikih natjecanja, a od seniorskih su tu svjetsko zlato i bronca, te dva europska zlata, Šimi je ova…
– Odmah iza svjetskog zlata. To je ipak broj jedan, a ovo je odmah iza toga, bez obzira što već imamo jedno europsko zlato.
Razlog više za zadovoljstvo je i taj što je konkurencija u Finskoj bila iznimno jaka.
– Bili su gotovo svi najjači. Nedostajale su možda samo tri posade od prvih dvadeset na svijetu. Odvozili smo sve plovove po svim uvjetima i jakom i slabom vjetru i zato nam je ova pobjeda još važnija i slađa – za kraj će Fantela.


Doček u Zračnoj luci


Novim europskim prvacima prijatelji i obitelj su po povratku u Zadar priredili zasluženu feštu, a čestitke su stizale sa svih strana.
– Bio je doček u Zračnoj luci i poslije toga dobra fešta. Nismo imali previše vremena, jer smo morali na put odraditi obveze prema Hrvatskom jedriličarskom savezu i Hrvatskom Olimpijskom odboru, ali nastavit ćemo sigurno kad se vratimo.
Prije Fantele i Marenića, Hrvatskoj su medalje u Helsinkiju donijeli Tonči Stipanović u Laseru (zlato), Tina Mihelić u Radialu (srebro) i Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn (srebro).
– Njihovo natjecanje je bilo ranije gotovo, tako da nismo mogli svi zajedno tamo to proslaviti, ali sada se baš vozimo prema Rovinju, gdje imamo potpisivanje sponzorskog ugovora pa ćemo imati priliku to nadoknaditi – kaže Igor.
Naravno, u cijeloj ovoj priči ne smijemo zaboraviti Edu Fantelu, trenera, koji je iz Helsinkija produžio ravno do Weymoutha.
– Tata se žrtvovao i vozi brodove tamo, ali proslavit ćemo i s njim – s omjehom će Šime.




Slijedi Weymouth pa svjetsko prvenstvo


Sljedeća postaja za Fantelu i Marenića je Weymouth 5. kolovoza.
– To je na istom mjestu i u istom terminu kada su i Olimpijske igre sljedeće godine, dakle, prava generalna proba. Nemamo neki rezultatski imperativ. Prije svega idemo malo snimiti uvjete i teren i vidjeti što nas očekuje.
Vremena za odmor baš i neće biti.
– Nakon kraćeg odmora, očekuju nas prave ozbiljne pripreme za Svjetsko prvenstvo u prosincu u Perthu. To je ipak vrhunac sezone, jer nam je to prva šansa da ispunimo normu za Olimpijske igre.