Na Zadar izašlo pola milijuna vozila

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Samo drugog srpanjskog vikenda u Hrvatsku je automobilima ušlo 1.257.000 putnika

Hrvatska se svrstala uz bok vodećih europskih turističkih zemalja, a u prilog tome govore rezultati turističkog prometa koji su, nedavno je istaknuo ministar turizma Damir Bajs, čak 9 posto bolji u odnosu na isto razdoblje lani.

Za pretpostaviti je da je tome, osim već poznatih aduta hrvatskog turizma, kumovala i dobra cestovna povezanost.

Prema rezultatima koje nam je dostavio HAC, u razdoblju od 1. svibnja do 13. srpnja ove je godine na naplatnim postajama na zadarskom području, dakle od naplatne postaje Maslenica do naplatne postaje Benkovac, s autoceste izašlo je ukupno 490.200 vozila. Riječ je o povećanju prometa za 4,23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je s autoceste na ovom području izašlo 470.314 vozila.

Sigurne ceste i visoke cestarine

Među inozemnim turistima koje smo u petak u prijepodnevnim satima zatekli na jednoj od naplatnih postaja na zadarskom području je obitelj Veselič iz Maribora. Iz Maribora su krenuli u 7 sati, a u Zadar su stigli već u 11.30.

- Ulaskom u Hrvatsku ušli smo na autocestu jer je putovanje njom brže i sigurnije. Što se tiče cijena cestarine, ona je skupa i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Sve skupa cestarina od Maribora do Zadra došla nas je 20 eura, odnosno 150 kuna što za naše prilike i nije malo. No, kada sagledamo da je hrvatska autocesta izvrsna i da smo dosta brzo stigli, onda se na novac toliko puno i ne gleda, kazuju Veseliči.

Tijekom svog višesatnog putovanja ova se slovenska obitelj u nekoliko navrata odmorila i okrijepila u ugostiteljskim objektima duž autoceste te su bili zadovoljni ponudom i ljubaznošću djelatnika. Obitelj Veselič će sedam dana odmora provesti u Tkonu, a onda slijedi povratak u Maribor.

Razgovarali smo i s Udom i Martine Ehrhardt, bračnim parom iz Salzburga, koji će svojih 15 dana godišnjeg odmora provesti u Preku, gdje će im se pridružiti ostatak obitelji i prijatelji.

- Iz svog doma krenuli jučer. Mi smo stariji ljudi i teško nam je tako dugi put prevaliti u jednom danu. Na putu iz Austrije stali smo u Velenju u Sloveniji gdje smo prespavali i ujutro nastavili put prema Hrvatskoj. Zatekla nas je nešto manja gužva na autocesti, ali ništa strašno, kazuje Martine. Uspoređujući hrvatske i austrijske cestarine, Udo ističe da su u njegovoj domovini na snazi vinjete.

- Imamo raznih vinjeta koje možemo prilagoditi svojim potrebama, odnosno učestalosti vožnje autocestama. Tako se može kupiti vinjeta od 7 eura koja traje 10 dana vožnje, a vinjeta koja se može koristiti 3 mjeseca stoji 23 eura, kazuje Udo dodavši da je autocesta u susjednoj Njemačkoj besplatna, ali je zato gorivo na benzinskim stanicama duž autoceste dosta skuplje. Nadalje, Udo se imao priliku voziti i talijanskim autocestom koje su među prvima sagrađenima u Europi.

Kako izbjeći prometne čepove?

- U Italiji se, također, naplaćuju dionice autoceste na naplatnim postajama. Cestarine su oko 5,5 eura na 100 kilometara, kazuje Ugo, pozdravlja nas te nastavlja vožnju prema trajektnoj luci u Zadru.

Često se inozemni, ali i domaći turisti pitaju, kada krenuti prema moru te kako izbjeći prometne čepove na prometnicama.

Odgovor smo potražili na adresi HAK-a.

Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a kazao je da je turistička špica započela te "suvremeni nomadi krstare svim stranama i prometnim arterijama Hrvatske".

- Najveće gužve na cestama koje vode prema Jadranu svake su turističke sezone petkom u poslijepodnevnim i subotom u ranim jutarnjim i prijepodnevnim satima.

Naime, u tim terminima najveći broj inozemnih turista ulazi u Hrvatsku na graničnim prijelazima Macelj i Bregana, odnosno na Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku, kao i iz BiH na prijelazu Metković, kazao je Bjelajac.

- Na zadarskom području vozači će imati slabiju protočnost u gradskoj jezgri Zadra, kao i na gradskim prometnicama Biograda na Moru, Sv. Filipa i Jakova, Zatona i Vira. Na Jadranskoj magistrali ne bi trebalo biti zastoja osim kod trgovačkih centara, a u trajektnoj luci - standardno, istaknuo je Bjelajac.

Više od 90 posto inozemnih turista u Hrvatsku dolazi automobilima, kombi i kamp-vozilima, autobusima i motociklima. Iako su otvorene nove dionice autocesta na A1 Ravča-Vrgorac te Buje-Kanfanar na Istarskom ipsilonu, uređene su i dionice državnih cesta Gračac-Knin. Za očekivati je, kao i prošlih godina, gust promet i gužve na glavnim cestovnim pravcima te pojedinim graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima.

Na put krenite odmorni!

Posebice gust promet očekuje se na dionicama autocesta A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo ili od Bosiljeva u smjeru juga prema Zadru, Splitu i Vrgorcu. No znatnije gužve ne bi trebalo biti, kao niti na A6, Bosiljevo-Rijeka i riječkoj obilaznici.

- Moguće vožnje u kolonama, ali bez zastoja, samo sporije zbog ograničenja putne brzine kroz naseljena mjesta, imat će vozači na državnim cestama - staroj cesti D1 Lička i na D8 - Jadranskoj magistrali. Gužve neće zaobići ni prilazne ceste prema turističkim mjestima i trajektnim lukama Jablanac i Prizna, odnosno Zadar i Split, napominje Bjelajac.

Kada bi bilo najidealnije krenuti na godišnji odmor, Bjelajac savjetuje da bi valjalo putovati na more u svim danima osim u dane vikenda.

- A ako baš treba tada putovati onda bi idealno bilo petkom u jutarnjim satima i subotom u poslijepodnevnim te nedjeljom u jutarnjim satima. To su razdoblja kada su i vrućine slabije i gužve manje, naglašava naš sugovornik.

Za povratka, s vikend-lokacija i iz turističkih mjesta, gust promet očekuje se subotom i nedjeljom u poslijepodnevnim i noćnim satima. Nedjeljom će biti gužve na trajektnim pristaništima Žigljen i Mišnjak.

- Ispred Zagreba, središnjeg prometnog raskrižja, krajem subote i nedjelje očekujte gužve i moguća duža čekanja pred naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka. Mnogo brže vozi se 4 kilometra prije južnog ulaza u Zagreb, ako se koristi naplata Demerje za ENC i SMART te bankovne kartice što daje brzi prolaz pokraj deset naplatnih kućica Lučko. Kako god putovali vozite pozorno, odmorni i s tehnički ispravnim vozilom, poručuje Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a.

U Hrvatsku ušlo 87.000 više osoba nego lani

Prema podacima koje je objavio MUP, preko cestovnih graničnih prijelaza je drugi srpanjski vikend u Hrvatsku je ušlo 1,257.000 osoba, što je 87.000 putnika više nego lani.

Istovremeno je iz Hrvatske otputovalo 1.124.000 osoba, ili 133.000 manje nego što ih je ušlo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno