Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Speleolog spašen vrhunskom akcijom

17.07.2011. 22:00
Speleolog spašen vrhunskom akcijom


Speleolog T.V.(37) iz Samobora koji je sa subote na nedjelju u jami Kita Gaćešina na dubini od 300 metara pao u dijabetičku komu tijekom noći je u izvučen na površinu te predan ekipi Hitne medicinske pomoći. Stanje mu je stabilno, a nakon što su ga pregledali liječnici u OB Zadar, saznajemo da je krenuo za KBC Dubrava.
U akciji je bilo uključeno dvoje liječnika i sedamdesetak članova HGSS-a, a još 20 ih je bilo u pripravnosti. U jutarnjim satima akcija je još trajala, jer je bilo potrebno izvući brojnu opremu korištenu za potrebe spašavanja – 600 metara užeta, 10 bušilica, preko stotinu karabinera, 3 bivka, boce s kiskom, kao i tehnička te medicinska oprema. Raspremanje će potrajati nekoliko sati, a nakon toga će spašavatelji moći na zasluženi odmor.
Dinko Novosel, tajnik komisije za speleospašavanje, ujutro nam je javio kako je tekla akcija te trenutno stanje na terenu.
– Noćas oko 11 i pol sve je bilo spremno za transport. U jami je bilo 39 spasilaca raspoređenih u 11 ekipa za transport, a speleolog je izvučen nakon 2 i pol sata. Sve je proteklo u redu, iako je nakon pola sata ponovno bio medicinski zbrinut te mu je liječnica dala infuziju i napravljena je korekcija. Nešto poslije 2 sata izvučen je van te je kolima Hitne pomoći prevezen u OB ZAdar, odakle je koliko znam otišao za KBC Dubrava, kazao nam je Novosel i dodao kako su spašavatelji izašli oko 5:30 te da je dio otišao kućama, a dio se ostao odmoriti, dok je u jamu ušlo novih 15 spašavatelja koji će izvući svu opremu.
Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a i koordinator akcije pohvalio je spašavatelje.
– Brzina i učinkovitost provedbe ove složene akcije spašavanja dokaz je vrlo visoke kvalitete i spremnosti hrvatskih gorskih spašavatelja. Izvući unesrećenog iz ovako složenog speleološkog objekta u nešto više od 12 sati od dojave mogu samo najbolji na svijetu, napisao je Prizić na internetskoj stanici HGSS-a.