Speleolog stabilno nakon dijabetičke kome

Slika korisnika admin
pecina
Vježba izvlačenja nosilima

- Speleolog je stabilno, a trenutačno radimo na opremanju objekta za izvlačenje nosila te "razvlačimo" telefon za kontinuiranu komunikaciju između ekipa špiljara, jer ovo je tehnički vrlo zahtjevna akcija - rekao je sinoć nešto prije 20 sati Dinko Novosel, tajnik komisije za speleo-spašavanje koji se nalazio kod jame Kita Gaćešina, nedaleko od Gračaca na putu prema velebitskom vrhu Crnopac, gdje je tijekom prethodne noći na dubini oko 300 metara, 37-godišnji iskusni speleolog iz Samobora pao u dijabetičku komu.

Naime, radi se o dijabetičaru kojem je pozlilo tijekom noći i ujutro se nije probudio. Njegovom kolegi trebalo je više sati da se popne do otvora jame i u 13.10 sati mobitelom je pozvao pomoć. Ubrzo je na teren helikopterom poslana tzv. jurišna ekipa i liječnica HGSS-a iz Divulja, a nakon toga i četrdesetak speleo-spasilaca iz devet stanica GSS-a. Stanje nije jednostavno, što zbog složenosti jame, što zbog teškog stanja u kojem se nalazio speleolog kojem je tijekom noći glukoza u krvi pala na 1 mmol/L (normalna vrijednost je između 4 i 7mmol/L op.a.). Nakon intervencije liječnice koja se u jamu spustila nešto poslije 15 sati, izmjerena vrijednost glukoze bila mu je 12 mmol/L i stanje se stabiliziralo.

- Dolje u jami na 300 metara dubine i dalje je liječnik te ekipa koja je stabilizirala speleologa. On je dobro, ali je preslab da bi sam izašao iz jame. U akciji će sudjelovati četrdeset visoko stručnih špiljara koji će biti raspoređeni kroz cijelu jamu i kada svi budu raspoređeni kreće transport nosilima kako čovjek ne bi čekao. Akciju provodimo žurno, a s obzirom da se radi o zahtjevnom terenu i složenoj konfiguraciji špilje s dugačkim vertikalama, izvlačenje bi moglo potrajati cijelu noć - pojasnio je Novosel.

Prve procjene govorile su i da bi izvlačenje moglo potrajati i do dva dana, no srećom, te se crne prognoze u ovom slučaju najvjerojatnije neće obistiniti. Naime, koordiniranom akcijom HGSS-a i brzom intervencijom liječnice te jurišne ekipe, koji su na teren stigli helikopterom, speleologu je u najkraćem mogućem roku pružena pomoć i stanje je stabilizirano, a izvlačenje će trajati kraće.

U spašavanju sudjeluju i članovi GSS stanice Zadar, koji su informaciju dobili oko 13.45 sati te su na teren odmah poslani GSS-ovci, koji su između ostaloga i vrhunski zadarski speleolozi - Jana Mijailović, Ljubo Majica, Krešimir Prskalo, Neven Zrilić te Anika Ivković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno