Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Speleolog stabilno nakon dijabetičke kome

17.07.2011. 22:00
Speleolog stabilno nakon dijabetičke kome


– Dolje u jami na 300 metara dubine i dalje je liječnik te ekipa koja je stabilizirala speleologa. On je dobro, ali je preslab da bi sam izašao iz jame. Akciju provodimo žurno, ali izvlačenje bi moglo potrajati cijelu noć – pojasnio je sinoć Dinko Novosel
– Speleolog je stabilno, a trenutačno radimo na opremanju objekta za izvlačenje nosila te “razvlačimo” telefon za kontinuiranu komunikaciju između ekipa špiljara, jer ovo je tehnički vrlo zahtjevna akcija – rekao je sinoć nešto prije 20 sati Dinko Novosel, tajnik komisije za speleo-spašavanje koji se nalazio kod jame Kita Gaćešina, nedaleko od Gračaca na putu prema velebitskom vrhu Crnopac, gdje je tijekom prethodne noći na dubini oko 300 metara, 37-godišnji iskusni speleolog iz Samobora pao u dijabetičku komu.
Naime, radi se o dijabetičaru kojem je pozlilo tijekom noći i ujutro se nije probudio. Njegovom kolegi trebalo je više sati da se popne do otvora jame i u 13.10 sati mobitelom je pozvao pomoć. Ubrzo je na teren helikopterom poslana tzv. jurišna ekipa i liječnica HGSS-a iz Divulja, a nakon toga i četrdesetak speleo-spasilaca iz devet stanica GSS-a. Stanje nije jednostavno, što zbog složenosti jame, što zbog teškog stanja u kojem se nalazio speleolog kojem je tijekom noći glukoza u krvi pala na 1 mmol/L (normalna vrijednost je između 4 i 7mmol/L op.a.). Nakon intervencije liječnice koja se u jamu spustila nešto poslije 15 sati, izmjerena vrijednost glukoze bila mu je 12 mmol/L i stanje se stabiliziralo.
– Dolje u jami na 300 metara dubine i dalje je liječnik te ekipa koja je stabilizirala speleologa. On je dobro, ali je preslab da bi sam izašao iz jame. U akciji će sudjelovati četrdeset visoko stručnih špiljara koji će biti raspoređeni kroz cijelu jamu i kada svi budu raspoređeni kreće transport nosilima kako čovjek ne bi čekao. Akciju provodimo žurno, a s obzirom da se radi o zahtjevnom terenu i složenoj konfiguraciji špilje s dugačkim vertikalama, izvlačenje bi moglo potrajati cijelu noć – pojasnio je Novosel.
Prve procjene govorile su i da bi izvlačenje moglo potrajati i do dva dana, no srećom, te se crne prognoze u ovom slučaju najvjerojatnije neće obistiniti. Naime, koordiniranom akcijom HGSS-a i brzom intervencijom liječnice te jurišne ekipe, koji su na teren stigli helikopterom, speleologu je u najkraćem mogućem roku pružena pomoć i stanje je stabilizirano, a izvlačenje će trajati kraće.
U spašavanju sudjeluju i članovi GSS stanice Zadar, koji su informaciju dobili oko 13.45 sati te su na teren odmah poslani GSS-ovci, koji su između ostaloga i vrhunski zadarski speleolozi – Jana Mijailović, Ljubo Majica, Krešimir Prskalo, Neven Zrilić te Anika Ivković.