Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Žive tradicionalni napjevi i nošnje

17.07.2011. 22:00
Žive tradicionalni napjevi i nošnje


Benkovčanima su se predstavila kulturno-umjetnička društva Bukovice i Ravnih kotara, Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine
4. etno festival, natjecanje u izvornom i tradicijskom pjevanju održan je u subotu u Benkovcu. Zidine povijesne utvrde Kaštela Benković poslužile su kao idealno mjesto za održavanje etno festivala koji iz godine u godinu raste kako u pjevačkom, tako i u organizacijskom smislu.
Uz mnoštvo izvornih pjesama, plesova i običaja, uz kulturno-umjetnička društva Bukovice i Ravnih kotara, predstavile su se skupine iz cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine, promovirajući bogatstvo i raznolikost etno baštine.
Kako je sam festival, natjecateljskog karaktera, stručno prosudbeno povjerenstvo, kojeg su činili Danijel Šota, voditelj državne smotre “Vinkovačke jeseni”, Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja te profesorica Marina Ninčević, imali su pune ruke posla oko izbora pobjednika. Kako je istaknuo predsjednik povjerenstva Danijel Šota, konkurencija je bila oštra i nije bilo lako odabrati najbolje. Šota je naglasio, kako je ovogodišnje etno festival u Benkovcu, među najboljim etno festivalima kojima je imao priliku prisustvovati.
Najbolje pjevaju Zadobarjanke
U konkurenciji od ukupno 12 pjevačkih skupina koliko ih je nastupilo na festivalu, najboljom je proglašena ženska pjevačka skupina KUD-a Sv. Antun, iz Zadobarja kraj Karlovca. Nagradu im je uručio državni tajnik u Ministarstvu kulture, Zoran Šikić. Drugo mjesto osvojila je muška pjevačka skupina KUU Zvona Zagore iz Mirlović Zagore. Nagradu im je uručio Vedran Duvnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Treće mjesto, po ocjeni prosudbenog povjerenstva, pripalo je muškoj pjevačkoj skupini KUD-a Humski glas iz Neuma, kojima je nagradu uručio gradonačelnik Benkovca, Branko Kutija. Posebnu nagradu za izvornost osvojila je ženska pjevačka skupina KUD-a Primorski Dolac, kojima je nagradu uručila saborska zastupnica Nevenka Marinović.
Članice pobjedničke pjevačke skupine iz Zadobarja, bile su oduševljene pobjedom, ali kako ističu zbog velike konkurencije, nisu ju očekivale.
– Bilo je zaista mnogo dobrih pjevačkih skupina, tako da nismo očekivale pobjedu u ovako oštroj konkurenciji, te smo zbog tog još i sretnije i ponosnije na ovu pobjedu. U našem KUD-u njegujemo izvornost što je na ovom festivalu izuzetno bitno, tako da mislim da je i naša izvornost presudila pobjedi. Večeras smo se predstavili rozganjem, odnosno samačkim napjevima dviju pjesama “Išla djevojka” i “Svi se venci venu”, a moram naglasiti kako smo izuzetno zadovoljni organizacijom i gostoprimstvom naših domaćina, kazala je Davorka Časni, voditeljica i predsjednica KUD-a Sv.Antun.
Treskavica nije bila dovoljna
Svojim plasmanom zadovoljni su i u KUU Zvona Zagore, ali ističu kako će se dogodine vratiti po pobjedu.
– Izveli smo samo treskavicu, a zbog nesporazuma s organizatorima nismo izveli ojkavicu, koja bi nam najvjerojatnije osigurala pobjedu. Zadovoljni smo i s drugim mjestom, jer je večeras nastupilo dosta kvalitetnih pjevačkih skupina, kazao je Ivan Burić iz KUU Zvona Zagore. Burić se nakon natjecateljskog djela festivala, publici predstavio recitacijom svoje pjesme “Ne prodaji olako starinu”.
Nakon pjevačkih izvedbi, osim u Burićevoj recitaciji, publika je mogla uživati i u modnoj reviji E-production, kolekciji by Ella, dječoj reviji Udruge Sv. Antun iz Šibenika, te reviji Udruge “Dota” iz Ličkog Osika, koja na svojim kreacijama posebno ističe vezove ličkih narodnih nošnji te motive s ličkih kapa.
U veselom raspoloženju, izvorna pjesma nastavila se pjevati i nakon samog festivala, a ovogodišnji, najbolji dosad Benkovački etno festival zasigurno će, slijedeći dosadašnji rast, već dogodine prerasti ovogodišnji, pa bi Kaštel Benković mogao postati premalen za sve posjetitelje, ali i sudionike, kojih je iz godine u godinu sve više.


Tko je sve nastupio?


Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Zadarske županije te Grada Benkovca, a u organizaciji KUD-a Branimir i Turističke zajednice Grada Benkovca, Etno festival je i ove godine privukao znatan broj posjetitelja, kao i sudionika. Na 4. etno festivalu, uz domaćine KUD Branimir, nastupili su i KUD Kamen Bukovica iz Bukovačkih sela, KUD Matija Gubec iz Ilače u Vukovarsko-srijemskoj županiji, KUD Primorski Dolac, FD Otočac, KUD Humski glas iz Neuma, KUD Vinac iz Stankovaca, KUD Sv. Antun iz Zadobarja u Karlovačkoj županiji, KUD Kamešnica iz Podhuma te KUU Zvona Zagore iz Mirlović Zagore.




Kultura nema granicu


Osim KUD-a iz Hrvatske, zanimljivo je da su na ovogodišnjem festivalu nastupila i dva KUD-a iz Bosne i Hercegovine; KUD Kamešnica iz Podhuma kraj Livna i KUD Humski glas iz Neuma. Članice KUD-a Kamešnica na 4. etno festivalu u Benkovcu su se prestavile s bećarcom, gangom te ustresavicom.
– Iako dolazimo iz susjedne Bosne i Hercegovine, primjećujemo mnogo sličnosti u pjevanju s pjevačkim skupinama iz Dalmacije. I u našem se KUD-u njeguje izvornost i tradicijsko pjevanje, što je cilj ovog etno festivala, kazala je Ana Padro, članica KUD-a Kamešnica.