Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Britanski Pinewood zainteresiran za gradnju filmskog studija u Zadru

17.07.2012. 22:00
Britanski Pinewood zainteresiran za gradnju filmskog studija u Zadru


Televizijskoj publici ime Pinewood Studio sigurno je poznato iz špica poznatih britanskih serija kao što su Crveni patuljak (Red Dwarf), Mister Bean, kviza Najslabija karika i slično
Dave Godfrey,  direktor međunarodnih djelatnosti vodećeg britanskog  filmskog studija Pinewood  Studio, u srijedu je sa suradnicima boravio u Zadru  u potrazi za lokacijama za  izgradnju filmskog studija te  je razgledao potencijalne lokacije na zadarskom području. O svemu tome razgovarao je sa zamjenikom  gradonačelnika Draženom  Grgurovićem, producentom  i oskarovcem Brankom Lustigom te direktorom Zadar  Film Forum Festivala Sergejom Stanojkovskim.
– Gospodin Godfrey izvijestio nas je kako Pinewood  trenutačno obavlja casting  za studio u ovom dijelu Europe. U “igri” su još Mađarska i Češka, no kako smo  imali priliku čuti na današnjem sastanku, Hrvatska i Zadar im jako odgovaraju ta servisiranje filmskih produkcija, što zbog  prometne povezanosti, što  zbog blizine nacionalnih  parkova, ali i zbog činjenice  da Hrvati vole film. Traže  lokaciju preko koje će pokrivati područje istočne Europe i Mediterana, kaže Stanojkovski te dodaje:
– Odgovara im i što je naša  Gradska uprava vrlo otvorena i spremna za ovu suradnju, pogotovo što se tiče  osiguravanja infrastrukture.  Što se ljudstva tiče, predstavnici Pinewooda kažu  kako je to najmanji problem,  jer otvaranjem jednog velikog filmskog studija, kakve  one imaju na nekoliko lokacija u svijetu, otvaraju se i  druge poslovne mogućnosti,  jer snimanje filmova uvijek  prati ogromna logistika, a  Pinewood je poznat i po tome što educira svoje djelatnike. Jedini hendikep na  našem području jest što nema pogleda na otvoreno more, ali sve drugo što su naveli  im odgovara, izvijestio nas  je Stanojkovski te dodao kako su Godfreyja i suradnike  pozvali i na skorašnji Film  Forum Festival.
– Pozvali smo ih i ponudili  im mogućnost da se prezentiraju na festivalu te da malo  bolje upoznaju grad i ljude.  Što će Pinewood grupacija  odlučiti, znat ćemo već ove  jeseni, ali moram priznati da  smo optimistični na temelju  njihovih izjava, rekao je Stanojkovski.
O grupaciji Pinewood i  svemu o što je snimljeno na  njihovim lokacijama može  se govoriti satima. Utemeljeni su 1935. godine u  Londonu, a poznavateljima  filma zasigurno su najpoznatiji po seriji filmova o tajnom agentu Jamesu Bondu  koji su snimani upravo u  njihovim studijima. Mlađim  generacijama poznati su po  Supermanu, Harryju Potteru, ovogodišnjem filmskog  hitu Prometej, Snjeguljica i  lovac, Bijes titana i mnogim  drugim filmskim naslovima.  Trenutačno rade na Hobitu  redatelja Petera Jacksona.  Televizijskoj publici ime Pinewood Studio sigurno je  poznato iz špica poznatih  britanskih serija kao što su  Crveni patuljak (Red  Dwarf), Mister Bean, kviza  Najslabija karika i slično.
Osim studija u Londonu,  koji je i poznata turistička  atrakcija, imaju ih u Kanadi,  Dominikanskoj Republici,  Njemačkoj i Maleziji, a  možda uskoro i u Zadru.