Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Davorka Mezić: U akcije unosimo ljubav i radost

17.07.2012. 22:00
Davorka Mezić: U akcije unosimo ljubav i radost


Lionsi pomažu onima kojima je potrebno, na svjetskoj, ali i na nacionalnoj i lokalnoj razini, kazuje Mezić. Postoje različiti fondovi iz kojih se novac upućuje u različite svrhe, poput očuvanja vida, prirode i okoliša, za borbu protiv droga…


Lions klub Zadar broji  33 člana koji svakim danom vlastitim primjerom nastoje pokazati  da žive pod motom svoje organizacije „Mi služimo”, ističe Davorka Mezić, trenutačna predsjednica zadarskog ogranka, koju će  na jesen naslijediti njezina kolegica Nina Kozulić. Predsjednička  palica kluba među članovima kluba predaje se jednom godišnje, pa  je ovo i prigoda da se rezimira  minuli rad zadarskih Lionsa, ali i  definira daljni smjer kretanja. Jer,  iza njih brojne su privedene akcije, ali i planirane nove.
Lionsi pomažu onima kojima je  potrebno, na svjetskoj, ali i na  nacionalnoj i lokalnoj razini, kazuje Mezić. Postoje različiti fondovi iz kojih se novac upućuje u  različite svrhe, poput očuvanja vida, prirode i okoliša, za borbu  protiv droga… Otkad je započeta  akcija za očuvanje vida, skupljeno  je 150 milijuna dolara, istaknula  je.
Lions klub Zadar broji 33 člana,  osnovan je 1998. godine i sudjeluje u svim nacionalnim akcijama, ali i u mnogim drugim, svjetskim te u vlastitim lokalnima.
– U ovih 14 godina bio je cijeli  niz akcija za pomoć bolesnima,  socijalno ugroženima kao i onima  koji ne mogu sami doći do svog  cilja, primjerice studenti. Pomagali smo Zadarski plesni ansambl i  plesnu udrugu Gesta, sudjelovali  smo u opremanju kina Pobjede za  projekt Artikultura, zatim u opremanju Sigurne kuće u Zadru,  sportske dvorane u osnovnoj školi  u Diklu, nanizala je Mezić dodajući pritom i stalne akcije poput  božićnog Lions bala u sklopu kojeg se uvijek prikupljaju sredstva  usmjerena za nečiju pomoć, zatim  akcija Za ljepši Uskrs svima u  kojoj su ove godine pomogli 23  obitelji s 83 djece. Također, pomažu i udrugu za terapijsko jahanje Vihor, a i sudjeluju i u povremenim manjim akcijama, bilo  da se radi o jednokratnoj pomoći  za operacije ili nekim manjim  novčanim iznosima namijenjenim  udrugama, poput Društva osoba s  invaliditetom iz Vukovara.
– Sve te akcije ne bi uspjele da  svi mi ne unosimo ljubav i radost  što možemo pomoći, skromno će  predsjednica zadarskih Lionsa.  Članovi tako rade i kroz klub, ali i  izvan njega, trudeći se ponašati u  skladu s kodeksom Lionsa i mota  “Mi služimo”.
U Hrvatskoj trenutačno djeluje  66 Lions klubova, a prvi je osnovan 1990. godine u Dubrovniku. Na nacionalnoj razini tu su  akcije „Jedrima protiv droge”, pomoći mladim glazbenicima, fotonatječaji, akcije razminiravanja….
– Lionsi su ljudi koji svoje znanje, vrijeme i novac koriste da bi  pomagali drugim ljudima, zaključuje Mezić. A u tom smjeru  zadarski Lionsi nastavit će i dalje,  budući da se na jesen ponovno  kreće s novim pripremama,  počevši od božićnog bala pa do  drugih stalnih akcija.
I. JURJEVIĆ