Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sjećanja na blagodati obiteljskog života

17.07.2012. 22:00
Sjećanja na blagodati obiteljskog života


Otkrio sam obiteljski život i utjecaj baka. One su nas od samog početka učile govoriti i pisati. Kroz cijelu knjigu se provlači nit blagodati obiteljskog života u kojem su bile prisutne tri generacije. Sve se odvijalo u radosnom ozračju – fra Zlatko Špehar


“Tajna staroga  mosta – dnevnik koji to nije”,  naslov je knjige autora fra  Zlatka Špehara predstavljene u prostorijama Hrvatske  katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara  (HKUMST) – Zadar. Ovo je  četvrta knjiga fra Zlatka  Špehara, tiskana prije nekoliko dana u Vukovaru, kojemu je posvećen epilog –  “Ecce Homo”, njezin zadnji  dio. Fra Zlatko je djelatan u  jednoj župi u Salzburgu u  Austriji.
Pozdravne riječi  uputila je s. Melhiora Biošić,  predsjednica Udruge istaknuvši da iz knjige proizlazi  psihologija djeteta i obitelji,  doživljaj djetinjstva, vjere i  odgoja. Susret je započeo  pjesmom “Milost”, a na kraju  programa je sastav Udruge  “Magnificat” otpjevao dvije  skladbe. Fra Zlatko je pojasnio značenje naslova knjige rekavši da se tajna staroga  mosta odnosi na mnoga događanja iz školskih dana, a  posebno na njegov odgovor  na Božji poziv: “Dođi, slijedi  me!” Autor je u izlaganju najvećim dijelom govorio o  svom djetinjstvu te uz roditeljsku ulogu u obitelji izdvojio važnost djedova i baka  u odgoju djece i njihove prisutnosti u životima obiteljskih zajednica.
To, kako navodi, pomaže djeci da osjete  bilo obiteljskog života na kojem će onda graditi svoju  budućnost. Također izdvaja  nezamjenjivu ulogu razgovora i zajedništva u obitelji te  gesta ljubavi i pažnje koje  nadilaze materijalnu sigurnost. Iz knjige je pročitao  nekoliko odlomaka dodajući  tome i zanimljive životne  zgode, među kojima one o  susretu sa siromasima i gladnima. Ovi su ga susreti, kako sam kaže, oblikovali i potaknuli na velikodušnost i darežljivost te odredili njegov  životni smjer.
– Knjiga je nastala iz  sjećanja koja sam počeo stavljati na papir. Otkrio sam  obiteljski život i utjecaj baka.  One su nas od samog početka  učile govoriti i pisati. Kroz  cijelu knjigu se provlači nit  blagodati obiteljskog života u  kojem su bile prisutne tri  generacije. Sve se odvijalo u  radosnom ozračju. Naše  poštivanje prema roditeljima  je ostalo itekako duboko ucijepljeno. Mi djeca sretni smo  što smo imali naše bake, a  one su sretne što su nama  mogle prenijeti svoje iskustvo, riječi su fra Zlatka.
– Ova knjiga nije dnevnik  jer nije sustavno pisana po  danima, čak nije po vremenima, nego je pisana po naslovima, kao što su redom:  “Seoska prašina”, “Seoska  škola”, “Školska kuhinja”,  “Zeleni kamen”, “Božićne radosti”, “Morske muke”, “Sladoled u gnijezdu”, “Djedov  bicikl”, “Dođi i slijedi me!”,  “Prva ocjena pa…jedinica”,  “Župnikov dar slobode”, “Godina kušnje života”, “Voljeti  do straha”, “Nedosanjani san  ljetne bijele noći”, “Baraka na  pol cigle”, “Mala goropadna  učenica”, “Podravkina vrata”,… “Crna rupa na koru”,  “Vječni gastarbajter”, kazao  je fra Zlatko Špehar.