Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DJECA ZA BOLJI SVIJET Mladost iz različitih zemalja ujedinjena u formi violinskog ključa

18.07.2019. 08:53


Ujutro prije sinoćnjeg početka međunarodnog dječjeg festivala »Djeca – za bolji svijet« kojega su u atriju palače Cedulin otvorili gradonačelnik Zadra Branko Dukić i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj A..S. Azimov, okupili su se mladi sudionici ovog događaja na snimanju milenijske fotografije koju je, a tko bi drugi, snimio veliki meštar od zanata Šime Strikoman. Ovo je njegova 682. po redu milenijska fotografija, a koja prikazuje djecu iz različitih zemalja ujedinjenu u formi violinskog ključa. Osim Strikomanove milenijske donosimo ovdje i nekoliko fotografija našeg fotografa Zvonka Kucelina koji je zabilježio nekoliko »bližih kadrova« mladih sudionika Festivala.
Cilj je Festivala na čelu s direktoricom Svetlanom Kulichenko učvršćivanje prijateljstva i poslovnih veza u području obrazovanja i kulture s posebnim naglaskom na djecu, učenike kod kojih se ovakvim susretima želi razvijati urođena znatiželja te ih motivirati da proučavaju probleme, ideje i pojmove koji imaju lokalno i globalno značenje.
U realizaciji ove milenijske fotografije pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra koji su svojom tehnikom, tj. vatrogasnim ljestvama visine 32 metra, što odgovara otprilike zgradi od desetak katova, omogućili fotografu Strikomanu da iz zraka »okine« svoju milenijsku fotografiju.
Festival «Djeca – za bolji svijet!» okupio je u Zadru djecu i njihove roditelje iz različitih kutaka našeg planeta cilj mu je uzajamno prožimanje različitih nacionalnih kultura, razvoj i učvršćivanje međunarodnih veza na području kulture te potpora mladim talentima.
Do 20. srpnja Zadar će biti domaćin ovom iznimno značajnom kulturnom događaju u čijem su središtu djeca iz različitih zemalja među kojima ona iz Njemačke, Rusije, Velike Britanije, Izraela, Hrvatske i drugih, a koja će se natjecati u šest nominacija: koreografija, kazalište, umjetnička riječ, pjevanje, sviranje te slikarstvo i primijenjena umjetnost.
Želja je organizatora zbog iznimno dobre suradnje s Gradom Zadrom i Odjelom za rusistiku Sveučilišta u Zadru, da Zadar (p)ostane trajnim mjestom održavanja ove međunarodne manifestacije.