GIGANT U VRTU Stanko Sikirić uzgojio kapulu tešku 2,38 kg

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Točno 738 plodova bibinjske kapule teži nevjerojatnih tonu i pol
Sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte. Je li za rekordni urod osim sjemena »krivac« i pogodna zemlja, biološko tretiranje, stajski gnoj i zalijevanje, vjerojatno da, odaje 68-godišnji Stanko tajnu divovskih kapula, crvenog slatkog luka
Velimir BRKIĆ
Ljudi, jeli to moguće?

Nekima i četruni rastu manji od barba Stanka kapule. Riječ je o kapulama Stanka Sikirića iz Bibinja, nekadašnjeg uspješnog mesara, a sad uzornog poljoprivrednika, jednog od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji koji je s ovogodišnjim divovskim kapulama te već treću godinu za redom dobrano uzbudio Guinnessov odjel za istraživanje rekorda, svake godine stare rekorde u uzgoju kapule obara, a novi postavlja.

Priča nije lovačka

Priča nije lovačka, prije tri godine u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija, najteža kapula težila je kilogram i 70 dekagrama, prije dvije godine kapula je premašila magičnu težinu od dva kilograma, težila je dva kilograma i jedan dekagram. Protekle godine najteža kapula je bila teška dva kilograma i 33 dekagrama, a ove godine, vjerovali ili ne, nevjerojatnih 2,38 kilograma ili dva kilograma i 38 dekagrama. Kapule kao da su »nabildane«, a zaista ih je gušt konzumirati.
- Što se tu ima više za reći, sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte. Prije pet godina sjeme sam kupio u obližnjem rasadniku kod Šindije. Već prve godine imao sam kapulu težu od jednog kilograma, sad uzgajam vlastito sjeme od uroda. Je li za rekordni urod osim sjemena »krivac« i pogodna zemlja, biološko tretiranje, stajski gnoj i zalijevanje, vjerojatno da, odaje 68-godišnji Stanko tajnu divovskih kapula, crvenog slatkog luka.

Veliki rad i trud, znoj i žuljevi

Rekli bi i svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, u barba Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava nema uopće travke, ni da je mikroskopom tražite. Sve je brižno izorano, izfrezano i sređeno kao da je obiteljski stol pred nedjeljni ručak a ne zemlja, vrijedno nagrade za jednog od najuzornijeg poljoprivrednika u Zadarskoj županiji i šire.
- Satima smo u kući tražili po Internetu ali ovakve divovske kapule nismo nigdje pronašli. A kako u vrtu ima točno 738 kapula prosječne težine oko dva kilograma, ovogodišnji urod je oko tonu i pol kapule. A kako stariji govore, dovoljno za cijelo Bibinje, ponosno će 13-godišnji Stankov unuk Karlo, dok važemo tek ubrane kapule i ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.

Čudo prirode, Božji mirakul

Ovo je zaista Božji mirakul, Zadarski list ovom čudu prirode na OPG-u Stanko i Dinko Sikirić svjedoči četvrtu godinu za redom.
- Shodno korijenima i obiteljskoj tradiciji obrade zemlje oduvijek me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju. Često na tu temu pričam sa sinom Dinkom. Imamo preko 300 maslina, brojne medalje i nagrade za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali maslinarstvo nije samo novac, to je i pitanje zdravlja. Naime, masline i maslinovo ulje te proizvodi od maslina važan su dio mediteranske prehrane, koja posjeduje blagotvoran učinak na zdravlje, ističe Stanko, uzorni bibinjski čovjek i poljoprivrednik.
U OPG-u Stanko i Dinko Sikirić vino se buteljira, ekstra djevičansko maslinovo ulje se posprema u tamnim bocama od jedne i pola litre, pasteriziraju se masline, suše se i pakiraju smokve, jedne od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu.
- Na poziciji Štrenjka uzgajam smokve Petrovača (petrovka) bijela koja rađa redovito i obilno, te Bružetka bijela koja dozrijeva od kraja kolovoza do kraja listopada. Petrovača rađa cijelo ljeto, prvi plodovi dozrijevaju već u drugoj polovici lipnja i koristi se u svježem stanju i kao konzumna voćka, poručio je Stanko Sikirić istaknuvši kako su za uspješan uzgoj smokve presudni klimatski uvjeti koji ujedno određuju njen areal i uspješnost uzgoja.

Ocjena: 
Prosječno: 2.7 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
oooo; samo zdravlije!!!!!!!!!

Monika