KOMUNALCI U PATROLI Uskoro će se dijeliti i kazne ako pas nema čip i povodac, a vlasnik ne nosi vrećicu

Slika korisnika mkvanja
Kontrolirali poštuju li vlasnici pasa zakone i pravilnike
Psi moraju biti na povodniku, vlasnici moraju imati vrećice za pokupiti fekalije iza psa. Ukoliko vidimo da pas trči slobodan ili vlasnik nema vrećicu, za sada samo upozoravamo, ali uskoro ćemo početi dijeliti i kazne. Kazne su od 500 do 2.000 kuna tako da smo za sada krenuli samo s upozorenjima dok se vlasnici ne nauče na ovo, rekao je Perović
Arif SITNICA
Provjera čipa

Ovih dana na zadarskim ulicama mogu se vidjeti komunalni redari kako kontroliraju vlasnike pasa te pse je li sve prema pravilniku i zakonu. Naime, odlukom Grada Zadra, vlasnici kućnih ljubimaca, odnosno pasa još od 2004. godine obavezni su čipirati pse. Osim toga, od prije nekoliko godina usvojen je pravilnik da i vlasnici pasa koji nemaju prijavljenu uzgajivačnicu, moraju sterilizirati pse kako bi se spriječio nekontrolirano i nelegalno parenje i rasplođivanje pasa.
Od prije nekoliko dana zadarski komunalci patroliraju gradskim kvartovima te provjeravaju je li sve prema pravilima. Uobičajeno prošetaju kroz nekoliko kvartova te ukoliko vide vlasnike pasa provjere poštuju li zakone te ukoliko ne, za sada ih samo upozoravaju.

Problem »samostalnih šetača«

Prošetali smo jučer ujutro s komunalnim redarima Nikom Perovićem i Ivanom Jurićem u blizini »Pet nebodera« te provjerili kako obavljaju posao i poštuju li vlasnici pasa zakone.
- Dakle, psi moraju biti na povodniku, vlasnici moraju imati vrećice za pokupiti fekalije iza psa. Ukoliko vidimo da pas trči slobodan ili vlasnik nema vrećicu, za sada samo upozoravamo, ali uskoro ćemo početi dijeliti i kazne. Kazne su od 500 do 2.000 kuna tako da smo za sada krenuli samo s upozorenjima dok se vlasnici ne nauče na ovo, rekao je Perović.
Dodao je kako vlasnici pasa uglavnom pozitivno reagiraju, tek ponekad imaju loše iskustvo, jer većina vlasnika drži pse na povodniku, dok uvijek postoje pojedinci koji izbjegavaju pravila.
- Mislim da se već mnogo toga promijenilo čim smo se pojavili na ulici jer smo primijetili da su vlasnici pažljiviji, rekao je Perović. Dodao je kako oni imaju ovlasti legitimirati vlasnike pasa, a ukoliko imaju problema, onda u pomoć pozovu i policiju, koja im pomogne pri legitimiranju.
Kao jedan od gorućih problema Perović navodi problem »samostalnih šetača«, odnosno pasa koje vlasnici puste iz stana ili dvorišta da sami prošetaju po kvartu, obave što imaju te se vrate kući.
- Imamo dosta ovakvih dojava te smo i sami nekoliko puta naletjeli na te pse. Naime, znamo da imaju vlasnika jer se vidi da su njegovani, te uglavnom imaju ogrlicu. Tada pokušamo prići psu, za što uvijek imamo spremnu i pseću poslasticu, te očitamo čip preko kojeg dolazimo do vlasnika. Ti vlasnici dobit će upozorenje, a ukoliko se situacija ponovi dobit će kaznu, rekao je Perović.

Četiri provjere - sve po pravilima

U petnaestak minuta, koliko je trajala naša šetnja Voštarnicom, vidjeli smo četvero vlasnika pasa koji su u šetnju poveli svojih pet ljubimaca.
- Ja podržavam ovo što komunalni redari rade jer treba uvesti reda. Uvijek vodim pse na povodniku, uvijek imam vrećice sa sobom. Ovo mi je četvrti pas i mnogo sam puta rekla kako bih kažnjavala ljude koji ne čiste iza svojim psom. To je odvratno. Ja nikad nisam ostavila iza svojih pasa i nije mi jasno kako mogu ostaviti nered iza pasa, rekla nam je gospođa Elena, koja je na povodcu vodila dva psa. Istaknula je kako bi svi trebali voditi psa na povodcu jer nikad se ne može znati kad će pas poludjeti i napasti nekoga.
- Uvijek je potrebna kontrola, zaključila je gospođa Elena.
I ostalo troje vlasnika držalo je pse prema pravilima, svi psi su bili na povodcu, a vlasnici su imali vrećice za otpad. Podržali su akciju komunalaca te istaknuli kako se svi vlasnici pasa svrstavaju u isti koš, pa i oni savjesni ispadaju loši.
Nakon kratke ophodnje komunalci su nastavili put prema Bilom brigu gdje također provode kontrole, a uskoro će obići sve kvartove tako da su poručili vlasnicima pasa da poštuju pravila o držanju kućnih ljubimaca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)