Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SJEĆANJE Inicijativu pokrenuli u spomen na žrtve i ostavštinu mladim naraštajima

18.07.2019. 11:31
SJEĆANJE Inicijativu pokrenuli u spomen na žrtve i ostavštinu mladim naraštajima


U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata Župe sv. Mihovila te 28. obljetnice progonstva hrvatskih žitelja udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar, Općina Lišane Ostrovičke, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, Župa sv. Mihovila, Mjesni odbori Bulić i Vukšić, KUD-ovi »Vukšić« i Sv. Nikola Tavelić«, DVD Lišane Ostrovičke i udruga »Naše ruke«u srijedu su, jedanaestu godinu za redom, organizirali molitvenu hodnju »Koracima nade za istinu«.
– Razmišljajući što što bi mogli pokloniti ovome kraju koji nas je odgojio i othranio, a toliko je opustošen od tog datuma, 17. srpnja 1991. godine, prije 11 godina osmislili smo ovu inicijativu. Zaključili smo da bi bilo dobro pokrenuti inicijativu sjećanja na žrtve koje koje su bile i da onda taj datum ostane kao jedan trajni spomen na sva događanja koja su promijenila mnoge živote, kazala je predjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, Ivana Haberle dodajući kako je i ona sama jedna od onih koji se nakon toga datuma nisu više mogli vratiti u svoj dom. Podsjetila je i na one koji su pokopani po raznim mjestima gdje su bili smješteni kao prognanici.


Inicijativa sjećanja
– Cilj nam je odati počast svim tim žrtvama za njihove patnje i da ostavimo mladim naraštajima spomen na to tko je tu živio i tko se nikada nije vratio, poručila je Haberle, a brat jedne od prvih žrtava, fra Mile Mamića, Ante Mamić, kazao je kako se na hodnju ne odaziva samo radi svoga brata, već radi svih žrtava koje su stradale za Hrvatsku jer da su i sve te žrtve njegova braća.
– Želimo povezati sve žrtve i sjećanje na njih prenesemo na mlade naraštaje kojih je svake godine u ovoj hodnji sve više i više, istaknuo je Mamić. U koloni sjećanja našao se i Drago Krpina, zapovjednik kriznog stožera za srednju i sjevernu Dalmaciju na koju dužnost ga je imenovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. On se prisjetio tih ratnih dana i stradavanja upravo žitelja toga kraja koji se prvi našao na udaru srbočetničke vojske i tadašnje JNA.
– Ima jedna mudra izreka koja kaže da je čovjek ono čega se sjeća. Dokle god se sjećamo svih onih hrabrih i najboljih među nama koji su svoje živote dali za svoje ideale i za Hrvatsku, dotle ćemo očuvati svoj identitet i moći graditi Hrvatsku kakvu želimo, poručio je Krpina.


Očuvanje identiteta
U molitvenu hodnju krenuli su od spomen obilježja poginuloga hrvatskog branitelja Željka Čubrića u Buliću u 17 sati prema Vukšiću do odredišta u Lišanima Ostrovačkim gdje je u 20 sati u crkvi sv. Nikole Tavelića služena sveta misa za poginule hrvatske branitelje i ubijene civile, a prethodno su na spomen obilježje žrtvama položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće. Upravo u dvorištu te crkve 17. srpnja 1991. godine poginuli su fra Mile Mamić i Josip Žulj, prvi hrvatski redarstvenik, a iz Župe sv. Mihovila poginulo ukupno 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila, dok su svi žitelji bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.