Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Zadar otvara s Mornarom na Višnjiku, nastavljen beogradski rat

18.07.2020. 07:42


Prekjučer, nakon čak sedam sati zasjedanja, abaligaški klubovi su zaključili četvrtu u nizu Skupštinu organiziranu putem videoveze. Kao i na prethodnim sjednicama bilo je jako žestoko, a najviše je očekivano iskrilo između beogradskih giganata, Partizana i C. zvezde te je sama sjednica imala nekoliko prekida jer je trn u oku predstavnicima Partizana predstavljao FMP i trenutak u kojem je Zoran Tošković kao predstavnik kluba iz Železnika postavljen, po abecednom redu, za predsjedavajućeg ABA lige.


Bez važnijih zaključaka
Partizan je žestoko protestirao protiv te odluke i po pisanju mnogih portala u istočnom susjedstvu čak su i napustili sjednicu zbog direktnog sukoba interesa kojeg ima C. zvezda preko svoje filijale FMP-a, a imenovanje Toškovića za predsjednika lige je definitivno bio trenutak koji je prelio čašu u redovima »crno-belih« koji su svoje stavove branili tvrdnjom da je Tošković predstavnik Crvene zvezde u Košarkaškom savezu Beograda i da zbog toga ne smije biti na tom mjestu. U cijelom tom jednom kuršlusu sjednica je ipak nastavljena, no važnijih zaključaka na kraju nije bilo. Prvenstveno je cilj skupštinara bio dogovor oko protokola koji bi trebao vrijediti kad i ako liga počne polovicom rujna. Posrijedi je naravno situacija oko koronavirusa koja na Balkanu nimalo nije obećavajuća i čak se prije sjednice očekivala odluka o odgađanju početka natjecanja za najmanje 14 dana, ali što zbog neslaganja oko pravnih pitanja što zbog slučaja FMP donesena je odluka da će se o koronavirusu i protokolu kojeg bi trebala ABA liga poslati državama iz koje klubovi dolaze prolongirati za narednu sjednicu koja bi se trebala održati u najkraćem mogućem roku. Definitivno neizvjesna situacija s pandemijom koronavirusa čiji se drugi val očekuje na jesen cijelu priču oko provođenja natjecanja čini problematičnom. Upitnika je mnogo, npr. hoće li se igrati pred publikom, hoće li se igrači i stručni stožeri morati testirati prije svake utakmice ili kako će se u slučaju prolongiranja starta lige uskladiti zgusnuti raspored (kvalifikacijski prozori za Euro, završnice nacionalnih kupova, predolimpijski kvalifikacijski turniri…).


Zvezda za kraj
Sva ta problematika ostala je otvorena za sljedeće okupljanje abaligaša, a ono što su uspjeli odraditi na sedmosatnom zasjedanju jest izvlačenje natjecateljskih brojeva pa je tako poznat itinerar po kolima, po kojem bi Košarkaški klub Zadar trebao sezonu otvoriti u razdoblju od 18.-21. rujna u Krešinom domu protiv Mornara. Sedam dana potom gostuju kod Mege Bemax, a u tom prvom dijelu udomaćili bi na Višnjiku Krku (3. kolo), Split (5. kolo), Budućnost (7. kolo), Cedevitu Olimpiju (9. kolo), Borac (11. kolo) i Cibonu u 12. kolu. Zanimljivo, kao i prošle sezone Zadar će se u završnim kolima prvog i ukupno osnovnog dijela natjecanja susresti s C. zvezdom, a na Višnjik Euroligaš stiže u 26. kolu. Hoće li do te utakmice doći, kao i onih predviđenih prije nje jako je teško predvidjeti jer mnogo toga će diktirati i epidemiološka slika koja ovog ljeta nimalo ne pruža nadu da bi se abaligaški tereni ipak mogli na jesen u potpunosti aktivirati.
 




Raspored Zadra u ABA ligi 2020./21.


Sezona ABA lige 2020./21. trebala bi započeti 19. rujna 2020. Regularni dio trajat će do 28. ožujka 2021. dok je početak doigravanja zakazan za 4. travnja 2021.


1. kolo
Zadar – Mornar
2. kolo
Mega – Zadar
3. kolo
Zadar – Krka
4. kolo
Primorska – Zadar
5. kolo
Zadar – Split
6. kolo
Partizan – Zadar
7. kolo
Zadar – Budućnost
8. kolo
FMP – Zadar
9. kolo
Zadar – Cedevita Olimpija
10. kolo
Igokea – Zadar
11. kolo
Zadar – Borac
12. kolo
Zadar – Cibona
13. kolo
Crvena zvezda – Zadar
Napomena: U drugom krugu mijenjaju se domaćinstva
 


Ante Delaš kod Nazora u ZTE-u


Bivši igrač Zadra, Ante Delaš, karijeru će nastaviti u mađarskom prvoligašu ZTE-u kojeg predvodi donedavni trener Zadra, Ante Nazor. Prošlu je sezonu Delaš započeo u rumunjskoj Steaui, a nastavio u turskom drugoligašu Samsunsporu za koji je prosječno ubacivao 12.8 poena. Košarkašku karijeru Delaš je počeo u Splitu, a igrao je još i za Trogir, Alkar, Cedevitu, Kaštela, Mons, Agropoli i Anwil.
 


Šibenka pa Cibona gosti Krešinog doma u prva dva kola HT Premijer lige


U prostorijama hotela Hilton Garden Inn izvučeni su natjecateljski brojevi klubova HT Premijer lige i Premijer ženske lige za sezonu 2020./21. Prvo kolo HT Premijer lige bi se trebalo odigrati 19. rujna, drugi krug počinje 21. studenog 2020., a treći 6. ožujka 2021. te završava 30. travnja 2021. U trećem krugu klubovi dobivaju natjecateljske brojeve prema poretku na ljestvici nakon 22. kola te se raspored dalje određuje po obrnutom Berger sustavu. U prva dva kola Zadar igra u Krešinom domu, i to u 1. kolu protiv Šibenke dok je u 2. kolu na rasporedu derbi s Cibonom. Sonik-Puntamika u prva dva kola gostuje, kod Škrljeva pa Šibenke dok prvu utakmicu u Jazinama igraju u 3. kolu protiv Hermes Analitice. Košarkašice Zadra otvorit će pak sezonu u skupini Jug 3. listopada na gostovanju kod Splita dok u sljedećem kolu na Višnjiku dočekuju KK Akademija Žana Lelas.