Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Beroš otkrio gdje se građani mogu testirati po jeftinijim cijenama: “Test od 698 kuna je bolji i sigurniji”

18.07.2020. 07:17


Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u petak o 98 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, najavivši da od danas kreću niže cijene testiranja.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se za testiranje na koronavirus već od danas plaćati 501 kuna za dvije ciljne sekvence, a za tri 698 kuna.
Ministar Beroš u RTL-u Danas je objasnio razliku u cijeni i kvaliteti testova.
“Nakon što smo svjedočili različitim cijenama testova za koronavirus u različitim zdravstvenim ustanovama, a i u inozemstvu, naložio sam HZZO-u da zatraži od svih ustanova u RH koje vrše testiranje određeni izračun cijena da bismo mogli napraviti jednu prosječnu i detektirati koji su to testovi optimalni kad je riječ o cijeni i kvaliteti.
Dakle, nakon takvog izračuna došli smo do ovih podataka, cijena testa s dvije sekvence genoma stoji 501 kunu, a s tri sekvence 698 kuna. Razlika je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu koja je karakteristična za sve koronaviruse, a druga je karakteristična za ovaj novi tip koji zrokuje Covid-19. No možemo detektirati i treću sekvencu da bismo potvrdili ovaj raniji nalaz, a to ovisi o kliničkoj slici i kliničkoj indikaciji.
Bolji je ovaj s tri sekvence, ali vjerodostajan je u okvirima tipične kliničke slike i ovaj test koji analizira dvije sekvence”, rekao je Beroš.
“Tehnologija ide naprijed, cijene se mijenjaju i zato smo uz pomoć HZZO-a detektirali ovu cijenu koja je sada. Za sve one bolesnike koji se testiraju putem indikacija, odnosno putem uputnica, oni ne plaćaju test, za njih je besplatan”, dodao je Beroš.


Ostaju i testovi za 1500 kuna
I dalje će ostati testovi za 1500 kuna. “Bit će u krajnjoj upotrebi, kada je klinička indikacija takva da se drugim testovima ne može relevantno potvrditi bolest”, kazao je Beroš te otkrio kada i gdje će se građani moći testirati po jeftinijim cijenama:
“Danas su cijene utvrđene, potvrdilo ih je Upravno vijeće HZZO-a. Međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta u Narodnim novinama, nakon čega vrijedi. Isto tako je jasno da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu.
Ono što je moguće je da se u sklopu Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ gdje je kapacitet 1400 testova dnevno ili na HZJZ-u gdje je 500, kao i u Nastavnom zavodu Zagrebačke županije građani mogu testirati dok se cijene ustanove. Vjerujem da će to biti idući tjedan”, rekao je Beroš.