Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

URBANIZACIJA Uređuju se parkirališta, dvorišta i parkovi, ostaje još neprimjerena »prometnica«

18.07.2020. 07:36


Na Bilom brigu se u proteklom periodu uredilo ili počelo uređivati niz lokacija, najviše u cilju jednog od najvećih problema tog kvarta – kroničnog nedostatka parkirnih mjesta te uvijek potrebnog prostora za igru mnogobrojne tamošnje djece.
Marin Pijaca, predsjednik Mjesnog odbora Bili brig ističe kako na njihovo traženje Upravni odjel za komunalne djelatnosti provodi više zahvata u kvartu, a ističe i dobru suradnju s Odjelom za gospodarenje gradskom imovinom te Odjelom za kulturu i sport.


Od planske izgradnje do prometnog kaosa
– Trenutačno je u tijeku uređenje dvorišta u Šibenskoj 11. Na tom mjestu je na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske započela gradnja podzemne garaže još 1987. godine i nikad nije dovršena. Popularno u kvartu to zovemo ‘buža’ jer je usred dvorišta iskopan teren na kojem još stoje stupovi s armaturom koja strši iz njih. Osim što je sve to zapušteno i jako ružno, također može biti i opasno. Ali s obzirom da se radi o zemljištu RH, Odjel za komunalne djelatnosti će učiniti ono što može u svojoj ingerenciji i na svom dijelu zemljišta – ograditi dio gdje su stupovi, postojeću dotrajalu željeznu ogradu zamijeniti s novom te popločati dva puta kroz dvorište koja su dosad bila neugledna i grbava, pojasnio je Pijaca.
Za vrijeme prošlogodišnjeg KvartArta zidovi u toj »buži« su oplemenjeni muralima Mislava Devića, umjetnika s Bilog briga, tako da će, uz to, s ovim novim zahvatom dosad neugledni dio Bilog briga, odavati posve drugačiji dojam.
Također, uz novouređenu crkvu Blaženog Alojzja Stepinca, uz pristanak Zadarske nadbiskupije, Grad je uredio i dječje igralište. Popločan je teren, nasut kamenčićma, postavljene su kante za otpad, jedna veća ljuljačka s penjalicom i toboganom, a čekaju se još i klupice.
– U tom dijelu nije bilo ništa za djecu do sad, tako da smo sretni da se i to uredilo, govori Pijaca.
Nadalje, kako je Bili brig brzo rastao te se od prvotne planske gradnje pretvorio u prometni kaos, tako još uvijek stoji neuređen jedan teren koji se koristi kao prometnica. Za stanare iz Šibenske 7 i 9, to je jedini izlaz iz stambenog naselja, a kao spoj između donjeg i gornjeg dijela Bilog briga ili prilaz pošti i dućanu, koriste ga i brojni drugi stanari. S druge pak strane istog područja, uređen je jedan dio između privatnih parcela, ispod zgrade Put pudarice 30, koji će se koristiti kao parkiralište.


Cilj – komunalno uređen Bili brig
Neki se stanari pitaju zašto je uređen taj dio, dok ovaj važniji po kojem prometuje i po 300-400 automobila dnevno, stoji zapušten kao bijeli put s klizištima.
Na novinarski upit, Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti u Gradu, slaže se da je zaista neprimjereno stanje tog dijela.
– Ono što je komunalni odjel obećao žiteljima Bilog briga, to ćemo i izvršiti. Neposredno po okončanju radova na gradskim plažama naš ugovoreni izvođač se sa mehanizacijom premjestio na Bili brig, kako bi djelovao na više lokacija, sve s ciljem uređenja okoliša. Osim lokacija koje smo uredili ili je uređenje u tijeku, istina je da je neprimjereno stanje dijela javne površine koja se koristi kao prometnica. Nakon što Povjerenstvo za evidenciju komunalne infrastrukture evidentira prometnicu i u svojim gabaritima izvrši uknjižbu, vjerujem da će graditeljstvo ili komunalni odjel izgraditi, odnosno sanirati postojeće stanje. Siguran sam da građani prepoznaju naš napor i kvalitetne namjere te da ćemo uz još samo malo zajedničkog strpljenja zbog proceduralnih regulativa postići zajednički cilj – komunalno uređen Bili brig, ističe Dujela, dodajući da svaku inicijativu sugrađana, bilo da dođe samoinicijativno, putem mjesnog odbora ili kroz UO za gospodarenje gradskom imovinom, analiziraju i konkretiziraju.




Oplemenjivanje velikog kvarta
Također, isti stanari kao problem navode jedan već asfaltirani dio u Šibenskoj 9 gdje je naknadno izgrađen zid i postavljene betonske žardinijere kako bi se djeca tu mogla igrati s loptom, ali to onemogućuje put automobilima, koji bi se na tom mjestu mogli parkirati, navodno čak i na 25 mjesta.
Dujela je i to iskomentirao.
– Postupat ćemo i u dijelu razmještanja žardinjera na tom parkiralištu i to u razmjernosti zaštite sigurnosti djece koja prostor koriste za druženje, s jedne strane, a i potrebe sugrađana za parkirališnim prostorom, s druge strane, istaknuo je Dujela, pojašnjavajući kompromisno rješenje.
Primjerenija parkirna mjesta dobila bi se, odmah pokraj tog parkirališta također predstojećim uređenjem i poravnanjem makadma uz neuglednu »prometnicu«.
Kako govori Marin Pijaca, tu će se nasuti još šljunka zbog klizišta i poravnati parkiralište.
– Uz dobru suradnju s gradskim odjelima, ali i složnost svih nas u Mjesnom odboru, bez obzira iz koje je tko stranke ili s koje liste, uspijevamo pomalo urbanizirati i oplemeniti pojedina područja našeg velikog kvarta, govori Pijaca.
 


Sport u kvartu


Kako je Bili brig pun djece, a i dvorišta s košarkaškim igralištima, sport je nešto što se želi poticati. Od same gradnje do danas u gotovo svakom dvorištu su po dva stola za stolni tenis na kojima stolni tenis više gotovo nitko ne igra.
Na incijativu Mjesnog odbora, Odjel za kulturu i sport Grada Zadra, uredio je u svakom dvorištu jedan od dva stola za stolni tenis. Iz Mjesnog odbora već razmišljaju kako bi organizirali kvartovski turnir u ping pongu, ali epidemiološka situacija svaku organizaciju čini nezvjesnom. Trebao je i ove godine biti održan KvartArt koji je zasad odgođen. Od ljetnih događanja, KK Bili brig sudjeluje u Ljetnoj košarkaškoj ligi, što ih jako veseli. Na nedavnoj utakmici, iako rezultatom nisu briljirali, bilo je važno sudjelovati i družiti se, a i razveselili su ljude u publici s majicama, s logom Bilog briga.