Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

UZ OPREZ ZBOG COVIDA Sto godina zavjeta Gospi koja je »škapulala« Galovčane

18.07.2020. 15:12


U ravnokotarskom Galovcu u povodu blagdana Gospe od Karmela i točno 100 godina od zavjetne kupnje Gospinog kipa s djetetom, u predvečerje 16. srpnja 2020. upriličena je crkveno-pučka proslava sa svetom misom na otvorenom koju je u zajedništvu sa župnikom don Mladenom Kačanom i 20-ak subraće svećenika predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Bila je tu i velika procesija kroz mjesto te koncert Klape HRM-a Sv. Juraj.
– Krajem protekle godine otvorili smo Trg s Gospinim kamenim spomenikom posvećen 100-godišnjem zavjetu Galovčana Gospi od Karmela. A veličanstvena proslava zavjetnog blagdana Gospe od Karmela je znak zahvale Gospi koja je »škapulala« naše ljude, vrhunac onoga što se događalo točno prije 100 godina kad je Gospa u mnogim situacijama spasila naše ljude, naglasio je Gulan.


Epidemiološke mjere
A sve je se događalo pod velikim epidemiološkim mjerama. Između crkve i župnikove kuće gdje se održavalo koncelebrirano euharistijsko slavlje na tri punkta su se dezinficirale ruke, dijelile zaštitne maskice, a svi su se bez iznimke morali prijaviti kako bi ih galovačke cure upisale na liste nazočnih, zlu ne trebalo.
– Liturgija slavi Marijin blagdan po nazivom »Gospe Karmelske«. U lauretanskim litanijama susrećemo puno različitih naziva, kao i u naslovima brojnih svetišta kod nas i diljem svijeta, kao naprimjer Gospa Lurdska, Fatimska i Loretska, Bistrička, Trsatska, Maslinska, Solinska, Sinjska, kazao je nadbiskup Puljić.
Isus je je s križa prije same smrti po ljubljenom učeniku Ivanu rekao, kaže on, »evo vam majke!« Stoga mu hrli svatko tko ga voli i tko ga treba, da mu iznese svoje tegobe i probleme; preporuči sebe i svoje; Crkvu i domovinu; radnike i đake, putnike i težake. Ali, i da mu zahvali za udijeljene milosti i darove.


Zora naša svagdanja
– Marija je, dakle, nazočna od početka u Crkvi i u srcima Božjega puka. Jer, kršćani ne mogu živjeti bez majke. Crkva Isusovih učenika započela je svoj ovozemni hod s Marijom na Duhove u dvorani Posljednje večere. Da Marija nije zasjala po Božjem obećanju u zoru povijesti kad su Adam i Eva istjerani iz raja, nad ljudima bi se prostirala tama beznađa. Bez Marije zvijezde mora, bez Marije nade čovječanstva, bez Marije ‘zore naše svagdanje’, tonuli bismo još više bez orijentira i živjeli bez smisla. No, Marija nije ‘izmišljena utjeha’. Ona je stvarno darovana nada. Nju nam je Isus predao na Kalavriji. U nju su položena silna nebeska obećanja i ostvarene Božje nakane, istaknuo je mons. Puljić.
Zahvalni za svjetlo dobrote koje nam je zasjalo po Mariji, kaže on, molit ćemo za naše očeve i majke da budu ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, pred životom i pred vječnošću. Neka nam Marija pomogne držati pradjedovski zavjet vjere i neka učini da se sveti znakovi i simboli s molitvom ponovno usele u naše domove. Njoj, odvjetnici Hrvatske povjeravamo svoju sadašnjost i budućnost. Po toj smo vjeri bili prepoznatljivi ovdje u Zadru, u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta. S takvom odanošću i povjerenjem slavimo Gospu Karmelsku koja je nazočna u ovom mjestu već jedno stoljeće.




Za križ sveti
– Naši su stari ‘otkrili ljepotu Mairijne blizine’ te nabavili kip Gospe od Karmela. Time su očitovali čežnju koju duhovni pisac ovako prikazuje: ‘Kako su mili stanovi tvoji, Gospodine nad vojskama! Duša mi gine i čezne za dvorima Tvojim, Kralju moj i Bože moj’. I mi okupljeni sada oko njezinoga kipa usrdno joj se obraćamo, molimo i pjevamo: Hrvat za križ bojak bije sveti: vodio ga ljiljan barjak Tvoj. Ti nad nama plašt razastri bijeli; brani Gospo, brani i nadalje narod svoj! Tako je bilo jučer i tijekom prošloga stoljeća. Tako neka bude danas i sutra, i u sve vijeke vjekova. Amen, zaključio je Puljić.
Poslanice su čitali Silvija Šare i Šime Jovančević. Crkvene barjake u procesiji kroz ovo ravnokotarsko mjesto s postajom na Trgu Gospe od Karmela nosili su Hrvoje, Vinko, Ante i Joso Jovančević, Denis Bačić i Petar Gulan. Gospin kip su uz pripomoć galovačkih krizmanica nosili Josip Burčul, Mihovil Kovač, Mirko Gulan i Krešo Jovančević.
Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor voditeljice Zvjezdane Burčul uz glasovirsku pratnju č. s. Vladislave. Misno pjevanje animirala je i Klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj. Nakon misnog slavlja klapa je održala koncert duhovne i domoljubne glazbe.
Zbog opakog COVIDA izostala je 10-ak mjeseci pripremana velika pučka fešta, kažu, za pamćenje. Ipak u Galovcu je bilo svega, a najviše uzvišenog ozračja koje je došlo sa 100-godišnjim zavjetom Gospi od Karmela.