Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Savršeni za mlade turiste i veće grupe posjetitelja

18.07.2021. 07:26


S početkom ljeta i završetkom nastavne i akademske godine, prostorije Studentskog doma Zadar i Đačkog doma Zadar prenamijenjuju se u hostele te se iznajmljuju u turističke svrhe. Kontaktirali smo Rektorat Sveučilišta u Zadru te vršitelja dužnosti ravnatelja Đačkog srednjoškolskog doma Zadar Stipicu Radoša, kako bismo provjerili kako kod njih teče turistička sezona, koliki je interes za njihove smještajne kapacitete.


Sezona obećava
Stipica Radoš nam je potvrdio kako je sezona turističkog iznajmljivanja domskih kapaciteta već počela te kako interesa ne manjka.
– Prema važećim odredbama Pravilnika Srednjoškolskog đačkog doma Zadar tijekom ljetnih mjeseci, kada učenici nemaju nastavu i stručnu praksu, kapacitete Doma možemo iznajmljivati u turističke svrhe, kojima ostvarujemo dodatne prihode za Dom, kazao nam je na početku Radoš te dodao kako smještaj ne iznajmljuju individualnim posjetiteljima, jer im je takva organizacija i poslovanje financijski neisplativo i iznad njihovih mogućnosti.
– Preko ljeta primamo velike grupe, najčešće su to djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, ali ima i starijih, koji su najčešće posjetitelji konferencija i znanstvenih skupova. Zasada smo ugostili dvije velike grupe. To su bili polaznici Međunarodnog kampa Hrvačkog kluba Zadar, njih oko 80, koji su spavali i hranili se u Domu preko tjedan dana. Druga skupina su bili polaznici Nogometnog kampa »Škabrnja 2021.«, u organizaciji nogometne škole »Akademija Krpan – Babić« iz Osijeka, objasnio je Radoš te dodao kako su u Domu odsjeli i sudionici simpozija Matice hrvatske »Domaća rič«.
– Krajem srpnja i početkom kolovoza trebali bismo ugostiti polaznike Međunarodnog kampa Karate kluba sv. Nedelja. Za cijelo smo ljeto osigurali i suradnju s Turisthotelom, čijih 30 zaposlenika iz Ukrajine, koji rade u praonici, boravi u Domu, kazao je Radoš te naglasio kako turističku sezonu odrade u onolikoj mjeri koliko im dopuštaju njihovi kapaciteti te kako svi zaposlenici Doma ljetni dio posla odrađuju pored redovitog rada i za to su dodatno plaćeni.


Od jučer hostelski smještaj u Studentskom
O istoj smo temi kontaktirali i Rektorat Sveučilišta u Zadru, iz kojeg su nam poručili kako se ljetni smještaj redovitih studenata Sveučilišta u Zadru organizira tijekom ljeta tekuće akademske godine. Smještaj je moguć u razdoblju od 16. srpnja do 30. kolovoza 2021. godine. Broj mjesta za ljetni smještaj studenata je 41.
– Naime, kako doznajemo hostelski smještaj gostiju počeo je jučer, 16. srpnja 2021. te traje do 30. kolovoza 2021. godine.
– Cijena smještaja za jednu osobu je 120 kn po danu, u koju je uključena boravišna pristojba i PDV, poručili su iz Rektorata te istaknuli kako se epidemiološke mjere tijekom ljetnih mjeseci provode, kao i tijekom cijele godine, u skladu s aktualnim uputama HZJZ -a te posebno u skladu s temeljnim odrednicama HZJZ – a za rad studentskih domova u svrhu sprječavanja širenja COVIDA-19.
– Sve aktivnosti se nastoje provoditi sa što manje susreta uživo, dozvoljene su aktivnosti koje su vezane uz djelatnost Doma/Centra propisane Kućnim redom Doma i Statutom Sveučilišta, a koje se odnose na stanare Doma i djelatnike Centra. Studenti koji još nisu odjavili studentski smještaj trenutno borave u Domu. Posljednji dan odjave studentskog smještaja je 15. srpnja 2021, objasnili su i dodali kako je prošle godine bio organiziran hostelski smještaj gostiju u Studentskom domu s iznimkom, zbog nepovoljnije situacije s pandemijom koronavirusa da se nisu smještale grupe gostiju već samo pojedinci.
– Iznimno, zbog zamolbi studenata, bio je organiziran ljetni smještaj za osam studenata Sveučilišta. Cjelokupni smještaj u Domu, hostelski gosti i ljetni smještaj studenata, bio je organiziran uz obvezno pridržavanje i provođenje propisanih epidemioloških mjera, zaključno su poručili iz Rektorata.




Projekti Doma
Stipica Radoš, koji je trenutno vršitelj dužnosti ravnatelja Đačkog doma, kazao nam je kako je u tijeku postupak njegovog potvrđivanja na poziciji ravnatelja. Potvrdio nam je kako u Domu nije bilo izbijanja zaraze koronavirusa te kako se svi zaposlenici strogo pridržavaju mjera. Razgovarali smo i o mnogim projektima koji se spremaju u Domu.
– Završili smo projekt hortikulturnog uređenja vrta ispred ulaza u Dom. Sljedeći tjedan završit će se projekt obnove i uređenja recepcije, dok na jesen planiramo dva projekta. To je plinofikacija Doma, za koju su već urađene sve predradnje i napravljen priključak. Na jesen kreće javna nabava za sve potrebne elemente. Drugi projekt je uređenje fasade i energetska obnova Doma te obnova stolarije. Prijavili smo se i na HEP-ov natječaj, vrijedan milijun kuna, za ugradnju solarnih ploča i prelazak na obnovljive izvore energije, iz kojih bi osigurali grijanje vode i potrošnju struje, zaključio je Radoš.


Upisi u Dom
Još uvijek su u tijeku prijave za smještaj u Domu. Interes je, kao i svake godine iznimno velik. O prijmu učenika drugih, trećih, četvrtih i petih razreda srednjih škola odlučivat će Odgajateljsko vijeće Srednjoškolskog đačkog doma na temelju podnesene pisane zamolbe za prijam učenika u učenički dom, o čemu će detaljna uputa biti objavljena na mrežnoj stranici Doma. Broj slobodnih mjesta je 77, od toga 29 muških i 48 ženskih mjesta.
– Od ove se godine prvaši mogu elektroničkim putem prijaviti za smještaj u Domu. Mogu potvrditi da, iako rok za predaju dokumentacije još nije istekao, interesa ne manjka. Raspisan je natječaj za upis 77 učenika. Ukoliko se trend popularnosti za boravak u Domu nastavi, planirat ćemo i proširenje naših kapaciteta i zapošljavanje dodatnih djelatnika, kazao je Radoš.