Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Srce galaksije okusa malina

18.07.2021. 10:30


Tražili su znanstvenici aminokiseline u svemiru. Nisu ih našli (za sada). Umjesto njih naletili na kemijski spoj zvan – etil format. Taj spoj je vrlo jednostavno odgovoran za okus maline na našim nepcima ili ako završi u nosu, onda je to miris ruma. Eto na! Veselo u srcu svemira, gospodsko-hedonistički, skoro bi se reklo.
No od srca galaksije, ajde da se spustim u šume Sjevernog Velebita, ili se uspnem do Svetog Brda, pa grebenom, jednu po jednu zobem slasne maline.. Kad sam bila dite, tu u Dalmaciji, te poslastice su mi djelovale gospodski, tu za nas s golog kamena, ako je što raslo na bodljikavom grmu, onda su to bile kupine. Divne, ne uvijek sočne, ovisno o godini, no jake, crne, a ono, kakva Dalmacija, takvi i njeni plodovi… Maline su bile rijedak luksuz, pomalo ženskaste, roza boje baš kao klasična haljinica finih curica.. A ja sam bila ponešto divlja, više razbijenih koljena koje se ne slažu sa modnim izborom haljinica roza boje. Pa iako me teško bilo natjerati u suknju, nije me bilo teško nagovoriti da potamanim sve maline do kojih bi došla. Taj kemijski spoj etil-format, je naprosto bez kriterija dobar, toliko da ne poznajem nikoga kome se ne sviđa! Mlado, staro, muško, žensko..svejedno.
I to na svu sreću! Jer maline su naime prava pravcata bomba sinergija za zdravlje. A i izgledaju baš kao bombice. Zato što to i nije jedinstveni plod, već grozd malih plodova, svako sa svojom košticom. Odgovaraju i na znanstveno ime Rubus ideaus a malinama ih je dao sam Linus, botaničar i otac dvostruke nomenklature, koji je tim imenom odao počast Grčkim mitovima po kojima je to drača s planine Ida, gdje su na nju nabasali Bogovi pa se njome hranili u veselju i kombinirajući sve svoje obiteljsko-ljubavne skandale… Ima ih preko 200 vrsta, i to doslovno žutih, crnih, crvenih… Pomalo baš kao i ljudi, a kad to nije bilo dovoljno, vrijedni vrtlari su ih i dobro iskrižali pa čak i napravili Himeru između kupine i maline, I eto ja došla na svoje, dalmatinka s okusom kontinenta. Spada u porodicu ruža, a to je osim trnja očito i u cvijetu, koji u Velebitu krene negdje krajem maja… Tada je dobro i lišće skupljati, jer osim divnih plodova, i lišće je ljekovito, pače ljekovitije od samog ploda. Listovi maline u obliku čaja su za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih osipa i povreda kože. Ženama može pomoći da postanu majke, održe trudnoću jer jača stjenke maternice ali i nakon poroda pomaže lučenju mlijeka ukoliko ga ne krene dovoljno. Nekoć se čaj od listova maline često upotrebljavao za liječenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode. Pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka.
Plod maline ima praktički svega i još malo više od toga, iako nekih minerala samo u tragovima… Malina je bogata antioksidansima. 100 grama daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C (znači da je 250 g dovoljno pojesti dnevno. Sadrži: bjelančevine, biljna vlakna, bioflavonoide, vitamin E, vitamine B kompleksa, glukozu, eterična ulja, organske kiseline (limunsku, salicilnu, elagičnu i jabučnu), pektin, pentozu, pentozan, proteine, saharozu, tanine, flavanol, folnu kiselinu, fruktozu… Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, a visok udio elagične kiseline djeluje antikancerogeno. U njenom sastavu su i mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline. Redovno konzumiranje uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i srčanog i krvožilnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
To što posjeduje puno antioksidansa znači djelovanje na slobodne radikale, te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate. Sprječava debljanje, jer ima vrlo malo kalorija ali i ujedno sadrži spojeve koji pomažu otapati masnoće. Regulira razinu šećera u krvi jer aktivira pankreas na lučenje inzulina.
Pruža zaštitu od Sunca, naime nerafinirano ulje sjemenki, čisto, bez drugih komponenti, ima procijenjeni zaštitni faktor od 20 do 35, otprilike. Snižava visoku temperaturu. Odličan diuretik (tjera na mokrenje) Super je kod bolesti usta, grla i pluća, kod nervoze, poboljšava koncetraciju, i memoriju.. Antocijani (pigmenti) daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, posjeduju jedinstvena antimikrobna svojstva, utiču na sprečavanje pretjeranog rasta bakterija i gljivica u tijelu (kao što je Candida alibicans). Antioksidacijska aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku pekmeza. A pektini joj daju želatinoznu konzistenciju kad se napravi jednostavno u kašicu pa onda to zagrijete i prelijete još vruće preko sladoleda od vanilije. Vruće – hladno je i inače zanimljivo za malinu, jer naime okus joj se pojačava ukoliko je temperaturna razlika između dana i noći velika, a treba ju brati ujutro, nakon što nestanu prvi biseri rose kojima se okiti jer tada je najslađa. Vruće hladna kombinacija, baš kao i svemir, koji navodno u srcu naše galaksije ima okus maline!!!