Zadarska Sfinga zasluženo dobila mjesto u prostranstvima Interneta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Grad Zadar u sklopu projekta Recolor
Autor: 
Osim što se može saznati kako doći do Perivoja te koja se pravila primjenjuju u njemu, može se pogledati i niz fotografija i obići skulpturu sa svih strana pomoću 3D modela
Vedran SITNICA
Izrađena u prvoj polovini 20. st.

Nekoliko mjeseci intenzivnih priprema i uloženog truda Upravnog odjela za kulturu i šport i Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra urodilo je plodom – Zadarska sfinga zasluženo je dobila svoje mjesto u prostranstvima Interneta.
Detaljna istraživanja o povijesti Brodarice i njenog tada najpoznatijeg stanovnika, konzervatora Giovannija Smiricha, utkana su u jedinstvenu internetsku stranicu naziva Zadarska Sfinga, odnosno The Sphinx of Zadar koju je u sklopu projekta Recolor dao izraditi Grad Zadar.
Stranica se dijeli na hrvatsku i englesku inačicu te obuhvaća sljedeće kategorije: Lokacija, Otkrijte, Novosti, Projekt Recolor, Kontakt. Osim što se može saznati kako doći do Perivoja te koja se pravila primjenjuju u njemu, može se pogledati i niz fotografija i obići skulpturu sa svih strana pomoću 3D modela.
Isto tako, najnovije vijesti vezane uz nju redovito će se ažurirati, a za one koji žele znati više, tu je i podkategorija Urbani mitovi koja donosi upravo navedeno - mitove koje godinama intrigiraju građane i posjetitelje Perivoja.
Osim službene internetske stranice, provedbom projekta Recolor pokrenule su se i brojne druge aktivnosti vezane uz zadarsku gradsku četvrt Brodarica i samu skulpturu Sfinge. Tako je Grad Zadar nedavno organizirao dvodnevni seminar »Interpretacija baštine kao alat za razvoj tematskih šetnji« koji je okupio preko 15 licenciranih turističkih vodiča s područja grada kojima je i bio namijenjen. Na njemu se govorilo o interpretaciji baštine, interpretacijskom trokutu, pretvaranju baštine u doživljaj te uključivanju gostiju u doživljaj. Budući da je cilj projekta unaprijediti potencijal kulturnih i prirodnih znamenitosti i krajolika odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije koji nisu bili dio tradicionalnih turističkih ruta, ono se preklapa s radom udruge kojoj je jedan od glavnih ciljeva promicanje turizma te širenje znanja i vještina, razmjena ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine.
Naposljetku, u sklopu projekta je izrađena i džepna brošura, tzv. pocket map, koja će uskoro biti dostupna za preuzimanje i u digitalnom formatu na navedenoj internetskoj stranici. Karta prikazuje i promovira novu turističku rutu koja polazi s Poluotoka, uključuje priče o barkajolima, vilama Brodarice i gotovo zaboravljenim bitvama te završava u perivoju u kojemu je smještena zadarska Sfinga.
- Dok Sfinga ne zasja svojim punim sjajem, istražite sve o njoj, ali i gradskoj četvrti Brodarica na https://www.zadarskasfinga.eu/hr/ i otkrijte romantičnu stranu najveće europske Sfinge, pozivaju iz Grada Zadra.

O skulpturi 

Skulptura Sfinge izrađena je u prvoj polovini 20. st., točna godina nije utvrđena, no pretpostavlja se oko 1918., u perivoju vile Attilie u zadarskom predjelu Brodarica. Vila Attilia pripadala je obitelji Smirich pa se i izgradnja skulpture pripisuje njenom vlasniku, zadarskom konzervatoru Giovanniju Smirichu. Skulptura je izgrađena kombiniranom tehnikom upotrebe kamena i betona što je dobro vidljivo na njenoj lijevoj strani gdje je oštećena. Naime, nacrt i pisani podaci o izradi ove skulpture nisu ostali sačuvani.
Skulptura je orijentirana u smjeru sjeverozapad – jugoistok, s glavom na jugoistoku, duljine oko 5 metara i visine oko 3 metra. Između ruku skulpture smješten je bazen u obliku školjke, a u rukama je držala bodež, odnosno mač koji je prelazio preko bazena. Danas mač više ne postoji, kao ni reljef na prsima koji je namjerno otučen.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)