Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Konjičke utrke u Ravnim kotarima poprište narodnog veselja

Autor: Velimir Brkić

17.08.2008. 22:00
Konjičke utrke u Ravnim kotarima poprište narodnog veselja

Foto: Velimir BRKIĆ



Tika Vujković na Antartiki, u vlasništvu obitelji Jenjić iz GK Mustang Glavica, pobjednik je prestižne noćne utrke “Oluja 95” na 11. Međunarodnim galopskim konjičkim utrkama Polača 2008.
Tika Vujković na Antartiki, u vlasništvu obitelji Jenjić iz GK Mustang Glavica, prvi je na oduševljenje desetak tisuća gledatelja prošao kroz cilj u prestižnoj noćnoj utrci “Oluja 95” na 11. Međunarodnim galopskim konjičkim utrkama Polača 2008.
Ovogodišnje utrke su održane u nedjelju navečer na hipodromu Ravni kotari u organizaciji Hrvatskog galopskog saveza i KGK Oluja 95 Polača, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Općine Polača.
Drugo mjesto u galopskoj utrci engleskih punokrvnih konja na 2.400 metara dugoj stazi ispred trećeplasiranog dvojca Ilija Moskov i Parisfleur osvojili su Zlatko Omeragić i Asta la Luce iz GK Vreba Hrvace.
Na počasnoj pozornici su se uz domaćina, polačkog načelnika Viktora Prtenjače, brojne sponzore i gospodarstvenike ovoga kraja, smjenjivali ministar obrane Branko Vukelić, zadarski župan Stipe Zrilić, saborski zastupnici Branko Kutija i Ivan Vučić, predsjednik Županijske skupštine i županijskog HSLS-a Stanko Zrilić, bivši župan Šime Prtenjača, načelnik Benkovca Mirko Erstić, brojni načelnici i drugi uvaženi gosti i uzvanici.
I ove godine na polačkom hipodromu se našlo nekoliko tisuća posjetitelja koji su došli uživati u utrkama konja, koje se u Ravnim kotarima održavaju još od devedesetih i koje su postale pravi mamac za turiste iz svih krajeva Hrvatske.
Na ovogodišnjim međunarodnim utrkama sudjelovalo je 38 natjecatelja u četiri galopske i dvije kasačke utrke. Prvo mjesto u prvoj međunarodnoj galopskoj utrci konja arapske pasmine, pod nazivom KUP Velebit, u dužini staze 1.200 metara, osvojio je džokej Tika Vujković s konjem Mabrouk 218 Amor, ispred konja Mundhit s jahačem Cly Eymanow. U drugoj međunarodnoj galopskoj utrci engleskih punokrvnih konja starijih od dvije godine, na dužini staze od 1.300 metara, pod nazivom KUP Polača, prvo mjesto osvojila je Tajana Šešok-Grdak s konjem Firebal CRO. U prvoj utrci kod kasača, održanoj u dva dijela, na dužini staze od 1.800 metara, a pod imenom KUP Ravni kotari, prvo mjesto je zauzeo David Ljubić s konjem Raketa. U međunarodnoj galopskoj utrci za KUP Ilirija prvo mjesto i titulu profesionalnog džokeja osvojila je Tajana Šešok-Grdak s konjem Suphora. Druga kasačka trka za KUP Zadarske županije u strelovitom finišu donijela je pobjedu Campione Maffia koju je jahao Nemanja Mašić ispred Rone Damira Karana.
Nakon proglašenja pobjednika posljednje utrke “Oluja svih oluja”, dodjele pobjedničkog pehara kojeg je uručio Branko Kutija, i 30 tisuća kuna, razišli su se svi ljubitelji konja koji su se ove godine okupili u Ravnim kotarima na utrci za koju dobri poznavatelji kažu kako je bila najbolja od 1999. godine.
I ove godine spektakl nije mogao proći bez prvog čovjeka polačkog konjičkog sporta, Rade Bobanovića, a konjičke utrke su komentirali Danijel i Ivica Botić te Nenad Marčina. Feštu u Polači uljepšale su polačke djevojke u narodnim nošnjama, članice KUD-a Gradina.


Uz dobru kapljicu i poraz lakše pada
Prije i za vrijeme utrka domaćini su posjetiteljima poslužili pečenu janjetinu, domaći kruh pečen ispod peke i slatku kapljicu. Bilo je tu svega pa nekima koji su izgubili utrku poraz i nije tako teško pao.