Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Cinco i Marinko nasmijali Ninjane

Autor: Katina Vrsaljko

17.08.2009. 22:00
Cinco i Marinko nasmijali Ninjane


U okviru Ninskog kulturnog ljeta 2009. u četvrtak je ninsku publiku kod crkve Svetog Križa nasmijala tragikomedija “Cinco i Marinko iliti odnila ji lipa smrt” u izvedbi Kazališne družine Glumaca u Zagvozdu.
Danko Ljuština i Vedran Mlikota u ovoj zanimljivoj izvedbi utjelovili su Cinca i Marinka, gastarbajtere koji žive u Njemačkoj, a radnja se odvija u Münchenu na Veliki četvrtak i Uskrs.
U želji da se vrati u Hrvatsku, Cinco smisli plan kako će prevariti graničnu kontrolu i još k tomu zaraditi. Odluči lažirati vlastitu smrt kako bi njegova “udovica” u Hrvatskoj dobivala njemačku mirovinu, a on bi se u rodni kraj vratio u mrtvačkom kovčegu. Njegov plan usvaja i Marinko, koji se zbog straha od tajne policije dvadeset godina nije javio supruzi u Hrvatskoj.
Njihov plan se ipak izjalovi pa obojica ostaju u Njemačkoj i to formalno mrtvi.
Ova duhovita priča Mate Matišića prvi je put izvedena u Satiričkom kazalištu “Kerempuh” u Zagrebu 1992., a nagrađena je na Danima satire za najbolji dramski tekst.
Oduševila je i publiku u Ninu što je potvrdila i Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Ninu, koji je organizirao i financirao ovu predstavu.
– Predstava nas se svih jako dojmila, publika ovacijama nije puštala glumce s pozornice. Osim zanimljive tematike, kvaliteta predstave leži u izvrsnoj izvedbi ova dva glumca, rekla je Knežević.
Na ljetnoj pozornici kod crkve Svetog Križa ovog ljeta će još nastupati operni pjevači Tvrtko Stipić i Adela Golac Tarilović te gitarist Simon Dešpalj, a bogatu sezonu događanja 25. kolovoza zaključit će nastup klape Intrade.