More u bazenu uvijek pogodno za kupanje?!

Slika korisnika admin
bazen_kolovare
Ivan JAMIČIĆ
Ljubitelje kupanja na bazenu nečistoća (ne) brine

Ljetni mjeseci podrazumijevaju sezonu intenzivnog kupanja na zadarskih plažama, koje su ovih dana konstantno prepune kupača. Razumljivo je stoga da su, s obzirom na toliko ljudi, bilo Zadrana ili brojnih turista, različita negodovanja zbog loših uvjeta na plažama ili nečistoće mora - neizbježna. Sve su to primjedbe koje sa završetkom sezone polako iščeznu, a na površinu isplivavaju tek s ponovnim zatopljenjem. Nakon čestih priča oko masnih mrlja na potezu od Punte Bajlo pa sve do bazena Kolovare, kroničnom dugogodišnjem problemu kojem, čini se, nitko nije u stanju doskočiti, vijest o još jednoj u nizu neugodnih mrlja stigla je jučer u našu redakciju.

Treniranje u prljavštini

Riječ je, dakako, o građaninu kojemu se prizor djece koja za vrijeme treninga plivaju među ovom nečistoćom nikako nije svidio. Kako bismo saznali koliko je more u bazenu pogodno za kupanje i je li bilo sličnih dojava o tamošnjoj nečistoći, obratili smo se zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, odakle potvrđuju da se ispitivanje mora u bazenu na Kolovarima vrši jednom do dva puta mjesečno te da negativnih rezultata, zbog kojih bi se more u bazenu proglasilo nepogodnim za kupanje, do sada nije bilo.

- Odlukom našeg ravnatelja određeno je da se kakvoća mora u bazenu Kolovare ispituje jednom mjesečno "gratis" te da se rezultati šalju Plivačkom klubu Zadar i Plivačkom klubu Jadera. Poznato je i to da u slučaju uočavanja bilo kakve nečistoće postoji procedura, odnosno građani se prvo moraju obratiti Službi 112, koja slučaj prijavljuje nadležnim inspekcijama i tek nakon toga mi vršimo ispitivanje, pojasnio je Benito Pucar, voditelj Službe zdravstvene ekologije pri zadarskom ZJZ-u, pojasnivši kako je posljednja analiza izvršena 22. srpnja, a iduća, analiza za kolovoz, trebala bi uslijediti ovih dana.

Pucar je također pojasnio da je analiza bazena ipak pomalo specifična, jer, iako je zapravo riječ o bazenu, tamošnja se kakvoća ispituje kao da se radi o moru.

- S obzirom da pravilnik o ispitivanju kakvoće u bazenima ne postoji, mi analizu bazena na Kolovarima vršimo jednako kao u moru. Tim više jer je naš bazen otvorenog tipa, tako da nije ni tipični bazen, ni kupalište, a pravilnik za takvo nešto ne postoji nigdje na svijetu, kazao je Pucar, istaknuvši da je posljednjom analizom utvrđeno da je more u bazenu druge kategorije te da rezultati ni po čemu ne odstupaju od rezultata mora potpuno pogodnog za kupanje.

Rezultati su varirali

Pucar je pojasnio da se analiza mora u bazenu vrši dva puta dnevno u različitim vremenskim intervalima, odnosno ujutro i popodne. Potvrdio je i to da zbog slabije izmjene mora u bazenu ono u određeno doba dana bude lošije kakvoće, no nikada ne toliko da je nepogodno za kupanje.

- Rezultati mora u bazenu jesu varirali s obzirom na doba dana kada je vršeno ispitivanje, ali oni nikada nisu bili negativni. Stoga smo osim mikrobiološke na ovom području vršili i proširenu kemijsku analizu, kazao je Pucar, naglasivši da o ovom posljednjem slučaju mrlje u bazenu nije čuo, a građanima poručuje da se ubuduće u takvim slučajevima obraćaju Službi 112, a ne Zavodu, jer Služba 112 uzima osobne podatke onoga tko nazove te opis nečistoće koju je uočio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno