Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

More u bazenu uvijek pogodno za kupanje?!

Autor:

17.08.2009. 22:00
More u bazenu uvijek pogodno za kupanje?!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Poznato je i to da u slučaju uočavanja bilo kakve nečistoće postoji procedura, odnosno građani se prvo moraju obratiti Službi 112, koja slučaj prijavljuje nadležnim inspekcijama i tek nakon toga mi vršimo ispitivanje, pojasnio je Benito Pucar, voditelj Službe zdravstvene ekologije pri zadarskom ZJZ-u
Ljetni mjeseci podrazumijevaju sezonu intenzivnog kupanja na zadarskih plažama, koje su ovih dana konstantno prepune kupača. Razumljivo je stoga da su, s obzirom na toliko ljudi, bilo Zadrana ili brojnih turista, različita negodovanja zbog loših uvjeta na plažama ili nečistoće mora – neizbježna. Sve su to primjedbe koje sa završetkom sezone polako iščeznu, a na površinu isplivavaju tek s ponovnim zatopljenjem. Nakon čestih priča oko masnih mrlja na potezu od Punte Bajlo pa sve do bazena Kolovare, kroničnom dugogodišnjem problemu kojem, čini se, nitko nije u stanju doskočiti, vijest o još jednoj u nizu neugodnih mrlja stigla je jučer u našu redakciju.
Treniranje u prljavštini
Riječ je, dakako, o građaninu kojemu se prizor djece koja za vrijeme treninga plivaju među ovom nečistoćom nikako nije svidio. Kako bismo saznali koliko je more u bazenu pogodno za kupanje i je li bilo sličnih dojava o tamošnjoj nečistoći, obratili smo se zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, odakle potvrđuju da se ispitivanje mora u bazenu na Kolovarima vrši jednom do dva puta mjesečno te da negativnih rezultata, zbog kojih bi se more u bazenu proglasilo nepogodnim za kupanje, do sada nije bilo.
– Odlukom našeg ravnatelja određeno je da se kakvoća mora u bazenu Kolovare ispituje jednom mjesečno “gratis” te da se rezultati šalju Plivačkom klubu Zadar i Plivačkom klubu Jadera. Poznato je i to da u slučaju uočavanja bilo kakve nečistoće postoji procedura, odnosno građani se prvo moraju obratiti Službi 112, koja slučaj prijavljuje nadležnim inspekcijama i tek nakon toga mi vršimo ispitivanje, pojasnio je Benito Pucar, voditelj Službe zdravstvene ekologije pri zadarskom ZJZ-u, pojasnivši kako je posljednja analiza izvršena 22. srpnja, a iduća, analiza za kolovoz, trebala bi uslijediti ovih dana.
Pucar je također pojasnio da je analiza bazena ipak pomalo specifična, jer, iako je zapravo riječ o bazenu, tamošnja se kakvoća ispituje kao da se radi o moru.
– S obzirom da pravilnik o ispitivanju kakvoće u bazenima ne postoji, mi analizu bazena na Kolovarima vršimo jednako kao u moru. Tim više jer je naš bazen otvorenog tipa, tako da nije ni tipični bazen, ni kupalište, a pravilnik za takvo nešto ne postoji nigdje na svijetu, kazao je Pucar, istaknuvši da je posljednjom analizom utvrđeno da je more u bazenu druge kategorije te da rezultati ni po čemu ne odstupaju od rezultata mora potpuno pogodnog za kupanje.
Rezultati su varirali
Pucar je pojasnio da se analiza mora u bazenu vrši dva puta dnevno u različitim vremenskim intervalima, odnosno ujutro i popodne. Potvrdio je i to da zbog slabije izmjene mora u bazenu ono u određeno doba dana bude lošije kakvoće, no nikada ne toliko da je nepogodno za kupanje.
– Rezultati mora u bazenu jesu varirali s obzirom na doba dana kada je vršeno ispitivanje, ali oni nikada nisu bili negativni. Stoga smo osim mikrobiološke na ovom području vršili i proširenu kemijsku analizu, kazao je Pucar, naglasivši da o ovom posljednjem slučaju mrlje u bazenu nije čuo, a građanima poručuje da se ubuduće u takvim slučajevima obraćaju Službi 112, a ne Zavodu, jer Služba 112 uzima osobne podatke onoga tko nazove te opis nečistoće koju je uočio.