Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Srpska manjina i dalje izvan Statuta

Autor: Nives Rogoznica

17.08.2009. 22:00
Srpska manjina i dalje izvan Statuta

Foto: Velimir BRKIĆ



U Općini Zemunik Donji prema popisu birača iz ove godine bilo je 23,09 posto birača srpske nacionalnosti, čime je ova manjina stekla pravo na dvoje vijećnika te na zamjenika načelnika. S obzirom da ni jedan od izabranih vijećnika nije pripadnik ove manjine niti je to postojeći zamjenik načelnika, oni bi trebali biti izabrani na dopunskim izborima
Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji na sjednici održanoj u ponedjeljak navečer donijelo je izmijenjen općinski Statut te je on jučer predan u Ured države uprave u Zadru. No, kako je na upit odgovorio načelnik Općine Josip Marušić, u Statutu nema odredbe o povećanju broja vijećnika kako bi u Vijeće na dopunskim izborima bili izbrani i predstavnici srpske nacionalne manjine.
Danas započinje teći rok od 90 dana unutar kojih Vlada RH treba raspisati dopunske izbore u ovoj općini. No, to joj prema postojećem Statutu nije moguće, budući da Statutu, iako je izmijenjen unutar zakonskog roka od 60 dana od konstituiranja Vijeća koje je održano 19. lipnja, nema članka koji bi definirao broj vijećnika srpske nacionalnosti.
Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina zahtjeva od općina, gradova i županija da taj broj unesu u svoje Statute nakon što su prethodno podatke iz popisa birača korigirali prema podacima iz posljednjeg potvrđenog popisa birača. U Općini Zemunik Donji prema popisu birača iz ove godine bilo je 23,09 posto birača srpske nacionalnosti, čime je ova manjina stekla pravo na dvoje vijećnika te na zamjenika načelnika. S obzirom da ni jedan od izabranih vijećnika nije pripadnik ove manjine niti je to postojeći zamjenik načelnika, oni bi trebali biti izabrani na dopunskim izborima.
Osim Zemunika Donjeg, dopunski izbori za dvoje vijećnika i zamjenika načelnice trebaju biti raspisani i u Općini Lišane Ostrovičke te u Općini Polača u kojoj, međutim, uz zamjenika načelnika treba birati još jednog vijećnika, a takva je situacija i u Gradu Benkovcu gdje bi trebali biti raspisani dopunski izbori za zamjenika gradonačelnika i jednog vijećnika. Po jednog vijećnika treba izabrati u općinama Jasenice i Stankovci. No, samo su općinska vijeća Lišana Ostrovičkih i Jasenica u statute unijele odredbu o povećanju vijeća za jednog vijećnika srpske nacionalne manjine, dok uz Zemunik Donji ova odredba izostaje i u Stankovcima, a u statutima Polače i Benkovca stoji uopćeni članak o poštivanju prava nacionalnih manjina na zastupljenost. Zadarska županija, u čiju bi Skupštinu na dopunskim izborima trebala biti izabrana četiri vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine te treći zamjenik župana, također nije u Statut unijela decidiran članak kojim se to definira te čeka odgovor iz Ministarstva uprave.