Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Traži se trojac za kompletiranje momčadi

Autor: Roman Morović

17.08.2009. 22:00
Traži se trojac za kompletiranje momčadi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Svi oni imaju još nešto više od tjedan dana vremena da Sagadinu dokažu da su spremni zaigrati u prvoj momčadi Zadra već ove sezone, a oni koji to ne uspiju, svoj put do seniorskog sastava morat će potražiti kroz mladu momčad
Košarkaši Zadra jučer su započeli s treninzima u Rogaškoj Slatini, mjestu osamdesetak kilometara udaljenom od Zagreba, a svega par tisuća metara od hrvatske državne granice. Trenirat će se po već uhodanom sistemu 2-2-1 što znači da su jučer i danas Zadrani imali po dva treninga, sutra će imati jedan, a u četvrtak će odigrati i prvu prijateljsku utakmicu u novoj sezoni, najvjerojatnije protiv ukrajinskog Politekhnika. Potom opet slijede dva dana treniga, zatim utakmica s Bosnom u nedjelju, pa onda još jedna 26. kolovoza protiv Pivovarne Laško u Karlovcu, nakon čega se momčad vraća u Zadar. To je u kratkim crtama plan onoga što će Zmago Sagadin sa svojim suradnicima i igračima odraditi za vrijeme ovog, tzv. glavnog dijela priprema. Pritom vrijedi istaknuti i da će sve utakmice, za razliku od prošle sezone kada je trener bio Aco Petrović, biti otvorene za javnost, što znači da bi oni najzagriženiji navijači već idući tjedan mogli “skoknuti” do Karlovca i pogledati momčad na djelu. Ono što je Sagadin posebno istaknuo kao jedan od bitnih elemenata koje želi postići na ovim pripremama je ono što zovemo kemijom unutar momčadi, momčadskim duhom, zajedništvom ili sinergijom.
Uklapanje Downsa i Plaisteda
Upravo je to jedan od glavnih razloga zbog kojih se gotovo svi sportski kolektivi, naravno oni koji imaju tu financijsku mogućnost, odlučuju da dio priprema pred početak sezone odrade izvan grada, pa često i izvan države. Sa zadarskog aspekta ovaj bi period prije svega trebao poslužiti kako bi se u momčad što bolje uklopila dva novopridošla Amerikanca, Micah Downs i Trent Plaisted. Budući da će obojici ovo biti prva prava sezona u Europi (Plaisted je lani u Italiji odigrao samo dvije utakmice) biti će od iznimne važnosti da se što bolje prilagode, uklope u momčad i priviknu ovdašnji način života kako bi onda lakše funkcionirali i na terenu. Ostatak momčadi već se vrlo dobro poznaje od prošle sezone i to je sasvim sigurno nešto što svima, i treneru i igračima, uvelike olakšava rad. Još jedna važna stvar koju ćemo doznati nakon ovog pripremnog perioda u Sloveniji je konačni sastav prve momčadi za sezonu 2009./2010. Za sada su sigurna devetorica: Stipčević, Prostran, Car, Perić, Downs, Ružić i Plaisted, te Rančić i Boisa koji će se pripremama priključiti nakon što odrade reprezentativne obveze. Sudeći po minutaži koju mu je izbornik Repeša udijelio u prve četiri pripremne utakmice Rančić bi se u Zadar mogao vratiti i prije početka Europskog prvenstva u Poljskoj, dakle negdje početkom rujna, dok bi Vladimer Boisa trebao stići nešto kasnije. Naime, njegova je Gruzija vrlo blizu plasmanu u završnicu Europskog prvenstva divizije „B” koja se igra 5. i 9. rujna, što znači da će se Boisa momčadi Zadra najvjerojatnije priključiti sredinom rujna, nakon turnira u Poreču.
Borba za mjesto među dvanaest
Što se mladih igrača tiče, kandidata je sedam, a slobodnih mjesta tri. Dakle, trojica igrača će “upasti” u prvu momčad, dok će preostala četvorica ove sezone trenirati s mladom momčadi i igrati za Jazine, dvojica po sistemu dvojne registracije, a dvojica na posudbi. Ono što je sigurno je to da Zadru treba najmanje još jedan igrač na centarskim pozicijama, a od mladih su tu Šarlija, Popović, Marčinković i Škifić. Pritom treba reći da Škifić može igrati na pozicijama tri i četiri, dok je Pavle Marčinković po vokaciji krilo, a u praksi može biti koristan na četiri pozicije što će trener Sagadin sasvim sigurno imati u vidu. Puno će toga ovisiti i o zdravstvenom stanju Marina Šarlije koji muku muči s ozljedom koljena, a da je zdrav bio bi gotovo siguran član prve momčadi. Od bekova, na pripreme su otputovali Ivan Batur, Nikola Blažević i Ivan Mikulić koji će se također pokušati izboriti za mjesto u prvoj momčadi. Svi oni imaju još nešto više od tjedan dana vremena da Sagadinu dokažu da su spremni zaigrati u prvoj momčadi Zadra već ove sezone, a oni koji to ne uspiju, svoj put do seniorskog sastava morat će potražiti kroz mladu momčad. Sve u svemu, pred zadarskim je košarkašima izuzetno zanimljvo razdoblje.


Hrvatska72 – Slovenija77 (21:15,  21:21, 12:25, 18:16)


HRVATSKA: Ukić 2, Tomas 12, Banić 8 (22 min, 2/4 za dva, 4/4 sl.bacanja, 3sk, 2as), Kasun 10, Rozić 5, Rančić (0 min), Kus 9, Lončar 14, Nicević 4, Stojić, Tomić 2, Planinić 6. Izbornik: Jasmin Repeša.
SLOVENIJA: Lakovič 10, Nachbar 12, Lorbek 18, Udrih 3, Golemac 4, Brezec 13, Lorbek 8, Klobučar, Slokar, Jagodnik 9, Vidmar, Zupan. Izbornik: Jure Zdovc.
Hrvatska reprezentacija upisala je i treći uzastopni poraz u pripremnom razdoblju uoči Eurobasketa u Poljskoj. Drugi put za redom, izabranike Jasmina Repeše porazili su Slovenci i to ponajviše zahvaljujući furioznoj trećoj četvrtini u kojoj su napravili seriju od čak 16-0. Marko Popović i Damir Rančić nisu zaigrali, a Marko Banić je za nešto manje od 22 minute ubacio 8 poena uz 3 skoka i 2 asistencije. U četvrtak Hrvatska reprezentacija odlazi u Bamberg gdje će sudjelovati na turniru zajedno sa Njemačkom, Poljskom i Makedonijom. Na kraju, dodajmo i vijest da je prvi iz reprezentacije otpao igrač Bilbaa Drago Pašalić, a do kraja priprema otpasti će još četvorica.
– Prvih devetnaest minuta bili smo dvadeset posto bolji nego u Poreču. Minutu do poluvremena imali smo nekontrolirane napadačke situacije i izostanak taktičke discipline, čime smo dozvolili povratak Sloveniji u utakmicu. Utakmica je pokazala da imamo još jako puno posla, a određeni igrači nikako da se uklope u cijeli sustav. Najviše moramo proraditi na mentalnoj stabilnosti pojedinaca i cijele momčadi, jer nas je to i ovoga puta koštalo pobjede. Ipak, generalno gledajući, slovenska je reprezentacija u ova dva dana bila bolja i korak su ispred nas, te im čestitam na pobjedi – rekao je hrvatski izbornik Jasmin Repeša.




 


Bašić i Škara u reprezentaciji U – 14


Treneri najmlađe hrvatske košarkaške reprezentacije do 14 godina (igrači rođeni 1995. godine i mlađi) Dalibor Davidović i Ivan Lozanić pozvali su četrnaest igrača na okupljanje u Velikoj. Među njima su i Zadrani, Lovre Bašić i David Škara iz škole košarke Prvi koš. Reprezentacija će biti u Velikoj do četvrtka kada putuje u Sloveniju gdje će nastupiti na tradicionalnom međunarodnom turniru u Slovenj Gradecu. U reprezentaciju su pozvani: Matteo Jurković, Bruno Žganec, Karlo Žganec, Gordan Njegovan, Leon Mrkić (Feniks), Paolo Marinelli (Kvarner), Marko Dojkić (Poreč), Josip Baljkas (Šibenik), Ivan Jukić (Split), Mario Hezelja (Dubrovnik), David Škara, Lovre Bašić (Zadar, Prvi Koš), Matej Jurčević (Cedevita) i Domagoj Barac (Dubrava).