Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tri tone knjiga prodano diljem Jadrana

Autor: Goran Bujić

17.08.2009. 22:00
Tri tone knjiga prodano diljem Jadrana


Kolovoz 2009. – Nakon četrnaest dana plovidbe duž Jadranske obale kulturno-turistički MasterCard Brod knjižara, na kojem je gostovalo više od 50 hrvatskih književnika, pisaca, pjesnika i autora publicistike, završio je turneju s više od 5 tisuća prodanih primjeraka knjiga, odnosno s oko 3 tone prodanih knjiga 14 hrvatskih nakladnika.
Najprodavaniji naslovi ove godine od domaćih autora bili su „Tkanje života Mirjane Krizmanić i „101 vino od vina” Enesa Kiševića, a od stranih autora „Koliba” William P.Younga.
Brod knjižara kao jedinstven kulturni projekt i ove je godine oduševio stanovnike hrvatskih otoka i gradova i brojne goste koji ljetuju na Jadranu. Osim domaćih gostiju i stranih turista koji sa zanimanjem i oduševljenjem gledaju na ideju „plovećih knjiga” i domaći stanovnici otoka i gradova duž obale zadovoljni su jer im je na jednom mjestu ponuđeno izuzetno puno zanimljivog štiva.
Ploveću knjižaru ugostilo je 14 Turističkih zajednica gradova i općina, koje su suorganizatori projekta. „Možemo reći da su sve turističke zajednice pripremile odličan doček doprinijevši lokalnim kulturnim programom koji je zanimljiv i različit u svakom mjestu. Posebno su nas lijepo dočekali u gradu Krku, na Cresu, u Rapcu, Jelsi i u Sv. Filip i Jakovu. Oni su predstavili svoje lokalne pisce i pjesnike koji su s oduševljenjem čitali svoje pisane riječi pred mnoštvom publike, organizirali nastupe kulturno umjetničkih društava te scenske nastupe lokalnih umjetnika, što je još više obogatilo ovaj kulturni projekt”, rekao je organizator projekta, Igor Gerenčer.
Da knjiga još uvijek živi, osim broja prodanih primjeraka, dokazuje i činjenica da se svaku večer pred štandovima prepunim knjiga okupljalo mnoštvo ljudi. Igor Gerenčer, menadžer u izdavaštvu i čovjek koji gotovo 18 godina radi s knjigama o tome je rekao: „ Izuzetno mi je drago da nakon brojnih godina kako pratim razvoj knjige i njen put, mogu ustvrditi kako pisana riječ nikada ne umire. Ovaj projekt dokazuje da se, bez obzira na vrijeme i prilike u kojima se nalazimo, knjige čitaju i kupuju. Kupuju se knjige svih žanrova i tematike, od dječjih slikovnica, beletristike pa čak i enciklopedija”.
Brod knjižara plovio je od 18. do 31. srpnja od Krka do Supetra. Sve turističke zajednice, suorganizatori projekta, i ove su se godine borili za osvajanje Zlatne MasterCard Statue 2009. za poseban doprinos u kulturi i turizmu u sklopu kulturno – turističkog projekta Brod Knjižara 2009. Proglašenje pobjednika bit će u rujnu 2009. godine.