Umjesto u moru, kupanje u znoju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
igre_kotari
Velimir BRKIĆ
Milan iz Zemunika Gornjeg kreće u berbu tikvi

Ljeto je najpopularnije godišnje doba. Godišnje doba u kojem živimo drugačije - neki sto na sat, drugi u hladu pod nekim svojim borom.

Paklene su vrućine pa svi od čarobnih dana koji se zovu ljeto i godišnji odmor i koji se čeka više od jedanaest mjeseci žele čudo - pustolovine, odmor, ljubav, ludi provod... Jednostavno, napuniti baterije, posvetiti se sebi i najdražim osobama...

No, ima i sasvim drugačijih vrućih "ljetnih igara". Dok se na zadarskom priobalju sunča na još uvijek dobro popunjenim plažama i kupa u moru, u zadarskom zaleđu i Ravnim kotarima jednostavno se "sunča" na njivama i žuljavih ruku kupa - u znoju.

Borba za egzistenciju

Tamo kao da nitko previše ne sluša liječnike koji kažu da je najjednostavniji recept za preživljavanje ljetnih toplotnih valova držati se hlada i piti dovoljno vode.

Poljoprivredne radove ne prekidaju ni znanstvenici upozorenjima o povećanim UV zračenjima, ozonskim rupama i opasnostima koje donosi sunčanje, odnosno izlaganje suncu po "zvizdanu".

U našoj je tradiciji podnevna sijesta, odlazak u polje i prije izlaska sunca i kasni izlasci, a sve to s ciljem da se izbjegne boravak na suncu u vrijeme kada je razina zračenja najveća.

No, sve manje i manje se poštuje tradicija pa tako i izreka da je najbolji posao za zvizdana "u hladu". Štoviše, u nemilosrdnoj borbi za goli život u dobro znanoj socijalno-ekonomskoj situaciji za poljoprivrednike ne važe liječničke preporuke "Drž'te se hlada i pijte vodu"! Kad treba zapeti i dovršiti započeti posao, pa ni po najvećem zvizadanu, poljoprivredni radovi se ne prekidaju - ni ratarski niti povrćarski.

Blagdani su iza nas i ovih dana zadarsko zaleđe i Ravni kotari vrve od poljodjelaca - djedova, baka, sinova, kćeri, unučadi, zetova pa i nevjesta. Usprkos ljetnim vrućinama od plus 33 stupnjeva Celzijevih u hladu i znoju, na plodnoj, bogodanoj zemlji, cijele obitelji oru, sade i siju. Neprekidno se zalijevaju ratarske kulture iz cisterni, bušotina, malih umjetnih jezera i bunara, ako nisu, ne daj Bože, presušili. Istovremeno se poljoprivredne kulture odvoze na zelene pijace, u otkupne stanice ili kod zakupljivača.

Male i raštrkane parcele

Mrkva, peršin, celer, poriluk, kupus, kelj i kelj pupčar tijekom zime na zadarsku tržnicu dolazi iz zadarskog zaleđa. Tijekom ljeta tu su krumpir, lubenice, dinje, breskve, kapula, rajčica, paprika, balancane, salata... Iako su zbog diobe u prošlosti parcele uglavnom male i raštrkane, sadi se kupus, špinat, poriluk, mrkva, jesenski krumpir. Zatim će se navodniti, zaštititi od korova, zagnojiti... I tako sve do berbe.

Iako je sunce već visoko, a zvizdan prži, vitalna baka Zorka Mitrović iz Sikova sa 45-godišnjim stažem na zadarskoj pijaci, ali i šibenskoj kao i onoj vodičkoj, zajedno s obitelji na njivi Žica sadi poriluk i krumpir, sije špinat.

- Troškovi prodaje na tržnici su visoki. Gorivo je postala stavka koja nas ubija. Ali na ovaj način moguće je postići cijene koje su kudikamo više nego na otkupu, a i novac se dobije odmah, pojašnjava baka Zorka.

Dok se sustavom kap na kap putem traktorske cisterne pune spasonosne vode zalijevaju pamidori-rajčice, Milan Vlasnović iz Zemunika Gornjeg u pripremi je branja velikih tikava-bundevi.

U nepreglednom Vranskom bazenu brojni poljodjelci se kupaju, ali u znoju. Tome iz Tinja zalijeva povrće iz bušotine za vodu, Mićo iz raštanskih Tičeva iz bušotine puni kamionsku cisternu s vodom, a cijela obitelj u Kakmi sadi povrće. Stasiti mladić iz Polače odvozi već ubrano povrće u otkupnu stanicu, Marija i njena obitelj sade jesenski krumpir. Podalje se naveliko ore, kultivira zemlja, zalijevaju poljoprivredne kulture... Od cik zore do predvečerja i povratka. A sutradan opet. Usprkos zvizadnu, paklenim vrućinama, usprkos litrama znoja.

Da "vižitamo" njegovu proizvodnju i popričamo o problemima koji muče seljaka potrebno je više vremena i cijele duplerice u novinama.

Kako seoski turizam još nije niti u povojima, poljoprivreda i ratarski proizvodi brojnim obiteljima u zadarskom zaleđu u ovim recesijskim danima punih nezvjesnosti zaista život znače. Kad je u pitanju egzistencija obitelji, ne smetaju ni kiše, niti hladnoće, a pogotovo ne ljetne vrućine i sparine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno