Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani dobrodošli na prosvjedima

Autor: Dunja Maričić

17.08.2009. 22:00
Zadrani dobrodošli na prosvjedima


Vinkovci, Osijek, Šibenik, Rijeka, Pula, Split i Zagreb gradovi su u kojima će se održati sindikalni prosvjedi u rujnu kao reakcija na socijalno i gospodarski nepovoljne i neprimjerene poteze vladajućih, kako navode u Hrvatskoj udruzi sindikata – začetniku ideje i glavnom organizatoru prosvjeda. Kao što je već u medijima objavljeno, val prosvjeda započinje 9. rujna u Vinkovcima, a završava onim očekivano najvećim na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Ipak, kako je zasad poznato, prosvjed u Zadru još nije evidentiran i po dosadašnjim saznanjima neće se održati.
– S naše strane neće biti prosvjeda u Zadru. Nismo kvalitetno organizirani na tom području, izjavio je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a.
Kako kaže Matiješević, prosvjed je samo “reakcija na golemo nezadovoljstvo građana koji im se svakodnevno javljaju i negoduju zbog Vladinih poteza”.
Interes hrvatskog naroda za bunu protiv Vladinih mjera je neizmjeran. HUS će podržati brojni građani i udruge.
– Iako organizacija prosvjeda u Zadru zbog organizacijskih struktura nije u našoj domeni, bit će nam više nego drago ako se ostale udruge iz Zadra pridruže ovim masovnim prosvjedima.
HUS će prosvjedima od Vlade zahtijevati nekoliko mjera: ukidanje kriznog poreza, uvođenje nulte stope poreza na artikle u dnevnoj potrošnji, ukidanje 10% poreza na plaće radnika u firmama s većinskim državnim vlasništvom, sustavna kontrola uvoza posebice onih proizvoda koji guše domaće tržište, te snažno gušenje gospodarskog kriminala.
– Ovo prvi put izjavljujem, ali ako treba krizni porez, neka se uvede onaj od 10% na plaće iznad 10.000 kuna, izjavio je Matijašević kao točku na i za većinu nepriličnih Vladinih poteza.