Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Benkovački kraj postaje izletnička destinacija

17.08.2010. 22:00
Benkovački kraj postaje izletnička destinacija


Uređena su dva odmorišta, napravljene kamene klupe i stolovi u sjeni borova, miru i tišini, tako blizu, a tako skriveno od civilizacije. Sve je označeno turističkom signalizacijom. Stalno naglašavamo da benkovački kraj ima potencijal postati najznačajnija izletnička destinacija u regiji te je uređenje lokaliteta oko utvrde Kličevica samo korak prema tome cilju, kaže Čvrljak
Na putu turističke valorizacije zadarskog zaleđa u skladu s novim trendovima na turističkom tržištu, Turistička zajednica Grada Benkovca ne posustaje u svojim aktivnostima. Benkovac i benkovački kraj se sve više pozicioniraju kao nositelji selektivnih oblika turističke ponude u Zadarskoj županiji što pokazuju brojne aktivnosti i manifestacije u zadnje vrijeme.
Slovenski turisti
Ovoga puta na red je došla utvrda Kličevica kod Raštevića. O svemu više govori nam Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Grada Benkovca, naglašavajući da se kod utvrde Kličevica radi o iznimno atraktivnom lokalitetu starohrvatske utvrde iz 15. stoljeća koji su benkovačka Turistička zajednica u suradnji sa Zavičajnim muzejom Benkovac nastojali dodatno oplemeniti i prezentirati.
– Ove dvije ustanove su uz suradnju Hrvatskih šuma Benkovac uredile dva odmorišta, napravile kamene klupe i stolove u sjeni borova, miru i tišini, tako blizu, a tako skriveno od civilizacije. Jer ako pitate domicilno stanovništvo, za utvrdu su čuli, no uglavnom ne znaju gdje se nalazi. Zato su ove dvije ustanove sve označile turističkom signalizacijom, kaže Čvrljak dodajući da se i sam uvjerio da se radi o velikoj promjeni na bolje te da se ugodno iznenadio izgledom lokaliteta koji svjedoči o nastanku utvrde.
Ona se očuvala unatoč svim ratnim strahotama do danas, a o samoj utvrdi posjetitelji mogu saznati na info pločama te se mogu prošetati uređenim stazama uz žubor rijeke Kličevice. Da se već vide i rezultati postavljene turističke signalizacije svjedoči i grupa slovenskih turista koja je bila u obilasku.
Bogato etno naslijeđe
– Puno puta sam prolazila ovim putem, te sam se nakon teksta o hrvatskoj Provansi u brošuri Zadarske županije odlučila na posjet ovoj utvrdi. Oduševljena sam izgledom lokaliteta. Malo koja utvrda je ovako kvalitetno prezentirana, kazala je Mojca Ferk iz Slovenije.
I zaista, ovdje se radi o jednoj fascinantnoj preobrazbi cijelog prostora.
– Stalno naglašavamo kako benkovački kraj ima potencijal postati najznačajnija izletnička destinacija u regiji, te je uređenje lokaliteta oko utvrde Kličevica samo jedan korak ka ostvarenju toga cilja. Čeka nas još puno posla, ali od realizacije zacrtanih projekata ne odustajemo. Bitno je naglasiti da u svim akcijama imamo neograničenu potporu Gradske uprave, bez čije bi pomoći sve bilo puno teže pa usudio bih se reći i nemoguće, kaže Čvrljak dodajući da malo koji kraj ima tako bogato gastro i etno naslijeđe, takvo šarenilo običaja i autohtonih, izvornih vrijednosti. – Na nama je da to iskoristimo i povežemo u jednu smislenu cjelinu, odnosno kvalitetan turistički proizvod. Projekt uređenja utvrde rezultat je suradnje TZ Grada Benkovca i tvrtke Kamen-Kum d.o.o. gosp. Rogića, Srednje škole kneza Branimira iz Benkovca kao i zajednice “Mondo Nuovo” iz Nunića. Također veliku zaslugu imaju Hrvatske šume i Benković d.o.o.