Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bespovratna sredstva za turističku infrastrukturu

17.08.2010. 22:00
Bespovratna sredstva za turističku infrastrukturu


Prioriteti natječaja su ulaganje u infrastrukturu (razvoj novih i postojećih poslovnih zona, te novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih poslovnih subjekata koji udružuju i pružaju potporu malim i srednjim poduzetnicima ili koji ulažu u razvoj i unapređenje javne turističke infrastrukture vezane za zdravstveni, kulturni i aktivni turizam) i investicije u prateće usluge
Otvoren je Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga IPA III C: Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, o čemu obavještava Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije Zadarske županije.
Informiranje zainteresiranih
– U cilju što većeg sudjelovanja prihvatljivih aplikanata na području Zadarske županije, želja nam je informirati sve zainteresirane da je 29. srpnja 2010. godine otvoren Javni natječaj za dostavu projektnih prijedloga iz pretpristupnog programa IPA III C: Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu.
Glavni prioriteti natječaja su ulaganje u infrastrukturu (razvoj novih i postojećih poslovnih zona, te novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih poslovnih subjekata koji udružuju i pružaju potporu malim i srednjim poduzetnicima ili koji ulažu u razvoj i unapređenje javne turističke infrastrukture vezane za zdravstveni, kulturni i aktivni turizam) i investicije u prateće usluge. Kako je značajan broj jedinica lokalne samouprave na ovom području upravo na tim projektima ostvario već zapažene rezultate, a mnogi na njima i dalje rade, prilika je svakako vrijedna.
– Prihvatljivi iznosi sufinanciranja projekta su od minimalno 325.000 eura do maksimalno 1.000.000 eura Sufinanciranje iz Instrumenata pretpristupne pomoći može iznositi maksimalno 75% ukupne vrijednosti projekta (25% osigurava podnositelj). Isto tako, udjel traženih sredstava ne smije biti manji od 60% ukupne vrijednosti projekta, pojašnjava Peričić.
Ukupan iznos sredstava koji su na raspolaganju za cijelu Hrvatsku je 6.300.000 eura. Na natječaju može sudjelovati Zadarska županija, kao jedna od deset prihvatljivih županija u Hrvatskoj, koja udovoljava zadanim kriterijima.
Potrebna dokumentacija
Sudjelovati mogu jedinice lokalne ili regionalne samouprave ili regionalna/lokalna javna institucija, poduzeće ili udruga u većinskom javnom vlasništvu ili poduzeće u većinskom vlasništvu jedinica lokalne ili regionalne samouprave ili regionalna/lokalna turistička zajednica.
– Podnositelj mora biti neprofitna i pravna osoba.
Za sudjelovanje na natječaju potrebno je da prijavitelj raspolaže sa svom potrebnom dokumentacijom, tj. da posjeduje glavni projekt, troškovnik, potrebne studije i ostalo. Razvojna agencija Zadarske županije za ovaj natječaj priprema nekoliko značajnih projekata, a sve ostale koji imaju uvjete pozivamo da se obrate u Razvojnu agenciju kako bi im pomogli u pripremi projekta. Sve gradove i općine o natječaju smo obavijestili po izlasku natječaja. Još jednom apeliram da se trebamo pripremati za Strukturne fondove kao i za predstojeće natječaje pretpristupnih fondova. Samo aktivnim sudjelovanjem svih karika moći ćemo biti uspješni, ističe ravnateljica Peričić.
Projekti koji se prijavljuju na postojeće i buduće natječaje trebaju biti temeljeni na stvarnim i planiranim potrebama jedinica lokalne samouprave. Takvi projekti trebaju imati svu potrebnu dokumentaciju i tek tada Razvojna agencija ili bilo tko drugi koji priprema projekt može napraviti kvalitetan projektni prijedlog koji ima šanse za uspjeh.
Rok za prijavu je 29. listopada 2010. godine.
 


Što više projekata, to bolje


Priprema se niz projekata s partnerima iz niza lokalnih samouprava.
– Općina Novigrad radi projekt multimedijalnog centra koji bi služio za održavanje raznih aktivnosti u cilju produljenja sezone. Pripremamo uz biciklističke staze i sadržaje na području Grada Obrovca, projekt za Benkovac za poslovnu zonu. Bit ćemo partneri Biogradu za turistički info centar. Radit ćemo i projekt za Općinu Polača uz poslovnu zonu. Stankovcima smo pisali zahtjev za prvi natječaj, ali bez sve dokumentacije, a odnosi se na biopročišćivač u okviru poslovne zone. Sada ga nadopunjavamo. U razgovorima smo i s Poličnikom, kazala je Peričić.
Osim toga, u Razvojnoj agenciji imaju i saznanja o nekim projektima u kojima ne sudjeluju. Grad Pag s jednom konzultantskom kućom radi projekt oko stavljanja u funkciju magazina soli za izložbeni prostor uz povijest, sol i čipku.
Jedan projekt radi i Općina Pakoštane, a riječ je o poslovnoj zoni.
Što više projekata to bolje, zaključuje Peričić, neovisno što je u ovom natječaju 6,3 milijuna eura za cijelu zemlju. Naime, osposobljavanje za natječaje je važno jer dolaze natječaji s višestruko većim iznosima, odnosno od Hrvatske se očekuje iskorištavanje stotina milijuna eura iz pretpristupnih fondova.