Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fantastičan osjećaj

17.08.2010. 22:00
Fantastičan osjećaj


Fantastičan je osjećaj biti najbolji u Europi, ali bez pomoći suigrača ne bi bilo tako bajno. Ključni trenutak je i odlazak u Zagreb, klub koji zna raditi s mladima – kaže Šarić
Kadeti Hrvatske su poslije 15 godina opet na krovu Europe. Poslije generacije u kojoj je blistao Nikola Vujčić, Hrvatsku je na vrh Europe poveo Dario Šarić. Šibenčanin je najzaslužniji što se reprezentacija izbornika Dražena Brajkovića popela na najvišu stepenicu pobjedničkoga postolja. Mladi Šibenčanin upisao je u finalu 30 poena, 11 skokova i 11 asistencija, jedinstveni “triple double”. Na cijelom prvenstvu imao je prosjek od 24.3 poena i 11.5 skokova, po čemu je bio prvi na EP-u, sa 5.8 asistencija bio je drugi. Dodao je dvije krađe i 1.4 blokade, pa ne čudi što je jednoglasno izabran za najboljeg igrača!
– Fantastičan je osjećaj biti najbolji u Europi, ali bez pomoći suigrača ne bi bilo tako bajno – kaže Dario Šarić. – Valjda sam najbolje ostavio za finale. Cijelu godinu razmišljao sam o Europskom prvenstvu, neki su govorili da je dovoljno ostati u A diviziji, a mi smo otišli do kraja.
Sina Predraga Šarića, suigrača Dražena Petrovića u slavnim danima Šibenke (igrao i za Zadar) te Veselinke Crvak, nekadašnje košarkašice Elemesa, uspoređuju s Tonijem Kukočom zbog svestranosti. I po visini su tu negdje, 16-godišnji Šarić visok je 204 centimetra. Valjda će dostići tri centimetra višeg Splićanina.
Gode usporedbe s Kukočem
– Normalno je da gode usporedbe s takvim veličinama, ali njih će teško biti dostići.
Dariju Šariću najdraži igrač je Magic Johnson, legenda Lakersa.
– Magic mi nije idol, već najdraži igrač. Sviđa mi se način njegove igre, on je začetnik moderne košarke. Igrao je “playmakera” iako je visok 205 centimetra. No, nemam najdražu poziciju, volim igrati sve. Naravno, bilo je trenutaka kada sam u napadu igrao “playa”, a u obrani centra.
Prošle godine njegov otac vagao je brojne inozemne ponude, ona Tau Ceramice iznosila je tri milijuna eura. Ipak, odlučili su se za Zagreb i Trnsko.
– Zadovoljan sam. To je ključni trenutak i ovog reprezentativnog uspjeha. Izabrao sam klub koji zna raditi s mladima. U svemu treba pridodati šibensku vezu, trenera Brajkovića. Šibenčani kao Šibenčani…
Želja zvana NBA
Dario je velika nada hrvatske košarke, krenuo je na put prema – zvijezdama. I hrvatska košarka pokazuje znakove buđenja. Seniori su se plasirali na Svjetsko prvenstvo poslije 16 godina, kadeti su zlatni poslije desetljeća i pol.
– Želio bih se dokazati u Zagrebu. Naravno, kasnije su želje kao i svih košarkaša, zaigrati u nekom velikom europskom klubu, a kasnije i u NBA ligi. To je realnost – zaključuje Šarić, skromni šibenski dečko, kojem jučer mobitel nije prestajao zvoniti. Kako je krenuo, morat će se naviknuti. Zvijezda je rođena.


Brajković: Dario je čudo


Dražen Brajković preuzeo je reprezentaciju tjedan dana prije početka EP-a. No, brzo je nametnuo svoj stil. Trener tadašnjeg “Triglav osiguranja” u najboljim danima riječke košarke i bivši izbornik Gruzije vjeruje da je ovo prekretnica za njegovu karijeru.
– Ostvarili smo strašan uspjeh. Mogla nas je izvući samo obrana, a kako smo igrali najbolje svjedoči 59 poena Litve, jedne napadačke reprezentacije, u finalu. Postavili smo okvire, igrači su odradili ostalo.
Pogotovo Dario Šarić…
– Dao sam mu slobodu, kao svojedobno Manceu i Baždariću. To riječko iskustvo mi je pomoglo, recept je bio uspješan. Dario je veliki talent, nema takvog u Europi ni među sedamnaestogodišnjacima. Može igrati sve, od “playa” do centra. Primjerice, tako je igrao graditelja igre, a čuvao suparničkog centra! Podsjeća na Kukoča, ali zabija više poena. Zapravo više je tip Bodiroge, ali ima bolji šut. Čudo jedno! – kaže Brajković.




Posljednji hakl


Kada je prvi put pobijedio oca u utakmici “jedan na jedan”?
– Ne sjećam se. Ali dobro pamtim posljednji hakl. Vodio sam 20:19 i krenuo na ulaz… Otac mi nije priznao faul, već je uzeo loptu i pogodio tricu za pobjedu. Od tada ne želi igrati samnom. Ali tu partiju mu nisam oprostio, ha, ha… – kaže Dario Šarić.