Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kreativna raznolikost izloženih likovnih djela

17.08.2010. 22:00
Kreativna raznolikost izloženih likovnih djela


U ponedjeljak je navečer u Gradskoj loži u organizaciji likovne udruge ART forum Zadar svečano otvorena interkulturalna izložba “Art promocija”. Na izložbi koja će biti postavljena do 29. kolovoza svoje je radove izložilo 26 likovnih umjetnika iz čak 12 zemalja: Argentine, BiH, Češke, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Kolumbije, Poljske, Srbije, Slovačke i Hrvatske.
Izložbu je otvorio župan Zadarske županije Stipe Zrilić, a okupljene je u ime domaćina, Narodnog muzeja pozdravio ravnatelj Hrvoje Perica.
Boris Žuža, slikar i likovni pedagog, ujedno i voditelj izložbe, prigodom njezina je otvaranja pročitao tekst predgovora kataloga:
– U izložbenom prostoru Gradske lože javnosti grada Zadra, ljubiteljima likovnosti, ali i brojnim domaćim i inozemnim gostima, predstavlja se četvrti saziv likovne manifestacije pod već afirmiranim nazivom “Interkulturalna Art-promocija-Zadar 2010.”. Riječ je o recentinim likovnim ostvarenjima 26 umjetnica i umjetnika iz naše zemlje i inozemstva, koji putem svojih likovnih kreacija emitiraju univerzalnu poruku umjetnosti o mogućnostima zajedništva, na principima sveopćih humanih i univerzalnih vrijednosti, ali i umjetničke prezentacije kao poželjnog primjera interkulturalne suradnje. Raznolikost izražajnih formi s naglaskom na pojedine kreativne mogućnosti s elementima konstruktivnosti, strukturalnosti, snage i ekspresije unutrašnjih emocija, magičnosti i imagitivnosti doživljavanja, naglašavanja simboličnosti boja i oblika, apstraktno reduciranje na elemntarnu pročišćenost izraza, stavljanje odbačenih predmeta-objekata u novi kontekst, kritički odmak od trivijalnosti modernog potrošačkog društva samo su neki momenti koji se emitiraju s izloženih umjetničkih djela. Evidentno je da se umjetnine oblikuju kao nova stvarnost koja ima vlastite zakone izgradnje i samosvojne strukture. Primjetna je bitna odlika umjetnosti našeg vremena da se izražava u mnoštvu raznolikih izražajnih koncepcija koje nam prezentiraju slojevitost i raznovrsnost umjetničkih pristupa u kojima se jedinstvena stvarnost raspršila u relativizmu znanstvenih teorija. Dosadašnje poimanje stvarnosti postalo je nedostatno i kao takvo se zamijenjuje novim i kompleksnijim. Tako u kontekstu današnjice umjetnička kreacija postaje produkt umjetnikove unutrašnje individualne svijesti. Ostvareno na tim načelima umjetničko djelo postaje samosvojan svijet s vlastitim unutrašnjim zakonitostima i načelima. Istraživanje i stvaranje takvih vizualnih sadržaja daje životnoj stvarnosti novu i bogatiju dimenziju te upućuje na činjenicu da takva estetička iskustva i nastale umjetnine postaju djela s obilježjem globalnog karaktera. Bitna odrednica ovog umjetničkog projekta je otvorenost naspram novih umjetničkih spoznaja i inovativnih ideja, ali i potreba da se povezivanjem umjetnika iskaže univerzalnost ljudske i estetičke poruke. Kreativna raznolikost izloženih likovnih djela i multikulturalnih dimenzija učesnika na ovogodišnjoj ARt-promociji upućuje nas na opravdanost ove likovne mnifestacije koja na reprezentativan način predstavlja naš grad Zadar, Zadarsku županiju, ali i Republiku Hrvatsku u globalnom civilizacijskom ozračju.
Na izložbi sudjeluju: Robert Almasi, Conselo Barbosa, Miljana Ćavar Radić, Zvonko Čulina, Jelena Dabić, Achim Farys, Florenca Giusti, Ivan Golac, Stipe Golac, Ante Grancarić, Bo Halbirk, Agneta Janko, Dragan Jelavić, Karolina Kulier Čulina, Walter Liggesmeyer, Sabrina Mazzola Roguljić, Thomas Ohm, Sylvia Perović, Miloš Prekop, Nebojša Ružić Varda, Mario Tomas, Eva Urbankova, Bojana Vukojević, Josip Zanki, Rade Zrilić i Boris Žuža.
 


Što kaže voditelj projekta?


Povodom izložbe “Art promocija-Zadar 2010.” razgovaramo s njezinim voditeljem Borisom Žužuom.
Donosi li ovaj, četvrti saziv likovne interkulturalne manifestacije “Art promocija” nešto novo u odnosu na dosadašnja tri?
– Bitna odlika ovogodišnje izložbe je termin održavanja koji je u špici turističke sezone. Naš je grad široko afirmirana turistička destinacija te se u svakom i najmanjem dijelu zadarskog poluotoka osjeća globalno ozračje brojnih inozemnih gostiju koji dolaze iz svih zemalja i kontinenata. U tom dijelu izložba bitno korespondira s tim globalnim ozračjem jer je jedna od njezinih temeljnih intencija da prikaže umjetnost kao univerzalnu kategoriju planetarnog značaja. Samim tim omogućuje da isti brojni gosti osejete taj ugođaj posjetom izložbi i razgledanjem umjetničkih eksponata.
Čini nam se da je za razumijevanje izložbe dio rečenice iz Vašeg predgovora katalogu “…umjetničke prezentacije kao poželjnog primjera interkulturalne suradnje” ključan. Možete li nam ga deteljnije objasniti?
– Živimo u svijetu koji je, nažalost, prožet i brojnim nepoželjnim posljedicama globalizacije. Kao imperativ se nameće stavarnje globalnog ozračja međunardone suradnje s ciljem dogovaranja oko sprečavanja i rješavanja negativnosti. Umjetnost je uvijek išla ispred vremena, te globalno nastupa preko 100 godina. Uz neophodnu nacionalnu identifikaciju postalo je nužno razvijati i planetarno zajedništvo jer naša planeta nikada nije bila ugroženija.
U čemu bi bio najvažniji značaj ovakve izložbe za Zadar i njegov kraj?
– Izložbe ovakvog tipa s obzirom da je internet postao najzastupljeniji medij na kvalitetan i relevantan način predstavljaju naš grad, žuapniju i domovinu u međunarodnim okvirima.
Kakvi su dojmovi vaših gostiju, umjetnika iz drugih zemalja?
– Brojni umjetnici iz inozemstva koji su sudjelovali ili sudjeluju na ovogodišnjoj “Art promociji” s oduševljenjem primaju ovakav multikulturalni dijalog putem umjentičkih djela, ali zadovoljstvo nalaze i u uspostavi osobnih kontakata. To je u svakom pogledu afirmativno. Najzad bih se želio zahvaliti u ime likovne udurge ART forum Zadar djelatnicima gradskog poglavarstva i županije što su na odgovarajući način prepoznali vrijednost ovog umjetničkog projekta te ga bez rezervi podržali. Zahvaljujem se i članovima organizacijskog odbora izložbe Mariju Tomasu, Zvonku Čulini, Bojani Vukojević i Silviji Perović koji su nesebično sudjelovali u organizaciji. Naravno, zahvaljujem i umjetnicima koji su nam ustupili svoja djela.