Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Medvjedi kradu med zadarskim pčelarima

17.08.2010. 22:00
Medvjedi kradu med zadarskim pčelarima


Zbog posljedice globalnih klimatskih promjena šuma medvjedima ne daje dovoljno hrane te ih zbog gladi nije strah prići bliže naseljenim mjestima. Tako je samo na području Malovana pčelarima uništeno preko 150 košnica
Pčelari na području Malovana trpe ogromne štete zbog velikog broja medvjeda koji u potrazi za hranom prilaze naseljima i uništavaju košnice, kazao nam je Krsto Bukvić, poznati pčelar.
– Naime, u posljednje tri godine, samo na području Malovana, uništeno je preko 150 košnica dvadesetak pčelara što je ogromna šteta, a prije desetak dana medvjedi su se spustili i na južne padine Velebita te su uništene košnice pčelarima u blizini Tulovih greda, priča Bukvić.
– Medvjedi su stalno prisutni na Velebitu, ali u posljednje tri godine bilježimo povećanje njigovog broja. Zbog posljedice globalnih klimatskih promjena šuma im ne daje dovoljno hrane te ih zbog gladi nije strah prići bliže naseljenim mjestima. Samo na području Malovana pčelarima je uništeno preko 150 košnica, a kada su počela prijavljivanja policija nam je rekla kako su prolazeći helikopterom na tom području primjetili 42 velika medvjeda, kaže Bukvić ističući da je veliki problem s medvjedima to da kad se naviknu na med uvijek dolaze na ta mjesta i ponovno uništavaju košnice.
– Moje košnice su na kamionu i povišene, pa mi srećom nije ništa stradalo. Od naših pčelara u Mazinu veliku štetu pretrpio je Rajko Marinović kome je uništeno više košnica, a prije nekoliko dana mladim pčelarima na predjelu Bukve u blizini Tulovih grda uništeno je desetak košnica, kazao je Bukvić.
Pčelar Rajko Marinović potvrdio nam je kako mu je prošle godine medvjed uništio sedam zajednica.
– Uništeno mi je sedam zajednica na Malovanu, a samo jedna košnica dođe 1000 kuna. Na Mazinu je više oštećenih. Ja osobno znam za petnaestak osoba, kazao nam je Marinović.
Zabilježene su i štete na košnicama u području NP Paklenica, 2007. godine na području Grabovi doli, a ove godine na Libinju i u Ramićima. No kako smo saznali od upućenih, straha za ljude nema. Naime, posljednji napad medvjeda na Velebitu zabilježen je prije više od 60 godina, a tada je od ranjenog medvjeda stradao lovac. U zaseocima Općine Gračac susreti s medvjedima nisu rijetki, 2008. godine u polunapuštenom zaseoku Mala Popina, Dušan Lukić zatekao je medvjedicu s tri mlada medvjedića. Jedan od njih upao je u gusternu i srećom se izvukao, dok su drugoga rastrgali vukovi.
 


 PČELARI SAMI KRIVI ZA ŠTETE NA KOŠNICAMA


Igor Hak, upravitelj šumarije Gračac nam je kazao kako je činjenica da ima medvjeda, ali da su za štete na košnicama većinom krivi pčelari.
– Istina je da ima medvjeda, ali brojka od preko 40 je pretjerana. Šteta na košnicama je bilo, ali većinom su za to odgovorni sami pčelari koji košnice drže na putovima kojima se kreću medvjediu i u njihovim staništima na neograđenom prostoru. U nekoliko navrata sam izlazio na očevide i nikada nije bilo nikakve osnove za naknadu, jer ona je moguća samo ako su košnice u ograđenom prostoru, odnosno dvorištu, kazao je Hak.