Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sezona probavnih tegoba

17.08.2010. 22:00


ZABAVA ZA JEDNOSTAVNE ORGANIZME
Što ja, kao nekakav TV komentator, znam o rano poslijepodnevnom TV programu? Praktično – ništa. Između podne i tri, kako god okreneš, ja sam na radnom mjestu, kao i većina ljudi. Oni koji rade ujutro (ili su u školi), još su na poslu, a oni koji imaju popodnevnu smjenu već su otišli. Tko onda u to vrijeme gleda televiziju? Dokone domaćice i drugi neradnici. A to je, u stvari, vrijeme u kojem se prikazuje najgore smeće. HRT već u 11 krene s “Oprah”, da bi nakon informativnih Vijesti i “Tv kalendara”, opet upao u glib s meksičkom serijom “More ljubavi” i osobito odvratnom australskom sapunicom “McLeodove kćeri”. Ni drugi program glupošću i neukusom ne zaostaje za prvim. “Ružna Betty” je i doslovno ružna serija, a serija “za mlade” “Beverly Hills” je već nešto što vam može izazvati ozbiljne želučane tegobe i protjerati vas na WC.
RTL nije ništa bolji od HRT-a. Nakon grozomornog podnevnog “Ekskluziva”, možete pogledati “Los Victorinos”, “Najljepši urok” i “Nestala”, zanimljive meksičke i kolumbijske serije, a ako je to nekome malo degutantno, taj osjetljivac može okrenuti na Novu TV, na kojoj u tom terminu idu ljupke latinoameričke sapunice “Dona Barbara”, “U ime ljubavi”, a tu je i “Služba za spašavanje” koja može izliječiti i najgoru opstipaciju.
Sve su to emisije koje sasvim lijepo mogu zabaviti neki jednostavniji organizam, a pitanje je koliki je postotak takvih među gledateljstvom. I sada, recite pošteno, jesu li sve ove serije namijenjene pametnim ljudima? Pa koji bi bar prosječno inteligentan gledatelj to htio gledati? Nekada davno, televizijski se program prekidao nakon podnevnih vijesti i opet emitirao predvečer. Taj bi lijepi običaj trebalo ponovno uvesti. Radije ugašen ekran, nego ovakav program na njemu. Radije ono pištanje, nego ovakve gluposti.
ZLOBNO I NEPOTREBNO
Nova TV u svojoj se središnjoj informativnoj emisiji odlučila napraviti duhovitom, pa nam je prikazala jedan prilog koji nije ni vijest, ni događaj, a koji je ipak emitiran pod tom formom. Komentirali su kako je Jadranka Kosor, u narodu poznata kao Jaca, u iznimno dobrim odnosima sa slovenskim političarom Pahorom i pri tome su pokazivali snimke njihovih službenih susreta uz muzičku pratnju koja kao da je skinuta s onih groznih DVD-a na kojima su snimljeni mladenci prije odlaska “prid oltar”. Sve je to zlobno, jer što je loše u tome ako su oni intimno prijatelji? Neka se lijepo dogovore oko banaka i granica, neka izbjegnu daljnja natezanja i suvišne troškove, kao i izazivanja međusobne netrpeljivosti između naših naroda i ja ću biti zadovoljan. Pa neka se na kraju i vjenčaju, ako hoće. Što to mene briga, ako nije na državni trošak.
BLJAK, FUJ, POVRAĆ
Ljudi s RTL-a ne odustaju od namjere da nam zgade život i upropaste godišnje odmore. Kao da im nije bilo dosta što su nas cijelu godinu davili s trakavicom o ostarjelom bonvivanu i njegovim konkubinama, odlučili su i preko ljeta nastaviti sa sličnim pričama. U “Ekskluzivu” čujemo je glumica Lambaša objavila da je namjerno širila glasinu da je trudna da bi zaštitila “malu Lanu”. E, pa te priče o “maloj Lani” i zaštiti maloljetnog djeteta su toliko odvratne, ljigave i licemjerne da kod normalnog čovjeka uistinu mogu izazvati samo povraćanje. Posebno je gadljivo čuti kako je (citiram) -“vijest o trudnoći svojevremeno digla na noge cijelu Hrvatsku.” U ovoj zemlji narod, znači, ne dižu na noge eksplicitni kriminal, poskupljenja i ostale nepravde, već glasine da je tamo neka glumica ostala u drugom stanju s jednim “penzionerom” koji živi od 1.500 kn mirovine mjesečno i vozi se na jahti. S druge strane, nije da nisu u pravu. Neke je Hrvate ta vijest uistinu digla na noge, konkretno – mene. Čim sam čuo za tu glupost, skočio sam na noge s namjerom da razbijem televizor i bacim ga kroz prozor, ali su me ukućani spriječili (televizor, istinu govoreći, i nije bio moj). Sve u svemu, ovakve su vijesti zaista odvratne. Odvratne, ljigave, gnjusne, smrdljive, gadljive, licemjerne, trule, odurne… Fuj, fuj, bljak, rig, rig, povrać, povrać…
“IŠČEZLA” SREDOZEMNA MEDVJEDICA
HRT je odlučio da nam preko ljeta malo približi naše more, pa svaki dan možemo uživati u emisiji “Hrvatsko podmorje”. Ja se baš ne razumijem u ribetinu, račiće, mekušce, zvjezdače i morske konjiće, ali se nekako rashladim dok ih gledam. Ima i tu malo uobičajenog pretjerivanja po kojem se svjetski ribolov temelji na našim ribarima, i nijedan ribar na kugli zemaljskoj nije ni do koljena našima, ali sve u svemu nije loše. Loše je samo bilo kada se spomenula sredozemna medvjedica koja je po riječima voditelja “iščezla” i napustila naše more. Iščezla zvuči puno ljepše, nego da se kaže da je istrijebljena, a čak i da nije, ako je i dobrovoljno otišla, otišla je jer se nije više mogla nositi s ljudima koji su joj ubijali mladunčad. Ali, to na žalost nije ništa novo. Treba potamanili sve što se kreće, a nije iz našeg sela, ne navija za naš klub, i nije poput nas.