Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Školska godina mogla bi početi štrajkom nastavnika

17.08.2010. 22:00
Školska godina mogla bi početi štrajkom nastavnika


Ukoliko Vlada smanji plaće javnim službenicima za deset posto, nastavnici u Hrvatskoj spremni su na sve, uključujući i štrajk. Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja jučer su se u Zagrebu čvrsto usprotivili najavama rebalansa proračuna prema kojem bi se zaposlenicima u sustavu obrazovanja trebale smanjiti plaće.
– Nema moralne, pravne niti ekonomske osnove za takav Vladin potez. Poduzeti ćemo sve što je zakonom dopušteno kako bismo zaštitili interese naših članova, uključujući i štrajk. Već smo pokazali kako sindikatima ne treba puno vremena da se organiziraju te da, nakon zakonskog roka za mirenje, možemo pokrenuti štrajk početkom školske godine, rekao je predsjednik Vertikale i predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.
Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja smatraju da nema razloga za smanjenje plaća u obrazovanju, jer su svoj obol već dali smanjenjem osnovice za 6 posto.
– I pored toga plaće su niske, a prosvjetari potplaćeni. Prosječna plaća nastavnika s 20 godina radnog staža, s visokom stručnom spremom, u Zagrebu iznosi 5.545 kuna, rekao je Laktašić.
Sindikalisti su jučer oštro reagirali na pisanje Jutarnjeg lista, navodeći kako te novine sustavno napadaju sindikalne čelnike, a učitelje i srednjoškolske profesore prikazuju kao veliki neradnike koji rade jedva 13 sati tjedno.
– Taj medij ne samo da je glasilo krupnog kapitala, nego je i sam krupni kapital. Stvara se sustav vrijednosti koji koristi sve većem raslojavanju stanovništva u Hrvatskoj, odnosno sve većem bogaćenju bogatih. Napadaju poštene ljude koji rade svoj posao, ali njihovi sjede u Remetincu, od nas nitko nije tamo, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, Vilim Ribić.
Sindikalisti su naglasili kako se svjesno manipulira brojkama koje se iznose u Jutarnjem listu, za što su optužili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) te ravnatelja Uprave MZOŠ-a za financije, Stipu Mamića te su najavili pokretanje pravnih postupaka protiv novine, ali i MZOŠ-a.