Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Centar za mlade čeka bolje dane

17.08.2011. 22:00
Centar za mlade čeka bolje dane


U ovogodišnjem proračunu u planu je bilo samo projektiranje budućeg Centra za mlade, dok početak bilo kakvih radova u ovoj godini nije planiran, kazala je Ivana Dadić


Iako Grad Zadar  s prostorima bivše vojarne  Stjepana Radića ima velike  planove, s kojima su građani,  osobito mladi, bili oduševljeni, tamošnji prostori i dalje  zjape prazni i uz to devastirani, zapušteni i oronuli.  Malo kome ovaj grafitima i  smećem unakažen prostor,  smješten gotovo u samom  centru grada ne upadne u  oko, zbog čega ni negodovanja građana na tamošnje  prizore nisu rijetkost.
Čišćenje i zatvaranje
No, unatoč davnim  obećanjima Grada, u ovom je  trenutku teško predvidjeti kada bi se ta obećanja mogla i  obistiniti. Odavno je poznato  da je riječ o prostoru koji je  predviđen za Centar za mlade  za koji se najviše zalažu zadarska mladež, studenti,  njihovi voditelji i razne udruge. Javnost je tako u posljednje, gotovo tri godine, u  više navrata imala priliku čuti  da će se ova ruševna zgrada  pretvoriti u iznimno funkcionalan prostor u kojem je uz  Centar za mlade, manji dio  predviđen za proširenje Gradske knjižnice, a dio zgrade  koji je fizički spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline rezerviran je za RTV  centar.
No, u posljednjih godinu  dana iz Grada Zadra konstantno ističu kako je ovaj  problem zasad teško riješiti,  isključivo zbog nedostatka financijskih sredstava. U nekoliko navrata su poručivali  kako je čišćenje i zatvaranje  tog prostora jedino što zasad  Grad može napraviti, ali s  obzirom da se situacija stalno  ponavlja očito je da je nemoguće stati na kraj destruktivnim skupinama koje su se u  tom prostoru nastanile.
– U ovogodišnjem proračunu u planu je bilo samo  projektiranje budućeg Centra  za mlade, dok početak bilo  kakvih radova u ovoj godini  nije planiran, kazala je Ivana  Dadić, stručna suradnica za  informiranje i protokol u Gradu Zadru, a i dosad je poznato da je predviđeno oko  500.000 kuna za dovršenje  projektne dokumentacije te  da Grad ima lokacijsku dozvolu i da se trenutačno radi na  projektu koji bi trebao biti  gotov do kraja ove godine.
Podjela prostora
Valja podsjetiti kako bi  uređenjem ove zgrade Zadar,  po uzoru na zemlje EU, dobio  1.700 četvornih metara prostora u kojem bi mladi mogli  iskoristiti slobodno vrijeme.  Gradska knjižnica bi dobila  750 četvornih metara koji bi  bili namijenjeni isključivo  djeci i mladima.
Poznato je da su tijekom  planiranja izgleda ovog prostora poštovani svi zahtjevi te  želje i potrebe udruga i svih  koji će na tom prostoru provoditi svoje aktivnosti. Sve je  isplanirano u skladu s njihovim potrebama, tako da bi  jednog dana u prizemlju trebala biti Gradska knjižnica,  dok je u dijelu Centra za mlade najveći dio prostora predviđen za proizvodnju programa, a puno manja površina  predviđena je za uredski prostor. S ovim dodatnim prostorom zadarska će Gradska  knjižnica dobiti dječji odjel te  odjel za mlade, ali i veću multimedijalnu dvoranu, a najvažnije je da će novi prostor  prije svega biti kompatibilan s  drugim dijelom zgrade, odnosno Centrom za mlade.  Osim spomenutih sadržaja, u  dijelu vojarne Stjepana Radića, koji je spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline, trebao bi osvanuti i  regionalni radiotelevizijski  centar. Poznato je i to da su  između Grada Zadra i HTV-a  odavno započele pripreme  formiranja novog centra, odnosno prerastanja studija  HTV-a u regionalni radiotelevizijski centar.