Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Horvatinčić nesreću prijavio prijateljima umjesto policiji

17.08.2011. 22:00
Horvatinčić nesreću prijavio prijateljima umjesto policiji


Dojava o nesreći je stigla od osoba s glisera. No, ne od njih osobno nego su policiju i Lučku kapetaniju nazvali Horvatinčićevi prijatelji iz Zagreba koje je prve obavijestio. Očevidac nesreće, njemački nautičar, pokušao je spasiti turiste


Nakon što je gliserom udario u jedrilicu i na mjestu ubio dvoje talijanskih državljana koji su se na njoj nalazili, zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić nije odmah nazvao policiju i Lučku kapetaniju nego svoje pouzdanike koji su to učinili iz Zagreba! Nove detalje oko strahotne nesreće medijima je jučer otkrio Boris Seljanovski, načelnik Odjela inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Šibenik.
–  Dojava je stigla od osoba s glisera. No, ne od njih osobno nego su policiju i Lučku kapetaniju nazvali njihovi prijatelji iz Zagreba,  iznio je Seljanovski.  Naveo je i da postoji očevidac nesreće, njemački nautičar koji je čuo udarac prilikom sraza plovila te je svojim brodom odmah pohitao prema uništenoj jedrilici.
–  On je prvi došao na lice mjesta. Usidrio je jedrilicu i pokušao spasiti ljude,  rekao je Boris Seljanovski.
No, talijanskom bračnom paru, Francescu i Marielli Salpietro nije bilo pomoći. Gliser “Santa Maria” kojim Horvatinčić nije osobno upravljao već je uključio autopilot, tolikom je silinom udario u jedrilicu “Santa Pazienza” na moru kod otočića Maslinovik na primoštenskom području da ju je gotovo prepolovio, prešao je točno preko krme na kojoj su se nalazili supružnici te ih je na mjestu ubio i odvukao njihova tijela za sobom u more. Inspektor Lučke kapetanije jučer je i službeno potvrdio da je Horvatinčić nepropisno glisirao uz obalu. Vozio je četiri puta brže od dozvoljenoga, točnije išao je bezinom od preko 20 milja iako se nalazio na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale i morao je usporiti na pet milja.
Pomažu radari
Seljanovski je nadodao i da u Lučkoj kapetaniji upravo radi tročlano istražno povjerenstvo koje je radi utvrđivanja uzroka nesreće osnovao ministar mora, prometa i infrasrukture Božidar Kalmeta.
–  Iz glisera je izuzet autopilot koji ima zapise koji pokazuju koja je bila brzina i na kojemu se području plovilo nalazilo, a imamo i radarski sustav koji pokriva to područje te će nam i njegove slike točno pokazati kako su se brodovi kretali,  naveo je Seljanovski.
Šezdesettrogodišnji Tomislav Horvatinčić na gliseru “Santa Marina” dugom 12 metara, podsjetimo, u trenutku nesreće nalazio se sa 35-godišnjom Zagrepčankom Anicom Đerđe Dilber. Policija ga je jučer odmah dovela u Marinu Hraminu u Primoštenu gdje su na suhi dok izvučena oba plovila te je tijekom očevida dao iskaz. Nakon toga je prevezen na kriminalističku obradu u Šibenik. U policiji je proveo noć, a jučer u jutro nastavljeno je njegovo ispitivanje. Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor kazala je da je Horvatinčić uhićen prekjučer u poslijepodnevnim satima zbog osnovane sumnje da je izazvao pomorsku nesreću sa smrtno stradalima. Pitanje tko je o nesreći obavijestio policiju i Lučku kapetaniju u nekoliko je navrata pokušala izbjeći te je samo odgovarala da je dojava stigla sa glisera, ali odbivši decidirano reći jesu li zvali Horvatinčić i njegova suputnica ili je poruka prenesena preko treće osobe. Ne raspolaže, nastavila je, sa saznanjima je li Horvatinčić pokušao pomoći talijanskim supružnicima nakon što je izazvao nesreću, a pitanje je li priopćenje za medije poslao prije dolaska policije ili mu je to omogućeno za vrijeme očevida i krim obrade odbila je komentirati.
Pritvor 48 sati
Najzanimljiviji odgovori uslijedili su na upit o fotografijama policijskog džipa na kojima se vidi da Horvatinčić sjedi na mjestu suvozača, iako sve osobe koje su pod obradom prema pravilima sjede straga.
– Imate fotografije, ali nemate podatak kada je osoba uhićena,  kazala je Kosor. Kada je točno uhićen, zanimalo nas je, no uslijedilo je samo “ja vam to ne mogu reći”.
–  Postoje propisi koje policija mora poštivati kada dovodi uhićenu osobu. Međutim, možda u tom trenu ta osoba nije bila u svojstvu uhićenika. To ne znači da ja ne znam je li tada bio uhićen ili ne. Ja mislim da je bilo dosta,  otresito je srezala.
Horvatinčić je nakon što je 24 sata proveo u policiji jučer je nešto iza 17 sati doveden pred istražnog suca Županijskog suda u Šibeniku koji mu je odredio 48-satni pritvor. Glasnogovornik suda, Branko Ivić, kazao je da je Horvatinčić prijavljen za izazivanje pomorske nesreće sa neizravnom namjerom, što je teža kvalifikacija i za to kazneno djelo je zapriječena kazna do 10 godina zatvora.
– Uhićenik se branio šutnjom. Određeno mu je zadržavanje od 48 sati i u tom roku državni odvjetnik mora podnijeti istražni zahtjev i zahtjev za određivanje pritvora, rekao je Ivić. Odvjetnik Tomislava Horvatinčića, Branko Baica, istaknuo je da njegov klijent izražava žaljenje zbog svega što se dogodilo te će on i njegova tvrtka učiniti sve da olakšaju posljedice nesreće.