Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od početka godine u Zadru ukradeno 50 bicikala

17.08.2011. 22:00
Od početka godine u Zadru  ukradeno 50 bicikala


Za prosječno slabo otkrivanje kradljivaca prijevoznih sradstava na dva kotača vlasnici mahom okrivljuju policiju, no na brojnim primjerima se pokazalo kako su i sami vlasnici olakšali posao lopovima ostavivši svoje bicikle nezaključanima


Visoke temperature i gužve u prometu  potakle su brojne Zadrane,  ali i turiste koji ljetuju u  našem gradu, na korištenje  bicikala, motocikala i mopeda kako bi došli do željenih destinacija, a to je ujedno motiviralo i lopove koji  su u sve većem broju tih  prometnih sredstava na ulicama vidjeli i svoju priliku. 
Glasnogovornik zadarske policije, Elis Žodan, kazao je kako je od početka  ove godine na području grada ukradeno čak 50 bicikala  čija se vrijednost cijeni od  tisuću pa do 15.000 kuna.  Od tog ukupnog broja pronađena su i vraćena vlasnicima tek četiri. Kada je  riječ o motociklima i mopedima, situacija je nešto  bolja.
– Od početka ove godine  na području PU zadarske  ukradeno je 27 mopeda i  motocikala u kategoriji do  50 kubika, a osam kaznenih  djela krađe razriješeno je –  kazao je Žodan. Za prosječno slabo otkrivanje kradljivaca prijevoznih sradstava na dva kotača vlasnici  mahom okrivljuju  policiju, no na brojnim primjerima se  pokazalo kako su i sami vlasnici olakšali  posao lopovima ostavivši svoje bicikle nezaključanima. Konkretno za bicikle u samom centru grada na  nekoliko lokacija,  među kojima su Narodni trg, Ulica Borelli te parkirališta  nasuprot mosta i na  prostoru bivše zgrade  Zarausek, postavljene su metalne konstrukcije za njihovo  vezivanje. No vlasnici ovog u zadnje vrijeme sve popularnijeg prijevoznog sredstva sudeći po broju  realiziranih krađa radije koriste neke druge, manje sigurne prostore. Razlog tome dijelom je i zakonska  odredba o zabrani vožnje  bicikla u pješačkim zonama  prema kojoj je biciklist u  pješačkoj zoni dužan svoj  bicikl voziti pokraj sebe što  mnogima “teško pada”, a  ukoliko postupe drugačije,  prijeti im novčana kazna od  300 kuna.
– Nakon učestalih upozorenja policijski djelatnici  započeli su vožnju biciklom  u pješačkim zonama zaista i  kažnjavati, a samo za  vožnju po Poluotoku i preko Gradskog mosta djelatnici Prve policijske postaje  prosječno ispišu po pet  kazni tjedno – kazao je  Žodan napominjući kako  se, kada je riječ o vozačima  bicikala, kažnjavaju i vozači do 16 godina starosti  ukoliko ne koriste zaštitnu  kacigu, a osim policijskih  djelatnika Prve policijske  postaje smještene na Poluotoku, svakodnevno nesavjesne vozače kažnjavaju i prometni policajci.


Ukradeni bicikli i dvojici policajaca




Tijekom prošle godine dvojica njemačkih državljana ostala su  bez svojih bicikala marke “audi” vrijednih po 36 tisuća kuna. No,  imali su sreću jer su policajci njihove bicikle ubrzo i pronašli. A na  meti lopova našla su se i dva policijska djelatnika koji su, iako su  bicikle zaključali, ipak ostali bez njih, a lopovi ni do danas nisu  pronađeni kao ni njihovi bicikli.


Lopov iz kampa u Zatonu ukrao šest bicikala


Zadarska policija još uvijek traga za nepoznatim počiniteljem, ali i šest bicikala ukupne vrijednosti oko 70 tisuća kuna koje je lopov u samo jednoj noći odnio iz auto-kampa u Zatonu prije svega 20-ak dana. Svi bicikli u vlasništvu su stranih državljana kojima će ljetovanje na zadarskom području i po tom neugodnom iskustvu ostati u sjećanju.