Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sanaderu još dva mjeseca istražnog zatvora

17.08.2011. 22:00
Sanaderu još dva  mjeseca istražnog zatvora


Premijerka Jadranka Kosor morat će svjedočiti o razgovoru sa Sanaderom i Mladenom Barišićem na kojem je saznala o preostalim milijunskim sredstvima u crnoj stranačkoj kasi. Svjedočenje očekuje i praktički cijelo Predsjedništvo HDZ-a


Bivši premijer  Ivo Sanader očekivano je  zadržan u istražnom zatvoru  daljnja dva mjeseca. Takvu  odluku donio je jučer sudac  istrage Krešimir Devčić, koji  se složio s USKOK-om da  još postoji opasnost ne samo  od utjecaja na svjedoke, već  i opasnost da bi bivši premijer mogao ponovno pobjeći.
Sudac istrage Krešimir  Devčić jučer je novinarima  kazao da je Sanader aktivno  iznosio argumente koji mu  idu u korist. Kako je novinarima ispričao njegov odvjetnik Čedo Prodanović,  sudu su predočili da su njegovi tadašnji odvjetnici dogovarali Sanaderov povratak s najodgovornijim ljudima u MUP-u, tužiteljstvu i  USKOK-u.
Mogao se vratiti još 9.  prosinca
– Ne mogu sad imenovati  te ljude, ali imenovali smo ih  pred sucem istrage, kazao  nam je Prodanović, dodavši  da je Sanader svoju zrakoplovnu kartu za Ameriku  otkazao s namjerom povratka u Hrvatsku.
Najodgovorniji ljudi, kako  ih je okarakterizirao Prodanović, bili bi čelnici  MUP-a, USKOK-a i policije,  a koliko se moglo neslužbeno doznati obzirom na tajnost istrage, među osobama  koje je Sanader obavijestio  da se vraća u Hrvatsku, bio  je i glavni državni odvjetnik  Mladen Bajić. O svom protivljenju da ga Austrija  izruči Hrvatskoj Sanader je  kazao da nije vjerovao da će  u domovini imati pravično  suđenje, no odlučio se vratiti  kako bi se mogao braniti od  svih optužbi.
Međutim, jednako kao što  tad nije bilo razloga da mu se  vjeruje, sud mu nije povjerovao ni jučer. Štoviše, u  obrazloženju odluke o produljenju istražnog zatvora,  navodi se da se Sanader mogao vratiti 9. prosinca, kad je  saznao da ga se traži zbog  afere Fimi-media, a ne 10.  prosinca.
Pored opasnosti da bivši  premijer opet pobjegne, USKOK je sudu pobrojao gotovo trideset osoba za koje  postoji bojazan da bi ih Sanader mogao zaplašiti. Od  početka istrage do danas,  ispitano je 296 svjedoka, a  među stotinjak onih za koje  je na početku istrage procijenjeno da bi Sanader mogao utjecati na njih, po USKOK-ovom mišljenju  preostalo je navedenih tridesetak. Među  njima su i premijerka  Jadranka Kosor, koja  će morati svjedočiti o  razgovoru sa Sanaderom i Mladenom Barišićem na kojem je  saznala o preostalim  milijunskim sredstvima u crnoj stranačkoj  kasi, te praktički cijelo Predsjedništvo  HDZ-a, sastavljeno  od najutjecajnijih ljudi ondašnje Vlade i  visokih stranačkih  dužnosnika.
Što se tiče Sanaderovog zdravlja,  Prodanović je ponovio da jedino ima problema s nogom. Sucu  Devčiću nije se žalio ni na  nogu, niti na bilo što drugo.
Samouvjeren i  solidnog izgleda
– Izgleda solidno. Bio je  samouvjeren, vrlo pristojan i  poštovao je sud, rekao je  Devčić.
Odluku o produljenju istražnog zatvora za dodatna  dva mjeseca Sanader je  dočekao bez pogovora. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović objasnio je to stoičkim  stavom prema svim nevoljama koje su ga snašle posljednjih mjeseci.
Na ovu odluku suca istrage Sanaderova obrana  ima pravo žalbe u roku od tri  dana. Ako i propusti podnijeti žalbu, može naknadno podnijeti prijedlog za  ukidanje pritvora, u kojem  može biti ponuđeno materijalno jamstvo da bivši premijer neće bježati. Sanader i  njegova obrana jučer nisu  nudili jamstvo, jer su smatrali da već postoje razlozi za  ukidanje istražnog zatvora.