Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tragovima sidraške županije

17.08.2011. 22:00
Tragovima sidraške županije


Članovi KUD-ova putuju u druge sredine, druže se, stječu poznanstva, razmjenjuju iskustva i mišljenja, što je vrlo lijepo i pozitivno, kazao je dogradonačelnik Mirko Erstić, istaknuvši da Grad Benkovac, koji broji 42 naselja, tijekom cijele godine rado podržava slična događanja


Drugu godinu zaredom u Tinju se održala  večer folklora pod nazivom  “Tragovi sidraške županije”  na kojoj je sudjelovalo čak  11 KUD-ova iz cijele Hrvatske. Večer je organizirao  mjesni KUD “Sidraga” pod  pokroviteljstvom Grada  Benkovca i sponzora. Kao  gotovo nigdje u ova moderna vremena u sponzorstvu i  donacijama, uz 30-ak članova KUD-a, sudjelovalo je  gotovo cijelo selo. Svima  njima je Tinj zaista na prvom mjestu, u srcu i duši.
Pred nekoliko stotina  gledatelja i slušatelja program je vodio Mihovil Mijo  Brkić s Radio Benkovca.
Dobrodošlicu je zaželio  zdravičar iz KUD-a “Mirlović Zagora”, a nakon njega 2. večer folklora u Tinju  je službeno otvorio benkovački dogradonačelnik  Mirko Erstić.
Baština će preživjeti
– Ovakve smotre su jako  dobre, jer nakon svih onih  obveza tijekom godine ljudi  imaju priliku opustiti se.  Osim toga, članovi  KUD-ova putuju u druge  sredine, druže se, stječu  poznanstva, razmjenjuju iskustva i mišljenja, a sve je to  vrlo lijepo i pozitivno, kazao je Erstić, istaknuvši pritom kako Grad Benkovac,  koji broji 42 naselja, tijekom cijele godine podržava  brojna kulturno-umjetnička, sportska, zabavna i  druga društvena događanja.
Ovu značajnu večer u Tinju nisu propustili ni umjetnički ravnatelj zagrebačkog ansambla “Lado”  Ivan Ivančanin kao ni Ivan  Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
– Tinjski volonteri, entuzijasti i mještani zaista su  otvorenog srca primili sve  svoje goste iz Zadarske  županije i Lijepe naše. Štoviše, ovom manifestacijom  su pokazali i dokazali da su  istinski čuvari našeg narodnog blaga i jamstvo da će  baština naših predaka  preživjeti i postati i dijelom  naslijeđa budućih naraštaja, poručio je Šimunić.
A kako govore predsjednik KUD-a Krešimir Vrkić, dopredsjednik Niko Erlić, tajnik Krešimir Erlić,  rizničar Miodrag Čulina i  voditelj folklorne sekcije  Dragan Kutija, ovaj događaj  nije važan samo za edukaciju mladeži i brigu o nerazvijenim i malim sredinama. Važno je, ističu, njegovati stare običaje tako da  u sklopu aktualne integracije u Europu pokažemo da,  iako mali, imamo zaista što  ponuditi, ne samo kao radnici, nego i kao nacija s  bogatom baštinom.
Središte glagoljaške  pismenosti
Tu baštinu već posjedujemo, bitno ju je samo njegovati.
Nazivom večeri “Tragovi  sidraške županije”, organizatori su se nastojali prisjetiti starohrvatske županije Sidrage čije je sjedište  bilo upravo u Tinju. Sidraga se nalazila na području  današnjih Ravnih kotara  između Biograda i Benkovca, a kada su Mlečani 1125.  godine razorili stolni Biograd sjedište Sidraške  županije prelazi na imanje  u Bubnjanima, zapadno od  Erlića u Tinju. U tom razdoblju Tinj je bilo središte  glagoljaške pismenosti  ovih krajeva.
Kroz 10-minutni program KUD-ovi su imali prigodu pokazati sve što je  tradicijski vezano uz  njihov kraj, a nastupili su  KUD-ovi: “Sv. Ivan Krstitelj”, “Nadin”, “Vukšić”,  “Kralj Tomislav”, “Zrmanja”, “Škabrnja”, “Gradina”,  “Zvona Zagore” i domaćin  “Sidraga”.
Oduševljenoj publici  predstavio se i neizbježni  narodni guslar Dane Jurić.  Pravo osvježenje bili su  nastupi skupina “Mostanje” iz Karlovca te “Šokadije” iz Budrovaca, kod  Đakova.
Narodni plesovi, stare  pjesme, izvorne narodne  nošnje, stari instrumenti,  stari seoski, danas već izumrli zanati, sve su to pravi  hrvatski dragulji u globaliziranom svijetu, blago koje treba i dalje čuvati, prikazivati i pokazivati, promovirati i pametno integrirati u modernu turističku ponudu Hrvatske.