Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dentalni turizam po usmenoj predaji

Autor: Hana Radulić

17.08.2013. 22:00
Dentalni turizam po usmenoj predaji


Hrvatska još nema razvijenu nacionalnu strategiju u pogledu zdravstvenoga, pa onda i dentalnog turizma i najveći broj stranaca koji koriste usluge hrvatskih stomatologa dolazi individualno i po nečijoj preporuci, što potvrđuju i zadarski zubari


Zadar je i dalje jedno od odredišta tzv. dentalnog turizma, doznajemo od zadarskih stomatologa. Trend dolazaka na godišnji odmor, tijekom kojega gosti s plaže odlaze k zubaru, ne smanjuje se, s obzirom na to da su zubarske usluge u Hrvatskoj još uvijek znatno povoljnije nego u većini europskih zemalja, a njihova kvaliteta na jednako visokoj razini. Ipak, Hrvatska još nema razvijenu nacionalnu strategiju u pogledu zdravstvenog, pa onda i dentalnog turizma i najveći broj stranaca koji koriste usluge hrvatskih stomatologa dolazi individualno i po nečijoj preporuci, što potvrđuju i zadarski zubari.
– I dalje najveći broj inozemnih građana koji dolaze u zadarske zubarske ordinacije naše usluge koriste po preporuci prijatelja ili poznanika, što bi se reklo usmenom predajom, kaže stomatologinja dr. Tanja Perčić Žuvela u čiju stomatološku ordinaciju najčešće navraćaju Talijani. Stranci se, navodi dalje, unaprijed raspitaju o vrsti zahvata koji trebaju obaviti, o potrebnom vremenu i o cijeni, pa onda spoje godišnji odmor i odlaske k zubaru, kaže dr. Perčić Žuvela.
Doznajemo još da stranci u Zadru najčešće obavljaju protetske radove, dakle nadomještanje i nadogradnju zuba te ostale zahvate iz zubne protetike koji su u njihovim zemljama puno skuplji, dok manji broj dolazi na sitnije intervencije kao što je čišćenja zubnog kamenca ili na tekuće kontrole.
I dok strani gosti priliku da jeftino i kvalitetno poprave zube koriste u Hrvatskoj, sve veći broj Hrvata po iste usluge odlazi u Srbiju ili u Bosnu i Hercegovinu gdje su stomatološki zahvati jeftiniji nego u Hrvatskoj, često i do 30 posto, a usluga i materijali vrlo slični.