Kiša poremetila feštu, u pola mise iz dvorišta se prebacili u crkvu

Slika korisnika admin

Kiša za blagdan sv. Roka osim fešte Bibinjama i  brojnih kulturno-zabavnih događanja u priobalju i otocima, sasvim je  poremetila i tradicionalnu feštu te popratna događanja koja su bila  predviđena kod crkve sv. Roka iz XI. stoljeća na Rogovu, sjeverno od Sv.  Filip i Jakova, uz županijsku cestu koja od tog općinskog i turističkog  središta vodi prema Sikovu. Sv. Roko je nebeski zaštitnik općine, a sam  blagdan 16. kolovoza, osim velike pučke fešte, obilježava se i kao Dan  općine.

Zbog kiše nije održana procesija uokolo crkve a misno slavlje koje je  predevodio don Marinko Duvnjak, župnik Turnja, održavalo se za dva  oltara. Najprije uz oltar u dvorištu crkve, a kad je započela jaka kiša  unutar crkve. Mnogi vjernici su dobrano pokisli.

Kiša je uzrokom što jedna od najlješih i najimpresivnijih crkveno- pučkih fešti u Zadarskoj županiji nije zasjala u svom najljepšem sjaju  na lokalitetu svrstanom u drugu kategoriju spomenika kulture. Naime,  osim crkvenih obreda kiša je bila uzrokom napola izvedene folklorno- zabavne manifestacije "Do budućnosti po tragovima vlastite prošlosti",  ali i velikog pučkog veselja izvan ograde crkve uz šatore i štandove s  pečenom janjetinom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno