Pod Maškovića hanom oživit će srednji vijek

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Udruga Vitezova vranskih u suradnji s Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane i ove godine, osmi put zaredom, organizira veliki povijesno-scenski spektakl "Dani vitezova vranskih", koji će se održati, 21.i 22. kolovoza u mjestu Vrana te 23. kolovoza u Pakoštanima.

U petak i subotu cijeli spektakl  odvijat će se na poljani podno  Maškovića hana, gdje će biti postavljeni viteški tabori, borilište, prostor za srednjovjekovnu kuhinju i obrte. Ove godine očekuje se znatno veći broj viteških skupina i srednjovjekovnih zanata, budući da su dolazak najavili svi značajniji hrvatski izlagači srednjovjekovne tematike, ukupno 400 sudionika, pa se očekuje dolazak oko 20.000 posjetitelja.

I ove godine manifestacija će imati međunarodni karakter jer će na istoj uz velik broj domaćih skupina gostovati viteške skupine iz Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije.

Veliko finale, završnica Dana Vitezova Vranskih, održat će u nedjelju  u Pakoštanima, gdje će biti upriličena velika pomorska noćna bitka. U bitci će sudjelovati dva velika drvena broda, latinska idra, mnoštvo barki, a posjetitelji će, osim  u ljepoti brodovlja, moći uživati  i u  svjetlosno-zvučnim efektima, vatrenim strijelama, kuburama, topovima, katapultima...

- Kako se radi o pravom spektaklu kojeg prati i slogan "Vrana probuđeni svjedok prošlosti", u kojem želimo objediniti more i zaleđe, posjetitelji će moći vidjeti viteške predstave, izuzetno bogate srednjovjekovne bitke, konjaničke predstave, streličare, mačevaoce, sokolare, srednjovjekovnu kuhinju, srednjovjekovne obrte, mnogobrojne srednjovjekovne radionice, zabave u orijentalnom stilu i još mnogo toga, istaknula je članica organizacijskog odbora Danijela Vulin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno