Studenti kreću u potragu za stanom

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Studenti koji dolaze studirati u Zadar, a nisu uspjeli dobiti  mjesto u Studentskom domu ovih dana kreću u potragu za stanom. Iako  će konačna rang lista za smještaj u Studentskom i Učeničkom domu biti  objavljena tek 24. kolovoza, objavljena privremena rang lista daje dobar  uvid u to koliko studenata može računati na mjesto u domu, a koliko će  svoj budući studetski dom morati tražiti u podstanarstvu.

Prema privremenoj listi, smještaj u Studentskom domu je dobilo 190  studenata, u Učeničkom domu 85, a njih čak 218 je ostalo bez smještaja  ove godine. Najbolje su prošli studenti druge godine diplomskog studija  od kojih je smještaj zatražio 21 student, a toliko ih je smještaj i dobilo.

Inače, cijene smještaja u studentskim domovima u Hrvatskoj kreću se  od 80 do 900 kuna mjesečno, ovisno o studentskom centru i o pojedinačnom studentskom domu te opremljenosti soba. Cijena se sastoji od  dijela koji subvencionira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u  iznosu od 200 kuna i dijela koji plaća sam student. U Zadru je već dugo  godina cijena smještaja u Studentskom domu 300 kuna, a koliko će biti  ove godine još uvijek nismo uspjeli saznati.

Nažalost, većina studenata će svoj budući dom umjesto u domu, morati naći negdje drugdje. Kratak pogled na najpopularniju hrvatsku  tražilicu za nekretnine njuskalo.hr govori kako se u Zadru trenutačno iznajmljuje 127 stanova, od čega je trenutačno najjeftinija soba na Boriku  u stanu veličine 40 m2 koja se iznajmljuje za 800 kuna plus režije. Kao što  je slučaj s većinom stanova u Zadru, osobito onih koji se nalaze u turistički atraktivnim kvartovima stan se iznajljuje od 1. rujna do 1. srpnja,  dok će potencijalni stanoprimac dva ljetna mjeseca morati naći drugi  smještaj. Dok je nekad bilo pravilo da se stanovi čuvaju za dva ljetna  mjeseca, danas je sve češća situacija da se stanovi iznajmljuju od 1. listopada do 1. lipnja. Kako ispiti traju i do 20. srpnja, mnogim studentima to  predstavlja veliki problem. Usred ispitnih rokova umjesto da se posvete  učenju i ispitima oni se moraju seliti i tražiti novi stan za koji je upitno  hoće li ga uopće naći.

Najskuplji najam u Zadru, čak 1.500 eura mjesečno, traži se za luksuzno uređen stan veličine 115 metara četvornih u TIZ-ovim zgradama, ali  to je smještaj koji malo koji student sebi može priuštiti, čak i ako podijeli  troškove s nekoliko kolega. Inače, sudeći prema oglasima na internetu u  Zadru se najjeftinije prolazi ako se iznajmljuje stan u kući, gdje ima dosta nekretnina koje se iznajmljuju do 200 eura, veličine 20 do 40 metara  četvornih. Kako je riječ o stanovima koji se preko ljeta uglavnom iznajmljuju turistima, riječ je i o relativno dobro namještenim stanovima koji  imaju sve potrebno za život. Cijene variraju. Tako se za adaptiran stan  veličine 80 metara četvornih na Smiljevcu ili Bokanjcu mora izdvojiti  oko 330 eura, dok se za isti takav stan u Diklu mora izdvojiti 600 eura, a  na Poluotoku čak i do 800 eura.

Renovirani stanovi od 30-ak metara četvornih na Polutoku koji je posljednjih godina turistička meka za turiste iz cijelog svijeta dosižu cijenu  najma i do 500 eura plus režije. Prije desetak godina, prije početka apartmanskog booma na Poluotoku, većina studenata je živjela na Poluotoku  ili na Voštarnici odakle su lako mogli doći do Sveučilišta. Danas to više  nije slučaj. Ako studenti traže stan od 30 do 50 metara četvornih cijene  do 350 eura mjesečno mogu birati između 34 stana u Zadru, ali nijedan  od tih stanova nije na Poluotoku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno