Hitna u Zadarskoj županiji ima najviše intervencija na Jadranu

Slika korisnika valentinam
Zajedno s ambulantama dnevno i do 500 pregleda
Na otocima, konkretno na Dugom otoku i nekim manjim, nemamo timove hitne pomoći, to nisu naši djelatnici, već je riječ o liječnicima koji tamo rade u ambulantama, djelatnicima Doma zdravlja, ali s nama imaju ugovor i tijekom ljeta dežuraju u pripravnosti, napominje Orlović
Zvonko KUCELIN
U odnosu na prošlu godinu broj intervencija veći je za oko 20 posto

 Intervencije hitne medicinske pomoći u Zadarskoj županiji najbrojnije su u odnosu na sve ostale primorske županije, Istarsku, Primorsko-goransku, Splitko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku te Dubrovačko-neretvansku županiju.

Puno intervencija u Zadru

U vrijeme kada se Hrvatska pržila na plus 40 stupnjeva pa i pokoji stupanj više, Hitna pomoć na terenu je bilježila 100, 120 do čak 150 intervencija dnevno! Kada se tome pridodaju pregledi u ambulantama, kojih bilježimo oko 300-tinjak, također zbog nesnosnih vrućina brojka bi došla i do 500 pregleda dnevno.

Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije ističe kako je u odnosu na prošlu godinu broj intervencija veći za otprilike 20 posto. Ipak, kakao su posljednjih dana tropske temperature popustile stanje je sada, dodaje Orlović, umjerenije.

- U razdoblju od 1. do 15. kolovoza ove godine imali smo 1.156 intervencija, a u istom razdoblju lani bilo ih je 963. U srijedu smo u županiji imali 80 intervencija, a samo u Zadru 34, što je popriličan broj, dok je dan ranije, 15. kolovoza bilo 16 intervencija, navodi Orlović.

Pacijenti su zbog ekstremnih vrućina i temperatura koje su obarale rekord za rekordom najčešće pomoć liječnika tražili zbog gušenja, bolova u prsima, osjećaja slabosti, nesvjestice...

U Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika, ali što što se tiče pokrivenosti županije s timovima hitne medicinske pomoći, ove sezone su turističke destinacije bolje pokrivene u odnosu na prošlu godinu.

Turistički timovi smješteni u Zadru, Viru, Biogradu, Kalima, Pagu i Starigradu svi su T1 tim, odnosno imaju liječnika pa ambulante uslijed odlaska tima na teren ne ostaju prazne jer u njima dežura drugi liječnik. Nema zastoja i gužvi.

Otoci najslabija karika Hitne

- Najveći problem su nam otoci. Nažalost, prije nekoliko dana bila je tragična situacija na Dugom otoku gdje je čovjek preminuo. Imali smo tada intervenciju za tim Božava i za Sali, ali trebalo je vremena dok su oni došli na plažu koja je na drugoj strani Dugog otoka. Napominjem, na otocima, konkretno na Dugom otoku i nekim manjim nemamo timove hitne pomoći, to nisu naši djelatnici, već je riječ o liječnicima koji tamo rade u ambulantama, djelatnicima Doma zdravlja, ali s nama imaju ugovor i tijekom ljeta dežuraju u pripravnosti. Mi smo sretni što imamo ovu mogućnost jer da nije tako mi na otocima ne bismo uopće imali liječnike. Ti ljudi su u pripravnosti 24 sata, može ih se dignuti s ručka, plaže, ali smo sretni što imamo tu mogućnost, objasnio je Orlović.

Na otocima nema puno ljudi, ljeti se doduše broj povećava, a problem s nedostatakom liječnika, odnosno boljom pokrivenosti zdravstvene skrbi može se i planira se riješiti medicinskim brodovima s liječnikom.

- S dva brza broda imali bismo bolju pokrivenost na otocima. Sada to rješavamo s Lučkom kapetanijom, ali ako je riječ o udaljenijem otoku isto može proći i sat i više vremena. Nažalost, otoci su još uvijek najslabija karika. Ako se želi razvijati turizam neophodno je ulaganje u zdravstvenu zaštitu na svim otocima, ističe Orlović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)