Katica Skukan pozdravlja obveznu informatiku za osnovce

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Iako će nedostajat opreme i profesora informatike
U našoj školi informatika je izborni predmet od petog razreda. Imamo jednu informatičku učionicu, ali ako se ovaj predmet uvodi kao obvezan, iako smo dobro opremljeni, trebat će uložiti u dodatnu opremu, neku postojeću modernizirati i opremiti još pokoju učionicu, kaže Skukan
Zvonko KUCELIN
Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića

Od školske 2018./2019. godine informatika postaje obavezni predmet u osnovnim školama. Najprije se informatika kao obvezna planira uvesti u petom i šestom razredu, a godinu kasnije u sedmom i osmom.

Ovo je blagi pokušaj da se prijeko potrebna kurikularna reforma provede, iako je, kako se često moglo čuti u javnosti, informatika kao obvezan predmet trebala postati puno godina ranije. I to već od prvog razreda osnovne škole.

Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja pojasnila je kako se ovaj predmet ne može odjednom uvesti u sva četiri razreda, budući da se gradivo posljednja dva razreda nadovezuje na gradivo od petog, odnosno šestog razreda.

Interes za informatiku jako velik

Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića pozdravila je ovu odluku, iako, dodaje, službeno škola još ništa nije dobila.

- U našoj školi informatika je izborni predmet od petog razreda. Imamo jednu informatičku učionicu, ali ako se ovaj predmet uvodi kao obvezan, iako smo dobro opremljeni, trebat će uložiti u dodatnu opremu, neku postojeću modernizirati i opremiti još pokoju učionicu. Općenito će država morati uložiti dosta sredstava u škole da se opreme, obrazložila je Skukan.

Navodi kako je sada već interes za pohađanje informatike jako velik, stoga će njezino uvođenje kao obveznog predmeta biti dobro i neophodno za djecu. Ona se doduše već od prvog razreda izvrsno snalaze s novim tehnologijama, služe se svojim mobitelima, pametnim telefonima.

- Problem je jedino što su djeca previše opterećena ostalim predmetima, dodala je ravnateljica Skukan.

Na raspolaganju su sredstva iz EU fondova

Ministrica je najavila kako će se informatika kao obvezni predmet učiti po sadržajima koji su već razvijeni te je dodala kako je dosta škola već sada dobro opremljeno računalima i ostalom potrebnom tehnologijom, a za ono što nedostaje na raspolaganju su sredstva iz europskih fondova. Uz to, u sklopu projekta e-škola nastavnici i profesori prolaze edukacije, no problem će nastati jer nema dovoljno profesoria informatike koji bi ovaj predmet predavali.

U početku bi učenici pod obveznim imali otprilike 70 sati informatike godišnje.

Kurikularna reforma koja je vruća tema u Hrvatskoj, ianče podrazumijeva obuhvat informatike u svim predmetima, kako bi uz suvremeni pristup obrazovnom gradivu, išla i primjena novih tehnologija.

Uvođenje informatike kao obveznog predmeta u osnovnim školama i to na mala vrata, neki ocjenjuju kao još jedan neuspjeli pokušaj reforme školstva na koju hrvatski učenici predugo čekaju i s kojom kasnimo niz godina. Ovo je tek kap u moru, ali nikako se ne može shvatiti kao početak uvođenja novog školskog kurikuluma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno